Kateri proizvajalec pelet – Drauholz, Dankros, Bio Energy ali Duga – ponuja najboljšo kakovost za nakup in zakaj?

Cene peletov so se v današnjem letu spremenile. Pripravili smo priporočila in izračune, ki vam bodo pomagali pri izbiri! Ker so se cene v zadnjem letu toliko spremenile, prepoznamo, da je težko ponovno delati raziskave, kaj bi se vam najbolj splačajo kupiti. Pripravili smo priporočila in izračune, ki vam bodo pomagali pri izbiri!

Kot ste verjetno že slišali so se davki na lesne energente znižali iz 22% na 9,5%. To znižanje traja do 31.5.2023 tako da boste verjetno želeli to izkoristiti čimprej.

Primerjava stroškov in porabe peletov

Da bi vam poenostavili pregled, smo pripravili hitro predstavitev naših zmagovalcev, ki temelji na predpostavki, da gre za povprečno slovensko enodružinsko stanovanjsko hišo s površino 140 m2. Hiša ima izolirano podstrešje, dvoslojna PVC okna in 8 cm termoizolacijsko fasado, zato smo predpostavili, da poraba energije znaša približno 20.000 kWh na leto.

Hitri pregled peletov

 

Primerjava

Drauholz peleti zasedajo prvo mesto na našem seznamu, saj so gosti, imajo nizko vsebnost vlage in visoko kurilno vrednost. Za ogrevanje povprečne enodružinske hiše boste za celo leto potrebovali približno 4 palete peletov. Drugo mesto zavzame Dankros, ki ima nižjo ceno kot Drauholz in višjo energijsko vrednost. Za enako količino kWh kot Drauholz boste porabili manj peletov – približno 3,8 ton ali 3,6 palete na leto. Obe znamki imata A1 certifikat, kar pomeni, da sta primerni za boljšo skrb za peč, saj ima pepele manj zaradi višje mehanske trdnosti.

Bio Energy peleti imajo tudi A1 certifikat, vendar so cenejši kot Dankros. Za ogrevanje boste potrebovali enako količino kot Dankros, vendar boste prihranili približno 24€ na leto.

Duga peleti so A2 peleti, vendar imajo primerljivo energijsko vrednost z DrauHolz A1 peleti – od 4,74 do 5,52 kWh energije na kg. Poraba peletov bo enaka kot pri DrauHolz, vendar boste imeli približno 0,5% več pepela. Za 4 palete peletov Duga boste plačali najmanj od vseh štirih znamk – 100,75 € na mesec.

Vse štiri znamke so pakirane v palete s 15 kg vrečami in jih je mogoče dostaviti v 2 do 14 dneh. Pelete je mogoče postaviti na želeno mesto z viličarjem ali hidravlično roko.

*Drauholz na prvi stopnički, Dankros na drugem mestu in BioEnergy na tretjem

DRAUHOLZ PELETI

Pelete Drauholz moramo izpostaviti kot ene izmed najbolj kakovostnih na trgu. Gre za avstrijske pelete, ki izpolnjujejo najvišje standarde kakovosti in so zato še posebej učinkoviti pri izgorevanju ter imajo nizke emisije, kar je pomembno za varovanje okolja in zdravja ljudi. Njihova visoka gostota ter nizka vsebnost vlage prispevata k visokemu kurjenju. Gre za zelo popularne pelete Drauholz oz. Drauholz pellets, ki so v skladu z najvišjimi standardi kakovosti.

Okoljevarstvo

Drauholz peleti so okolju prijazno gorivo, saj pri izgorevanju oddajajo le toliko CO2, kolikor so ga drevesa absorbirala iz zraka med svojim življenjem. Zaradi visoke kakovosti in nizke vsebnosti vlage pa imajo tudi zelo učinkovito izgorevanje in nizke emisije, kar je izjemno pomembno za okolje in zdravje ljudi. Izdelava peletov poteka pod strogim nadzorom kakovosti, saj so izdelani iz 100% smrekove surovine brez primesi ali kemičnih dodatkov. Peleti Drauholz imajo mednarodne certifikate ENPlus A1 in DINplus, ki zagotavljata najvišjo kakovost.

Certifikati, Zveza potrošnikov Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije

Peleti DrauHolz so bili testirani s strani Zveze potrošnikov Slovenije in Gozdarskega inštituta Slovenije, kjer so dosegli odlične rezultate. Na testu za zimo 2019/20 so bili uvrščeni med najboljše, saj imajo manj kot 0,5% pepela. Peleti Drauholz so edini peleti, ki že drugo leto zapored ostajajo na zmagovalnih stopničkah, kar kaže na njihovo zanesljivo kakovost.

Peleti Drauholz imajo certifikate ENplus A1, DINplus in M7138. Imajo tudi zelo dobre tehnične lastnosti, saj vsebujejo manj kot 0,4% pepela, manj kot 10% vode in imajo kurilno vrednost 5.3 kWh na kilogram peletov. Pakirajo se v 15 kg vrečah, na eni standardni paleti pa je 66 vreč, skupna teža palete pa je 990 kg.

DANKROS

Dankros peleti so poljski A1 peleti.  Proizvaja jih P.P.H. Dankros Sp. z.o.o. na Poljskem. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. 75% njihovega izvoza je v Francijo, Nemčijo, Dansko in Italijo. 

Dankros, Apple in njihova natančna izdelava

Les obdelujejo s krmilnim strojem CNC, Hundegger. Ti stroji so ustvarjeni, da delujejo 24 ur na dan vsak dan. Zanimivo, da te stroje uporablja tudi Apple. Gre za ene najdražjih strojev, zaradi njihove natančnosti. Apple jih je kupil, ker je menil, da so edini stroji, ki bi bili zmožni preciznosti, ki so si jih želeli. 

Dankros uporablja tehnologijo vakuumskega konzerviranja lesa v avtoklavu za III razred, medtem ko je IV razred konzerviran z Tanalith E 3475 ali Korasit CC. 

Certifikati

Peleti so visoke kakovosti in imajo več certifikatov kot kateri koli drugi v naši analizi, vključno z:

  • ENplus A1
  • FSC
  • NTR A certifikatom – za proces impregnacije v avtoklavah
  • IPPC – Certifikacija Inštituta za tehnologijo lesa – za termično obdelavo lesa
  • CTB B+ – za proces impregnacije v avtoklavah

Okolje

Izdelani so iz ostankov lesa iz drugih procesov, kar zmanjšuje količino odpadkov in zagotavlja trajnostno uporabo naravnih virov. Peleti so brez kemičnih dodatkov, kar zmanjšuje emisije in varuje okolje. So okolju prijazni in izdelani iz 100% iglavcev brez lubja. Zagotavljajo visoke toplotne lastnosti.

Tehnične lastnosti

Vsebnost pepela je manjša od 0,7% in vsebnost vlage manjša od 10%. Njihova kurilna vrednost je 4,6 kWh na kilogram peletov. Pakirajo se v vrečah po 15 kg, 65 vreč pa se nahaja na eni standardni paleti. Skupna teža palete znaša 975 kg.

 

DUGA PELETI 

Duga peleti so bosanski A2 peleti, narejeni iz 100% lesa brez lubja. Peleti Duga Pellet so manj primerni za manjše kaminske peči in zelo dobri za  hišne kurilne naprave na centralno ogrevanje in tudi za velike sisteme. 

Skrbna izbira surovin zanje predstavlja ključen začetni korak njihove proizvodnje. Med sekanjem, sušenjem ter vse do mletja, konstantno nadzirajo proizvodni proces. Gotovi peleti, če imajo zadovoljivo moč in obliko, so pakirani in se pripravijo na transport in prodajo. Pridobljeno s posebnim tehnološkim postopkom mletja, sušenja in stiskanja različnih materialov biološkega izvora. Peleti so namenjeni izključno za ogrevanje.

Okoljevarstvo

Peleti v celoti izpolnjujejo visoke ekološke standarde, kar nam omogoča boljšo kakovost življenja brez ogrožanja okolja in narave.So brez kemičnih dodatkov in imajo poseben vonj po lesu. Peleti so naravi-prijazno gorivo, saj oddajo le toliko CO2, kot so ga drevesa absorbirala iz zraka med njihovim življenjem.

Certifikati in Zveza potrošnikov Slovenije

Imajo pridobljen mednarodni certifikat ENPlus A2. Zveza potrošnikov Slovenije je na testu pelet 2019/2020, pelete Duga pellet uvrstila kot najboljša izbira med peleti s certifikatom EN Plus A2 (najboljše razmerje med ceno in kvaliteto) in jo s tem priporoča za nakup

Vse kar morate vedeti o tehničnih lastnosti

Vsebnost pepela je pod 1,01% in vsebuje manj kot 10% vode. Njihova kurilna vrednost je 5.53 kWh na kilogram peletov. Pakirajo se v 15 kg vrečah. Na eni standardni paleti je 65 vreč. Skupna teža palete je torej 975 kg. 

BIO ENERGY GROUP PELLETS A1

Proizvodnja lesnih energetskih peletov je kompleksen tehnološki proces, ki poteka v več fazah. Končni izdelek je izdelan po standardih Evropske unije. Ti peleti so narejeni preko podjetja BioEnergy Group na Poljskem. Podjetje Bio Energy Group je bilo ustanovljeno zaradi hitro razvijajočega se trga obnovljivih virov energije. Ukvarjajo se s proizvodnjo lesnih peletov in briketov.

S poznavanjem pričakovanj trga nenehno povečujejo svojo usposobljenost in izboljšujemo proizvodnjo, kar pomeni, da imajo učinkovito distribucijo izdelkov v večino držav Evropske unije. Zagotavljajo najvišjo kakovost, ki je potrjena s certifikati in številnimi priporočili naših trenutnih strank.

Prednosti ogrevanja na pelete

Ogrevanje na pelete ima veliko prednosti. Peleti imajo visok izkoristek toplotne energije, kar pomeni, da lahko dosežejo do 92% (medtem ko imajo drva in premog izkoristek 55%). Poleg tega je pri sežigu nastalega pepela zelo malo – le 1%. Peleti so tudi zelo praktični za shranjevanje, čisti in ne umazajo hiše ter udobni in funkcionalni za uporabo. Zaradi svoje učinkovitosti, ekonomičnosti in funkcionalnosti so peleti boljša izbira kot fosilna goriva.

Če želite izvedeti več o peletih, lahko pregledate našo ponudbo na www.drva.info. Prav tako se lahko obrnete na svojega prodajalca in preverite možnosti nakupa na obroke ali možnost postavitve palet na želeno mesto z viličarjem ali dvižno roko (hiabom).

Pridružite se številnim, ki so že prešli na ogrevanje na pelete in se prepričajte o vseh prednostih, ki jih ponujajo!

Ekipa www.drva.info

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title