ponedeljek, 5 junija, 2023
DomaNa terasiLESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Leseni nadstrešek ali drevesni senčnik?...

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Leseni nadstrešek ali drevesni senčnik? V tem primeru oboje.

Na ljubljanskem barju, tik ob južni obvoznici najdemo drevesni diamant - bivalni vrt ob mogočni katalpi. Gre za središče zunanjega prostora ob hiši, ki ga obdajajo leseni nadstrešek v vrtu, letna kuhinja z jedilnico in pergola. Cigarar ali Catalpa bignonioides, kot znanstveno pravimo okrasnemu drevesu, s svojimi velikimi srčastimi listi ustvari naraven senčnik, zvončasti cvetovi pa naj bi celo odganjali močvirske muhe in komarje.

Spoštujmo drevesa, ohranjajmo jih!

V projektni nalogi so lastniki želeli urediti zunanji bivalni prostor pod krošnjami, v katerem bodo lahko uživali skozi vse leto. Center načrtovanja tako predstavlja cigarar, ki smo mu dodane objekte prilagodili glede na njegovo rast in razvejanost. Na JZ smo drevo objeli s treh strani: na levi z nadstrešeno kuhinjo z veliko pečjo, po sredini s pergolo in na desni s pokrito vrtno jedilnico. Letno kuhinjo smo prilagodili kuharskim mojstrom, ki v odprti peči pripravijo jedi iz žara, podpeke ali hrane na vrtljivi palici. V pomoč so večji kuhinjski pult, vodno korito ter lesene shrambne omarice.

Prej in pozneje: na robu parcele kraljujejo mogočne smreke, ki so učinkovita zvočna in vizualna pregrada ob obvoznici. Leseni nadstrešek in naravni drevesni senčnik pa sta zaščita pred soncem in padavinami.

V družbi lesa se povečuje kakovost bivanja.

Drevesa imajo svojo moč, hkrati pa so tudi obnovljiva in trajnostna. Za objekte smo izbrali lepljen smrekov les, ki mora biti prilagojen za zunanjo uporabo – sekan ob pravem času, pravilno sušen, skladiščen ter na izpostavljenih mestih zaščiten s kritino. Konstrukcijo smo s kovinskimi sidri točkovno vpeli na betonske temelje, ravno streho pa pokrili s folijo ter jo zaključili z aluminijastimi obrobami. Zaradi želje, da se približamo izgledu drevesnega debla, smo les tudi pobarvali in ga estetsko oplemenitili.

Prej in pozneje: zunanji bivanjski prostor je podaljšek notranjosti, ki povezuje hišo z drevesom.

Detajli so element diamantnosti.

Lastniki imajo izjemen občutek za estetiko, saj je vrt glede na letni čas poln drobnih detajlov. Poletna tema se odraža v mizni niši, polni peska in školjk, visečih kamnitih detajlih iz barvite cvetlične grede, kostanjevih čokov, kristalnih kamnih in odpadlih semenih cigararja, ki lično zakrivajo tla v drevesnem krogu; svoje mesto za majhne barjanske ptice pa najde tudi viseča hišica. V zavetju cigararja in smrek je tudi ob dežju in meditativnih zvokih listov spokojno posedeti na lesenem pohištvu, pojesti okusno večerjo ali si privoščiti konjak in cigaro.

Foto: z lesenimi, kamnitimi, rastlinskimi, kovinskimi in vodnimi elementi naredimo prostor naravnejši in diamantnejši.

Tekst in foto: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Nova ograja? In kakšno naj izberem?

Ustrezna izbira ograjnega sistema je v prvi vrsti odvisna predvsem od tega, kakšno ograjo potrebujemo in čemu naj ograja služi. Je to večja mera zasebnosti...

Enostavna rešitev za čiščenje sončnih elektrarn in fasad

Izkoristite pridobljeno energijo v maksimalni meri V Bentu sledimo smernicam razvoja in novostim ter zahtevam po varnejši in cenejši ter okolju prijazni metodi čiščenja sončnih...

Kaj je dobro vedeti, preden se odločimo ograditi zemljišče?

  Preden se odločite za omejitev zemljišča z ograjo morate najprej preveriti, kaj o tem določajo prostorski akti, ki veljajo na območju, kjer želite postaviti...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA