window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

Kako izbrati zdravju in okolju prijazno talno oblogo?

Ustvarjate svoj novi dom, prenavljate stanovanje ali delovni prostor? Razmišljate kakšne talne obloge izbrati?

Da bo vaša odločitev lažja, vam v nadaljevanju predstavljamo prednosti in slabosti, vpliv na zdravje in okolje, ter vse o povezavi s stroški in življenjsko dobo različnih, najbolj priljubljenih talnih oblog.

Talne obloge, ki jih izberete so temelj notranje opreme, saj pokrivajo velikansko površino ambienta ter s tem ustvarijo vzdušje in identiteto vašega doma.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri talne obloge?

V prvi vrsti je potrebno izbrati trpežna in nestrupena tla, da zagotovite varnost in kakovostno bivanje. Ko se odločate je dobro upoštevati še življenjsko dobo, praktičnost in enostavnost za vzdrževanje. Nenazadnje izberite talno oblogo, ki vam ugaja ter je prijetna za bivanje.

Podjetje Alpod je največji distributer lesenih talnih oblog v JV Evropi.

Parket je najbolj priljubljena, brezčasna, naravna ter zdravju in okolju prijazna talna obloga.

Glede na njegovo tehnično zgradbo poznamo sestavljene in masivne parkete. Ločimo še gotove parkete, ki so že oljeni ali lakirani in surove parkete, ki jih brusimo in zaščitimo šele po polaganju. Več o vrstah paketa na spletni strani podjetja Alpod.

Ceno v veliki meri določa vrsta lesa, gradacija, velikost in oblika desk ter način površinske obdelave, kot je brušenje, krtačenje, skobljanje in drugi. Večja je deska, dražji je parket, saj je pri velikih deskah izkoristek lesa veliko slabši. Zaradi zahtevnejšega postopka izdelave so višje tudi cene parketa z vzorci, na primer ribja kost ali chevron.

Površinska zaščita parketa je lahko oljenje ali lakiranje, kar vpliva na način čiščenja in vzdrževanja in  varnost talne obloge za zdravje.

Kako v praksi izbrati pravi parket?

Živite na podeželju v hišici z vrtom? Če ste aktivni, ustvarjalni in sproščeni, če imate živahne otroke ali hišne ljubljenčke, potrebujete parket, ki ga lahko enostavno obnovite. Za vas je gotovo najboljša izbira oljen, krtačen parket rustikalnega videza, kjer se poškodbe skoraj ne poznajo in jih zlahka sanirate.

Če pa živite mirno, v mestnem stanovanju, vaš parket ne bo preveč obremenjen in izpostavljen poškodbam. Lahko si privoščite brušeno in lakirano varianto, čiste gradacije, brez grč.

Je boljši lakiran ali oljen parket, masivni ali sestavljeni in kako ga vzdržujemo? Odgovore na ta vprašanja preberite TUKAJ.

talne obloge
Dvoslojni parket
talne obloge
Troslojni paket
talne obloge
Masivni parket

Plutovinaste talne obloge še nikoli niso bile tako cenjene

Kljub temu, da so plutovinaste talne obloge v rabi že desetletja, še nikoli niso bile tako cenjene. Ne samo, da so čudovito tople, vodoodporne, mehke in prijetne za uporabo, ampak tudi popolnoma zelen, trajnosten in obnovljiv izdelek. Pluto se da 100% reciklirati in ponovno uporabiti, ob koncu svojega cikla pa se bo popolnoma biološko razgradila.

Ali so tla iz plute prava izbira za vas?

Če vztrajate pri popolnoma neokrnjenih tleh, to ni pravi material za vaša tla, saj pluta zaradi svoje mehkobe sčasoma razvije patino obrabe.

Pluta pa je odlična izbira, če iščete topla, privlačna tla z udobnim, domačnim videzom. Glavni prednosti plute sta zdravje in udobje. Nedvomno je pluta najboljša izbira za vas, če so vaše prioritete udobno in zdravo bivanje ter skrb za okolje.

Sestava laminata je večplastna.

Ena od praktičnih in cenovno dostopnih zelenih talnih oblog je prav gotovo laminat. Je vzdržljiv, enostaven za montažo, in prijeten na pogled. Sestavljen je večplastno. Spodnja plast desko stabilizira. Jedro tvori vlaknena plošča iz naravnih lesnih vlaken, oblikovana pod visokim pritiskom-HDF. Sledi dekorativna plast, ki je ustrezno zaščitena, da je trpežna in odporna proti mikro praskam.

Kako debela naj bodo laminatna tla?

Debelina laminata je običajno med 6 in 12 mm. Največja izbira laminatov je na voljo v debelini 8mm. Če želite doseči občutek čvrste lesene deske zberite 10 ali 12 mm.

Kaj je obrabni sloj laminata?

Pri izbiri laminatnih talnih oblog je ključnega pomena primernost izdelka za predvideno uporabo ali tako imenovani razred obrabe. Merilo odpornosti na obrabo je mednarodno sprejeta klasifikacija ali ocena „AC“, ki laminat razvršča po namenu uporabe na stanovanjsko ali poslovno.

talne obloge
Laminat v sobi.

Za stanovanjsko rabo je predviden razred obrabe AC3 (razred 23/31), ki je primeren za manj obremenjene površine ali AC4 (razred 32), predviden za obremenjena stanovanjska tla in poslovne prostore, kot so pisarne, kavarne, saloni in butiki.

Se težko odločite katero talno oblogo izbrati? Potem bo za vas idealen FLOOR DESIGNER.

talne obloge

Vinil je idealna talna obloga za hiter in dinamičen tempo življenja.

Je praktičen in uporaben ter ne zahteva veliko nege in vzdrževanja. To so tla za vse, ki se v prostem času radi spočijejo, sprostijo in doma uživajo v preprostem, čistem in prijetnem ambientu. To so tla za ljudi, ki prosti čas porabijo kvalitetno, z družino in prijatelji, ukvarjajo se s hobiji, ki jih veselijo in polnijo z energijo. Vinil je primeren za vse, ki svojega dragocenega časa ne zapravljajo s »čiščenjem preprog in loščenjem pohištva« ampak rajši zbirajo prijetne spomine, ki jih grejejo vse življenje. V kolikor bo vaša izbrana talna obloga vinil si lahko preberete še več koristnih nasvetov.

Kako enostavno položiti vinil si oglejte v video prispevku:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika varstva osebnih podatkov.
I Accept

Podjetje Alpod je največji distributer lesenih talnih oblog v JV Evropi. Danes izvažajo v 45 držav po vsem svetu in z novimi produkti omogočajo kupcem najboljše talne obloge. Z njihovimi dobavitelji iz Evrope, Amerike in Azije skrbijo, da so njihovi izdelki ekološko neoporečni in tehnološko napredni, ponudba pa najobsežnejša.

Kontaktirajte ponudnika: Alpod d.o.o., Podskrajnik 112, SI-1380 Cerknica

01 600 34 60 I info@alpod.si I www.alpod.si I www.floor-experts.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]