LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Zgledujmo se po prednikih – sodelujmo z naravo

Ker v hiši ob gozdu živijo ozaveščeni prebivalci, ki jim ni vseeno kako s svojim bivanjem vplivajo na okolje, je bilo načrtovanje objektov in zunanje ureditve usmerjeno k trajnosti in materialom iz okolja. Hiša z dvokapnico stoji na gričku, ob robu starega jedra tradicionalne dolenjske vasi, zato smo se z lesenimi nadstreški: za avtomobila, pred vhodom in na terasi, približali pristnemu izgledu lesa in efektu »starega kozolca«.

Vsak nadstrešek služi drugemu namenu in bivanjskim potrebam.

Ko se po vzpetini pripeljemo do parcele, parkiramo pod delno vkopan lesen nadstrešek za avto, ki smo ga zaradi zlitja z okolico obrasli z vzpenjavkami in pokrili z naravnimi gomoljnicami – zeleno streho. Navkreber se sprehodimo do nadstreška pred vhodom, s katerim smo vremensko zaščitili vstopno severno točko in jo zavetrovali z zelenimi plezalnimi rastlinami. Pridobili smo zaseben prostor za poletno posedanje v senci in hladu, ki ga v “pasji vročini” koristijo predvsem štirinožni člani družine.

Južna stran hiše ima močno sonce, zato smo jo naravno zasenčili – z leseno pergolo in vinsko trto.

Osrednji bivalni del vrta se na eni strani odpira proti vzhodu ter se na drugi nezavarovani, povezuje s terenom po brežini. Uporabniško rešitev smo našli s postavitvijo lesenih korit za rože in zelišča ter dodatni leseni stropni opori za plezalke – s tem smo teraso podaljšali v pogledu in ustvarili senco za spodnji stekleni prostor, ki je namenjen za rekreacijo in sproščanje. Zaradi sončne lege smo zasadili listopadne plezalke s “hladilno in odpadno” funkcijo – poleti nudi senco, pozimi pa zaradi odpadlih listov spusti svetlobo in energijo v hišo. Pod teraso se skriva tudi obsut betonski prostor, ki smo ga z lesenimi drsnimi vrati preobrazili v lopo za shranjevanje orodja in koles.

Nadstreški se v celoti skladajo z arhitekturo hiše in se na sodoben način približujejo koreninam lesarskih mojstrov.

Izpostavljeni vertikalni elementi so iz macesna, pokriti in lepljeni pa iz smreke, ki smo jo zaradi občutka patine zaščitili s sivo lazuro. Leseno preobrazbo zaokroži vzpenjajoča panelna stena s trto, ki poleg optičnega zmanjšanja arhitekture, ponazarja dolenjskega človeka, ki je z uporabo dobrin in materialov narave bival trajnostno. In ta hiša je zgled.

Tekst in foto: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title