nedelja, 2 oktobra, 2022
DomaMoj domLESENA PREOBRAZBA OB VINSKI KLETI → PREJ IN POZNEJE

LESENA PREOBRAZBA OB VINSKI KLETI → PREJ IN POZNEJE

Večina nas pozna Bizeljsko le, »od spodaj«, to je z glavne ceste, ki povezuje Brežice s Podčetrtkom. Od tod se nam odpira relativno široka in slikovita Sotelska dolina, a pravi pokrajinski dragulji se skrivajo na pobočjih in gričih, ki so od glavne ceste odmaknjeni le streljaj proti hribovitemu zaledju.

Med trte in vinske sode.

Degustacijski paviljon smo postavili na rob dvorišča domačije, z odprtim pogledom na pobočja vinogradov, pašnikov in gozdnih zaplat. Postavljen je natančno v os vinogradniške kleti, kot vez med krajino, kjer se vinski okus razvija in prostorom, kjer vino v sodih zori in se žlahtni. Paviljon je s čelnih strani v celoti odprt, s prostim vhodom, prehodom in pogledom na pobočja. S strani je zaprt s skoraj nevidnimi zasteklitvami, ki ga ščitijo pred močnimi vzhodnimi vetrovi. Četudi gre v resnici za precej  odprt, skoraj izpostavljen prostor pod streho, pa smo predvsem z oblikovanjem unikatne lesene konstrukcije ustvarili specifičen ambient notranjega prostora.

Lesena preobrazba ob vinski kleti.

Stičišče vrhunske arhitekture in kakovostnega vina.

Struktura paviljona je sestavljena iz ponavljajočih se lesenih okvirov, ki z zunanje strani ritmično povzemajo dimenzije značilne vinogradniške lope, prekrite z dvokapno rdečo streho. Notranji prostor pa je, zaradi unikatno zasnovane strešne konstrukcije, preoblikovan v ošiljeno formo, ki prostor »vleče« navzgor in mu daje skoraj duhovne dimenzije. Četudi je skoraj nemogoče in nehvaležno primerjati vinogradništvo in arhitekturo, pa smo si z oblikovanjem paviljona želeli podobno združiti preprostost in kompleksnost v enovito strukturo – značilnost, ki jo prepoznamo tudi pri lokalnih vinarjih.

Lesen paviljon.

Doživetje je posebno in idilično.

Za konec pa še nekaj besed o oblikovanju z lesom. Leseno deblo je v veliki večini primerov tesarske obdelave žagano v tramove, deske in letve. Preproste linijske oblike lahko, če njihovega potenciala ne prepoznamo, ostanejo v resnici le to v kar smo jih na žagi razžagali. Šele spretno in ustvarjalno povezovanje preprostih elementov v celoto lahko podobno, kot združevanje enostavnih tonov pri glasbi, ustvari bogato in večplastno kompozicijo. Pri zasnovi paviljona smo si zato prizadevali, da osnovni toni, posamezni tramiči in letve, ostanejo na oko čitljivi in prepoznavni. Uho zato lahko, če želi, prisluhne vsakemu tonu posebej, a hkrati v resnici v zraku odmevata takt in harmonija spokojne vinogradniške melodije, ki se prepleta s čudovitim okusom modre frankinje.

Lesena preobrazba PREJ-POTEM.

Tekst in projektiranje: dr. Matej Blenkuš, u. d. i. a., Studio Abiro

Delavniški načrti: Jože Kos, Mizarstvo Kos

Vinsko posestvo: Karl Iljaž, Okrogi

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...