četrtek, 28 septembra, 2023
DomaNa terasiLetne kuhinjeLESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Letna kuhinja z vrtno ložo

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Letna kuhinja z vrtno ložo

Prestolnici ne pravimo zaman “mesto z zeleno dušo”, saj skriva nemalo čarobnih kotičkov. S primerom dokazujemo, da je sredi mesta mogoče živeti v stiku z naravo, notranjost povezati z bivanjem na prostem, izkoristiti sončno svetlobo in energijo ter urediti zasebne prostore za prosti čas. Leseno rešitev povezuje minimalistična pergola z letno kuhinjo, jedilnico in vrtno ložo.

Pergola ali senčnica za tople južne žarke.

Zračnost in prepustnost odlikuje konstrukcijsko zgradbo pergole, ki je v atrijskem predelu pokrita s steklom. Po potrebi jo pred padavinami ali žgočo poletno pripeko ščiti premična platnena streha. Ob hišo pritrjena lesena senčnica predstavlja interierni podaljšek in eleganten arhitekturni dodatek. Izpostavljene zgornje letve so zaščitene s pločevino, višina in razmak pa narekuje senčenje pod določenim kotom. Po želji naročnikov bo pergola sčasoma posivela in ne bo potrebovala vzdrževanja. 

Zelena duša vrta je prav gotovo njena “loža”.

Čeprav so lože navadno postavljene v zgornjem nadstropju, pa opisana ni običajna. Vrtna loža je edinstvena uporabniška izkušnja, saj njena odprta zunanja stena ponuja okvirjen pogled po zelenih odtenkih trate, trajnic, drevnin in žive meje. Tu se čez dan spočijejo misli in oči, ponoči pa se ob svetlečih lampijončkih in dobri družbi ustavi čas. Pokrita loža je zamaknjena v zavetje hišnih sten; ker nudi zasebnost in zavetrje, jo lahko uporabljamo kot zunanjo dnevno sobo ali pisarno za delo od doma.

Zdravje ohranjamo tudi s pomočjo sončne svetlobe.

Sončni žarki so naš dnevni poganjalec pozitivnih čustev in vitamina D. Vsekakor pa si jih najmanj želi čutiti žar mojster ali mojstrica, ki v letni kuhinji pripravlja obrok za domače in goste. Prav zato je pred vročino kuhinjski predel zaščiten s podeskano polno streho, zidec v kuhinji pa zaustavlja veter zahodnih smeri in poglede meščanov. Vgrajeni naravni materiali so ključ do zdravega bivanjskega okolja, če pa se boste po lesu ali travi sprehodili bosi, je terapevtski učinek zagotovljen.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

Foto: Urša Cigler in Mizarstvo Kos

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA