sreda, 29 novembra, 2023
DomaGradnjaGradnja in obnovaIzkoristite sončno energijo in privarčujte

Izkoristite sončno energijo in privarčujte

Sončna energija danes zagotovo postaja eden izmed najpomembnejših obnovljivih virov energije. Izgradnja sončnih elektrarn zato strmo raste. Zanje se danes odloča vse več gospodinjstev. Hišna sončna elektrarna je zagotovo tako postala trend sodobne gradnje in prihodnost bivanja, saj se ob koriščenju subvencije in EKO kredita investicija pogosto izenači z obstoječim stroškom električne energije. S sončno elektrarno tako postanete neodvisni od gibanja cen električne energije in si zagotovite dolgoročne prihranke.

Nestabilnosti na trgu energentov ni videti konca. Razmere se nenehno spreminjajo in energetska samooskrba je prioriteta slehernega gospodinjstva. Vedno več je gospodinjstev, ki se odločijo za ogrevanje s sončno energijo, prepriča jih energetska neodvisnost, donosnost, udobje in okolju prijazna tehnologija.

Najpogosteje izbrana energetska rešitev

Izbira sončne elektrarne in toplotne črpalke nudita lažjo in cenovno dostopnejšo energetsko učinkovitost doma ter hkrati dvigujeta kakovost bivanja. Sončna elektrarna poskrbi za električno energijo in neodvisnost od tržnih cen, toplotna črpalka pa za ugodno in udobno ogrevanje. Z združevanjem tehnologij dosežemo optimalno delovanje in ustvarjamo prihranke na podlagi dejanske porabe energije.

Oglejte si seznam, kje je možno priključiti sončno elektrarno. Na ministrstvu za infrastrukturo so v septembru 2022 pripravili seznam lokacij, kjer je mogoče brez težav priključiti sončne elektrarne.

Kaj so dejavniki, ki vplivajo na povračilno dobo sončne elektrarne?

Povračilna doba sončne elektrarne zavisi od več dejavnikov. Glavni dejavnik je lega strehe, pri čemer je lega strehe obrnjena direktno proti jugu optimalna. Zelo ugodna je tudi lega proti jugozahodu in proti jugovzhodu. Lega proti vzhodu ali zahodu se izkaže za približno 13% manj ugodno. Zelo pomemben dejavnik je tudi naklon strehe, pri čemer je optimalen naklon 32° – 35°. Pomembna je tudi sama lokacija objekta, na podlagi česa zavisi količina letnega obsevanja – povprečno letno obsevanje na horizontalno površino v Sloveniji znaša 1250 kWh/m^2. Vsi zgoraj našteti dejavniki definirajo letno proizvodnjo električne energije, ki jo navadno merimo v količini električne energije na enoto moči sončne elektrarne (enota [kWh/kW] inštalirane moči).

Pri izračunu povračilne dobe so ključni tudi podatki o letni porabi električne energije, saj lahko na podlagi omenjenega podatka ter zgornjih podatkov o legi in strehi pripravijo izračun velikosti elektrarne, ki bi zadostila vašim potrebam po električni energiji.

Kaj je še dobro upoštevati? 

V gospodinjstvih se z leti število porabnikov električne energije poveča, saj se vedno več stvari elektrificira. Za optimalno sončno elektrarno je tako potrebno predvideti višje zahteve po odjemu zaradi vgradnje novih naprav, kot je toplotna črpalka ali nakupa električnih avtomobilov.

In kako izračunamo ustrezno velikost sončne elektrarne?

Za izračun velikosti sončne elektrarne je najpomembnejši podatek vaša letna poraba električne energije. Predvideti je potrebno tudi priključitev večjih porabnikov električne energije v srednjeročnem obdobju kot so na primer električni avto ali toplotna črpalka. Ko imamo oceno koliko kilovatnih ur porabimo na letnem nivoju, preverijo vašo lokacijo ter predvidijo letni izplen glede na lokacijo. Na podlagi dobljenih podatkov lahko predvidijo velikost sončne elektrarne, ki bi zadostila vašim elektroenergetskim potrebam.

Slovensko povprečje proizvodnje elektrike na enoto inštalirane moči elektrarne znaša 1050 kWh/kW, to pomeni, da vam 1kW inštalirane moči letno proizvede 1050kWh. Po izkušnjah podjetja EPEU je za povprečno hišo, ki uporablja toplotno črpalko in ima mesečni strošek za elektriko 130€ potrebna 11,5kW sončna elektrarna.

Zakaj izbrati Energoles Bohor?

  • Brezplačen ogled in svetovanje
  • Prilagodijo se vašim željam
  • Celoten projekt speljejo brez podizvajalcev
  • 6 let povratne dobe
  • Uporabljajo samo najboljše komponente
  • Servis in podpora

KONTAKTIRAJTE PONUDNIKA:

Energoles Bohor d.o.o., Lesna ulica 2, 3230 Šentjur pri Celju

041 339 014 | 064 126 121 | frank.jecl@gmail.com | www.energoles-bohor.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

Vse, kar morate vedeti, preden se odločite za posojilo

Želite kupiti novo pohištvo za dom, zamenjati dotrajano strešno kritino ali vgraditi nov fasadni sistem, vgraditi nov ogrevalni sistem, urediti okolico, prihranki pa niso...

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA