window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Letna kuhinja z vrtno ložo

Prestolnici ne pravimo zaman “mesto z zeleno dušo”, saj skriva nemalo čarobnih kotičkov. S primerom dokazujemo, da je sredi mesta mogoče živeti v stiku z naravo, notranjost povezati z bivanjem na prostem, izkoristiti sončno svetlobo in energijo ter urediti zasebne prostore za prosti čas. Leseno rešitev povezuje minimalistična pergola z letno kuhinjo, jedilnico in vrtno ložo.

Pergola ali senčnica za tople južne žarke.

Zračnost in prepustnost odlikuje konstrukcijsko zgradbo pergole, ki je v atrijskem predelu pokrita s steklom. Po potrebi jo pred padavinami ali žgočo poletno pripeko ščiti premična platnena streha. Ob hišo pritrjena lesena senčnica predstavlja interierni podaljšek in eleganten arhitekturni dodatek. Izpostavljene zgornje letve so zaščitene s pločevino, višina in razmak pa narekuje senčenje pod določenim kotom. Po želji naročnikov bo pergola sčasoma posivela in ne bo potrebovala vzdrževanja. 

Zelena duša vrta je prav gotovo njena “loža”.

Čeprav so lože navadno postavljene v zgornjem nadstropju, pa opisana ni običajna. Vrtna loža je edinstvena uporabniška izkušnja, saj njena odprta zunanja stena ponuja okvirjen pogled po zelenih odtenkih trate, trajnic, drevnin in žive meje. Tu se čez dan spočijejo misli in oči, ponoči pa se ob svetlečih lampijončkih in dobri družbi ustavi čas. Pokrita loža je zamaknjena v zavetje hišnih sten; ker nudi zasebnost in zavetrje, jo lahko uporabljamo kot zunanjo dnevno sobo ali pisarno za delo od doma.

Zdravje ohranjamo tudi s pomočjo sončne svetlobe.

Sončni žarki so naš dnevni poganjalec pozitivnih čustev in vitamina D. Vsekakor pa si jih najmanj želi čutiti žar mojster ali mojstrica, ki v letni kuhinji pripravlja obrok za domače in goste. Prav zato je pred vročino kuhinjski predel zaščiten s podeskano polno streho, zidec v kuhinji pa zaustavlja veter zahodnih smeri in poglede meščanov. Vgrajeni naravni materiali so ključ do zdravega bivanjskega okolja, če pa se boste po lesu ali travi sprehodili bosi, je terapevtski učinek zagotovljen.

Tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

Foto: Urša Cigler in Mizarstvo Kos

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title