window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

Vrt kot bivalni prostor [zasaditev in izbor rastlin]

Med različnimi okolji, kamor nas vsak dan vodi življenjska pot je za nas še posebej pomembno okolje stanovanjskega bivališča, saj v njem preživimo kar večji del našega prostega časa. S strokovnjaki Drevesnice Štivan smo govorili o tem kako zasaditi živo mejo in rastlinje okoli hiše, da bo okolica lepa, vzdrževanje pa kar se da enostavno.

Pri samem snovanju zasaditve je potrebno poudariti predvsem to, da je izredno pomembno, da vrt uredimo tako, da vsaki rastlini določimo njeno mesto, na katerem bo imela zagotovljene vse pogoje, za bujno rast in uspevanje. Da bi pri takem določanju napravili čim manj napak se obrnemo na strokovnjaka, da nam svetuje oziroma izdela načrt ali idejno zasnovo ureditve okolice objekta.

Zasaditev okolice in bivalnega vrta stanovanjske hiše. Idejna zasnova in zasaditev: Drevesnica Štivan.

Načrtovanje zasaditve in kaj je ključno za lep izgled vrta …

Ko se odločimo za zasaditev okolice moramo biti pozorni na več dejavnikov, ki so izrednega pomena za kasnejši izgled vrta in bujno rast rastlin Preverite, kaj so nam zaupali strokovnjaki iz Drevesnice Štivan.

“Kot prvo ugotovimo lego objekta, določimo severno in južno stran, saj ločimo rastline na svetloljubne, polsenčne in senco vzdržne vrste rastlin. Tako se odločimo, da na vzhodni in južni strani zasadimo tiste vrste rastlin, ki jim prija več sonca, na severni in zahodni strani pa tiste, ki za rast potrebujejo manj sonca in obstanejo tudi v senci.

Upoštevati moramo tudi to, da nekatere rastline potrebujejo za uspevanje zavetje, druge pa, kljub izpostavitvi prepihu in močnim pozebam obstanejo in lepo rastejo. Ob zasaditvi in izboru rastlin je pomembna tudi končna višina rastlin in obseg krošenj. Z nepravilnim izborom lahko kaj kmalu pride do tega, da nam rastlina povzroča škodo na objektu, je zasaditev pregosta,… Ob upoštevanju vseh navedenih dejavnikov pa je dobro, da rastline načrtujemo tudi tako, da se preko celega leta nekaj dogaja in je v ospredju vedno kakšna rastlina, ki poživi naš vrt in okolico.”

Brezplačna izdelava idejne zasnove: V vrtnem centru Drevesnice Štivan vam, ob nakupu rastlin pri njih, nudijo tudi brezplačno izdelavo idejne zasnove (računalniške skice) za zasaditev vaše okolice ali bivalnega vrta. Rastline vam lahko tudi posadijo. Kontakt: 041 642 873, drevesnica.stivan@siol.net

Oglejte si primer idejne zasnove:  

V kolikor se odločite, da zasaditev opravite sami, vam v vrtnem centru Drevesnice Štivan nudijo strokovno pomoč oz. nadzor strokovnjaka… V nadaljevanju smo strokovnjake iz Drevesnice Štivan povprašali kako lahko sami načrtujemo posaditve, kje kupimo sadike, kako jih posadimo in verjetno najpomembnejše, kako jih vzdržujemo. Več v nadaljevanju …

Vas zanima še kakšna rešitev? Še eno izmed zasnovanih okolic z idejno zasnovo v predstavitveni mapi si lahko ogledate tudi na povezavi tukaj.

Na kaj je dobro biti pozoren, ko se odločimo za nakup rastlin?

Pri samem izboru rastlin in sadik za ureditev okolice je izredno pomembno, da izberete rastline, ki so prilagojene našim klimatskim razmeram. V Drevesnici Štivan, na preko petsto metrih nadmorske višine in v razmeroma ostrih pogojih postojnske klime skrbijo za vzgojo preko dvesto različnih dreves in grmovnic. Pri njih vzgojene sadike so tako klimatsko utrjene in prilagojene za sajenje tudi za zahtevna klimatska območja v Sloveniji!

Sama ponudba sadik obsega skoraj 2000 različnih vrst in sort, kar jih uvršča med največje in najbolje založene vrtne centre v širši okolici. Celotna ponudba grmovnic, okrasnih rastlin in dreves je na voljo v katalogih na www.drevesnicastivan.si. Sadike in izbrane rastline dostavljajo tudi na dom (po vsej Sloveniji) in svetujejo v primeru lastne zasaditve. Oglejte si spletni katalog. Navdušeni boste.

👉 Povezava za ogled kataloga in navodila za zasaditev.

Za zasaditev žive meje …

Ker je ena izmed najpogostejših zasaditev, ki jo imamo v planu, ko urejamo okolico, ravno zasaditev žive meje, namenjamo nekaj besed še na to temo….

Za zasaditev žive meje je danes najpogostejša izbira zimzeleni Lovorikovec, so nam zaupali v Drevesnici Štivan. Je trpežna rastlina, ki s svojimi mesnatimi listi dobro prenaša poletno vročino in sušo. Glede zemlje ni zahteven. Uporablja se ga za snovanje srednjih do visokih živih mej (150-300cm).

Širokolistni Lovorikovec Prunos L. Novita iz lastne vzgoje je zimzeleni grm, ki nas v pomladi očara z lepimi belimi cvetovi. Sorta je odporna na prah, sol, mestni zrak in nizke temperature. Sadimo 2 – 2.5 sadik/tm (40 – 50 cm med sadikami). Primeren je tako za sončne kot senčne lege in ni občutljiv. Preverite aktualne akcijske ponudbe na njihovi
spletni strani www.drevesnicastivan.si

Kontakt ponudnika: Drevesnica Štivan

041 642 873

drevesnica.stivan@siol.net

www.drevesnicastivan.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title