Kaj morate vedeti pred nakupom peči na pelete?

Čeprav se obdobje intenzivnega ogrevanja poslavlja, je morda ravno zdaj idealen čas za premislek o tem, kako se želite ogrevati prihodnjo sezono, saj si je za odločitev o tovrstni investiciji potrebno vzeti čas ter dobro pretehtati vse opcije. Ogrevamo se lahko na kar nekaj načinov, vsak izmed njih pa ima svoje prednosti in slabosti.

Na tem mestu se bomo osredotočili na ogrevanje s pečjo na pelete, opredelili prednosti in pomanjkljivosti tovrstnega načina ogrevanja ter vas seznanili s ključnimi informacijami, ki jih morate vedeti pred investicijo v ta ogrevalni sistem.

Peč na pelete – učinkovita investicija v ogrevalni sistem

Ogrevanje na pelete je sodoben in učinkovit sistem ogrevanja, za katerega potrebujemo temu namenjeno peč. Vas zanima, kako ta peč deluje?

Precej preprosto! Peleti se dajo v poseben zbiralnik v peči, nato pa se avtomatsko dozirajo v izgorevalno komoro. Za samodejno dovajanje peletov in uravnavanje procesa izgorevanja peč uporablja zunanji vir električne energije.

Peč ima tudi možnost nastavitve in regulacije temperature, kar omogoča natančno uravnavanje ogrevanja prostora.

Kaj prinaša nakup peči?

 • Energetsko učinkovitost

Ta peč izkorišča visoko vsebnost energije v peletih, kar pomeni, da večina energije, pridobljene iz njih, dejansko segreje prostor. To vodi do nižjih stroškov ogrevanja.

 • Trajnost

Peleti so izdelani iz obnovljivih virov biomase – lesni odpadki, žagovina in lesna biomasa. Pri njihovem izgorevanju se sprošča manj emisij.

 • Enostavno uporabo in vzdrževanje

Sistem peči je zasnovan tako, da pelete samodejno dovaja v izgorevalno komoro, kar zmanjšuje potrebo po ročnem polnjenju. Prav tako ima večina peči avtomatsko čiščenje, kar olajša vzdrževanje.

To je neprimerljivo denimo z ogrevanjem na drva, ki zahteva več fizičnega dela (zlaganje, prenašanje v hišo) in čiščenja.

 • Kvaliteto zraka v prostoru

Peči so opremljene s sodobnimi filtri, ki učinkovito odstranjujejo prah in druge delce iz dimnih plinov, ki se sproščajo med izgorevanjem.

To se odraža v boljši kakovosti zraka v prostoru in manjšemu tveganju za alergijske reakcije ali respiratorne težave.

Če potegnemo pod črto, ta sistem s svojo sodobno tehnologijo in možnostjo avtomatizacije predstavlja zanesljiv, okolju prijazen in energetsko učinkovit način ogrevanja. Popolna kombinacija!

Poglejmo pa še dve drugi kurilni masi, njune prednosti in pomanjkljivosti ter kako se od peletov razlikujeta.

Peleti, lesni briketi ali drva?

Lesni briketi

So okolju prijazno gorivo, ki se proizvaja iz odpadkov naravnega lesa. Stiskanje odpadnega materiala pod visokim tlakom, brez umetnih veziv, ustvarja brikete z večjo gostoto in višjo kalorično močjo, kar zmanjšuje stroške ogrevanja.

Uporabljajo se za kurjenje v kaminu, kotlu na trdo gorivo, žarih in odprtih goriščih. Tehnologija izdelave je podobna lesnim peletom, vendar so briketi večjih dimenzij.

Prednosti lesnih briketov: pripravljenost za takojšnjo uporabo, nizka vsebnost pepela in vsebnost vlage, visoka gostota in obnovljivost.

Slabosti lesnih briketov: potreba po skladiščenju in lastnem ogrevalnem sistemu v kombinaciji z drvmi.

Drva

So eden najpogostejših in najbolj dostopnih načinov ogrevanja pri nas. So ekološko in okolju prijazno gorivo.

Prednosti: drva imajo visoko energijsko moč in prostore hitro ogrevajo. Kurijo se lahko v različnih vrstah peči (primernih za drva) ali pa se kombinirajo z lesnimi briketi.

Slabost: drva potrebujejo zadosti prostora za shranjevanje in nekoliko več fizičnega dela (zlaganje, prenašanje iz skladiščnega prostora v hišo). Pri kurjenju na drva je potrebno veliko čiščenja in odstranjevanja pepela.

Peleti

So narejeni iz fino zmletega in dobro osušenega lesa, ki je stisnjen pod visokim pritiskom brez dodatkov.

Prednosti: nevtralno izgorevanje CO2, so obnovljiv vir energije in imajo visok energetski donos. Peč vsebuje zalogovnik, kar omogoča avtomatsko doziranje.

Slabosti: visoka cena, v peči drugih oblik lesa ne moremo kuriti, višja začetna investicija.

Če se glede na vse zgoraj podane informacije nagibate k ogrevanju na pelete, je pred vami pomembna odločitev o nakupu kakovostne peči. Ker gre za pomembno investicijo, vam priporočamo, da pred odločitvijo upoštevate nekaj ključnih dejavnikov.

Nakup peči – koristne informacije

Ogrevanje na pelete prinaša številne prednosti, vseeno pa se morate pred nakupom nove peči zavedati, da boste pri tovrstnem ogrevanju potrebovali zadosti prostora za skladiščenje peletov, saj se običajno kupujejo v večjih količinah. Skladišče mora biti suho in zaščiteno pred vlago ter zunanjimi vplivi.

Ne glede na to, da je velik del čiščenja peči avtomatiziran, peč (tako kot vse naprave) potrebuje redno vzdrževanje in preverjanje delovanja sistema. Le redni servisi in ustrezno ravnanje s pečjo bodo lahko zagotovili optimalno delovanje.

Pred nakupom upoštevajte tudi:

 • Velikost prostora, ki ga nameravate ogrevati (za ustrezno izbrano moč peči upoštevajte tudi kakovost izolacije in lokalno podnebje)
 • Razpoložljivost peletov (preverite cenovno dostopnost in redno spremljajte akcije peletov, da si zagotovite možnost dobave kakovostnih po konkurenčnih cenah)
 • Morebitne dodatne investicijske stroške (stroški montaže, priključitve na dimnik, nabave in namestitve zbiralnika za pelete ter morebitne potrebne predelave sistema ogrevanja v vašem domu)
 • Certifikate in standarde peči (preverite, ali proizvajalec peči zagotavlja kakovost, varnost in učinkovitost sistema)

Pred izbiro novega sistema ogrevanja se v prvi vrsti vprašajte, zakaj s trenutnim niste zadovoljni in kaj pričakujete od novega. Nato realno ocenite pričakovane prihranke, ki bi vam jih investicija doprinesla, razmislite o svojih potrebah ter se pred odločitvijo posvetujte s strokovnjaki.

Naj bo vaša prihodnja ogrevalna sezona energetsko in stroškovno učinkovita, enostavna za upravljanje ter predvsem … prijetno topla. 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

 • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

  Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title