petek, 2 decembra, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaDružinska hiša je postala počitniška → PREJ IN POZNEJE

Družinska hiša je postala počitniška → PREJ IN POZNEJE

Šele ob vselitvi v novogradnjo prebivalci spoznajo kako je bivati v hiši in zunaj nje. To je izkusila tudi družina iz Vrhnike, ki je v letu dni spoznala vse vremenske in človeške vplive, odkrila najljubše kotičke ter našla mesta, ki potrebujejo dopolnitve in izboljšave. Projektna naloga je vključevala ureditev parkirišča, letne kuhinje, umestitev bazena in senčenje terase. Premična senčila in diagonalna forma sta ključ do bivalnih sprememb, ki so izboljšale arhitekturno interakcijo z naravo.

Zunanja ureditev, ki jo vidijo strokovnjaki za preobrazbe.

Ker je bil prostor ob vstopu na parcelo v klančini, se je z delnim dvigom lokalne ceste in večjim naklonom dovoza pridobila ravnina za udobno obračanje in parkiranje. Funkcionalna rešitev je prišla ob pravem času, še pred asfaltiranjem dvorišča in cestišča. Izstopajoči element v nadgradnji ureditve je tudi lesena gred vzdolž celotne terase, ki poleg nosilnosti vodil, optično znižuje prostor pod napuščem. Dopolnjujoč arhitekturni dodatek so premična horizontalna lesena senčila, ustvarjena za zaščito pri pregrevanju in zadrževanju padavin. Podolgovata terasa ni utesnjena zaradi preglednosti in svetlobe, ki proseva skozi letvice. Zaradi sončnega energijskega izkoristka, v hladnejšem delu leta krili senčil pospravimo na del hiše brez odprtin.

V letni kuhinji imaš občutek, kot da hrano pripravljaš sredi gozda.

Z izgradnjo kuhinje pod kotom se je ohranil panoramski pogled proti razglednemu stolpu na Planini. Diagonalno formo je nakazala sama arhitektura terasnih zidov, ki je odprtost gozdnega ambienta prenesla tudi v notranjost. Pod konstrukcijo napušča smo v unikaten tloris umestili odprto kurišče, trpežen pult, pomivalno korito in shranjevalne omarice. Gre za stičišče dostopov s treh strani, prehod na vrt je omogočen mimo drsnih senčil ali polnih vrat. Zaradi zasnove odprto-zaprto je kuhinja prilagodljiva vremenskim spremembam skozi vse leto. Prevladujoč material je les, ki s svojo domačnostjo razvija čut za povezovanje in odgovornost do narave.

»Lockdowni« povod za počitnice doma.

Zaradi dela in šolanja od doma smo bili postavljeni pred veliko izzivov, začeli smo se zavedati kakovostnega slovenskega okolja in ceniti prostore, ki jih imamo doma. Predstavljena preobrazba je primer dolgoročne naložbe, ki je poleg stanovanjske namembnosti primerna tudi za dopustovanje. Privarčevan čas in ekološki odtis sta dobršen razlog za počitniško ureditev, hkrati pa so termini za predah in razvedrilo vedno rezervirani le za nas. Ker sta lahko brezdelnost in poležavanje stresna, lastniki domov s tem nimajo težav, saj je okoli hiše vedno potrebno kaj postoriti.

Tekst in fotografije: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos
Celostno načrtovanje: Jože Kos, Center za zunanjo ureditev

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...