ponedeljek, 5 junija, 2023
DomaNa terasiLetne kuhinjeLESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Letna kuhinja z vrtno ložo

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Letna kuhinja z vrtno ložo

Prestolnici ne pravimo zaman “mesto z zeleno dušo”, saj skriva nemalo čarobnih kotičkov. S primerom dokazujemo, da je sredi mesta mogoče živeti v stiku z naravo, notranjost povezati z bivanjem na prostem, izkoristiti sončno svetlobo in energijo ter urediti zasebne prostore za prosti čas. Leseno rešitev povezuje minimalistična pergola z letno kuhinjo, jedilnico in vrtno ložo.

Pergola ali senčnica za tople južne žarke.

Zračnost in prepustnost odlikuje konstrukcijsko zgradbo pergole, ki je v atrijskem predelu pokrita s steklom. Po potrebi jo pred padavinami ali žgočo poletno pripeko ščiti premična platnena streha. Ob hišo pritrjena lesena senčnica predstavlja interierni podaljšek in eleganten arhitekturni dodatek. Izpostavljene zgornje letve so zaščitene s pločevino, višina in razmak pa narekuje senčenje pod določenim kotom. Po želji naročnikov bo pergola sčasoma posivela in ne bo potrebovala vzdrževanja. 

Zelena duša vrta je prav gotovo njena “loža”.

Čeprav so lože navadno postavljene v zgornjem nadstropju, pa opisana ni običajna. Vrtna loža je edinstvena uporabniška izkušnja, saj njena odprta zunanja stena ponuja okvirjen pogled po zelenih odtenkih trate, trajnic, drevnin in žive meje. Tu se čez dan spočijejo misli in oči, ponoči pa se ob svetlečih lampijončkih in dobri družbi ustavi čas. Pokrita loža je zamaknjena v zavetje hišnih sten; ker nudi zasebnost in zavetrje, jo lahko uporabljamo kot zunanjo dnevno sobo ali pisarno za delo od doma.

Zdravje ohranjamo tudi s pomočjo sončne svetlobe.

Sončni žarki so naš dnevni poganjalec pozitivnih čustev in vitamina D. Vsekakor pa si jih najmanj želi čutiti žar mojster ali mojstrica, ki v letni kuhinji pripravlja obrok za domače in goste. Prav zato je pred vročino kuhinjski predel zaščiten s podeskano polno streho, zidec v kuhinji pa zaustavlja veter zahodnih smeri in poglede meščanov. Vgrajeni naravni materiali so ključ do zdravega bivanjskega okolja, če pa se boste po lesu ali travi sprehodili bosi, je terapevtski učinek zagotovljen.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

Foto: Urša Cigler in Mizarstvo Kos

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Kaj je dobro vedeti, preden se odločimo ograditi zemljišče?

  Preden se odločite za omejitev zemljišča z ograjo morate najprej preveriti, kaj o tem določajo prostorski akti, ki veljajo na območju, kjer želite postaviti...

Nova ograja? In kakšno naj izberem?

Ustrezna izbira ograjnega sistema je v prvi vrsti odvisna predvsem od tega, kakšno ograjo potrebujemo in čemu naj ograja služi. Je to večja mera zasebnosti...

Enostavna rešitev za čiščenje sončnih elektrarn in fasad

Izkoristite pridobljeno energijo v maksimalni meri V Bentu sledimo smernicam razvoja in novostim ter zahtevam po varnejši in cenejši ter okolju prijazni metodi čiščenja sončnih...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA