window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Vinogradniška hacienda na Dolenjskem

V te z griči posute kraje je zahajal že pisatelj Levstik, saj mimo poteka znamenita pohodniška pot od Litije do Čateža. Tu na osončeni legi najdemo v hrib prislonjeno manjšo stavbo med vinogradi, ki se prepušča navdihujoči panorami romarskih krajev. Gostoljubna lastnika sta sprva sem gor prihajala le ob koncih tedna, z izgradnjo nadstreška na terasi, letne kuhinje, pergole in vrtne lope je njuna zidanica postala družinsko stičišče ali prostor spoštovanja narave, tradicije in prijateljskih odnosov.

Pozneje: letna kuhinja in jedilnica z razgledom do Zaplaza.

Izziva za načrtovalca višina in omejen dostop.

Projektna naloga je vsebovala več izhodišč: ustaviti južno sonce zaradi pregrevanja vinske kleti, zagotoviti streho in zavetrje nad zunanjo delovno-družabno teraso ter umestiti prostor za obdelovalna orodja, škropilna sredstva in drvarnico. Nastala je ureditev v dveh nivojih, s katero je povečano sončno ploščad pridobilo tudi bivalno nadstropje. Armiranobetonska konstrukcija nadstreška se razteza med obstoječi balkon in oporni zid, ki se na spodnjem nivoju nadaljuje v shranjevalno lopo. Posebnost rešitve je streha lope, ki je zaradi premostitve višinskih razlik postala plošča za kuhinjski pult. V eni izmed omaric najdemo z lopo povezano odprtino, loputo za transport drv. Novozgrajeni strehi sta odličen lovilnik padavin, ki jih preko skritih odtokov prenesemo v vodni zbiralnik.   

Prej in pozneje: zanesljivejše strehe v treh nivojih: bivalnem, terasnem ter gospodarskem.

Med vinogradom in vinom.

Letna kuhinja nagrajuje z veličastnim razgledom po nasadu trt, kjer se grozdje goji ter vinsko kletjo, kjer vino zori. Osrčje dogajanja je velika jedilnica nad katero se bohoti les stare vinske trte. Gre za dopolnjujoč organski dekor z namenom omilitve stropne beline in postavitve ogrodja za ambientalno osvetlitev. Vzdolž celotnega nadstreška potekajo lesene shranjevalne omarice, ki se zaključujejo s kuhinjskim kotom pomivalnega korita in kamina. Ob vinogradniški dejavnosti, četudi je ljubiteljska, so večje odlagalne površine v izjemno dobrobit vinarjem. Tu po naročnikovih zamislih nastopita mizi, ki z integriranimi klopmi ob trgatvah ali drugih praznikih zagotavljajo sedišča za razširjeno družbo.

Lesena premična senčila so izum za bivanje z naravo.

Nekoč so rezbarji izdelovali umetniška rezljana kletna vrata, sodarji vinske sode (v »reuporabi« stoječe mize), danes pa mojstri iščemo rešitve za bivalno udobje in celosten izgled. Ker teraso prepihavajo vetrovi vseh smeri in sonce ogreva objekt preko celega dne, najprimernejšo zaščito nudijo lesena pomična senčila. Na vzhodni in južni strani so krila sestavljena z letvic pod naklonom, medtem ko so zaradi prepusta svetlobe na zahodu steklena. Čeprav za haciendo velja, da slovi po velikem posestvu, pri tej veličino merimo v podaljšanem zunanjem bivanju v vseh letnih časih in srčnosti ljudi, ki tam živijo ali tja pridejo. Verjemite, da prostor kar oživi, ko slovenska pesem ob kozarčku cvička zazveni.

Prej in pozneje: tradicionalni izgled zidanice dopolnjuje pergola pred vhodom v vinsko klet.

Pozneje: zemeljski toni ter izbor lesa, kamna in stekla delujejo v sožitju z naravo, ki nas obdaja.

Tekst in foto: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

Načrtovanje: Jože Kos, Center za zunanjo ureditev

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title