nedelja, 27 novembra, 2022
DomaUrejamo okolicoKako ustvariti cvetoč in zelen okrasni vrt

Kako ustvariti cvetoč in zelen okrasni vrt [Nasvet in ideje]

Bivanje v naravi je najboljše zdravilo za stres. Zato si kar pred domačim pragom ustvarite zeleno oazo, v kateri boste lahko odpočili misli in in se napolnili z energijo. Dela na vrtu se začnejo zgodaj spomladi. V pomladnih mesecih se lotimo urejanja. Za nasvet, kako ustvariti cvetoč in zelen okrasni vrt, smo povprašali strokovnjake iz Vrtnega centra Eurogarden.

 

 

Okrasni vrt in pomladna opravila [Kaj je dobro postoriti]
V okrasnem vrtu preglejmo in popravimo poti, zidove in ograje. Uredimo tudi grede s trajnicami. Odstranimo vse odmrle dele rastlin ter ostanke zastirke. Rastline, ki so se preveč razrasle, lahko razdelimo in presadimo. Pregledamo gomolje trajnic, ki prezimujejo izven zemlje v kleti. Če so začele odganjati, jih postavimo v korita in zasujemo z zemljo, v primernih razmerah pa jih prenesemo ven v grede. V toplo gredo sejemo enoletnice in trajnice. Sadimo nekatere vrste čebulnic. Občutljive čebulnice v hladnih nočeh zaščitimo proti mrazu. Obrežimo in postrižimo grmovnice in živo mejo. Vrtnicam odstranimo zimsko zaščito in jih obrežemo. V vodnem vrtu očistimo ribnik. Popravimo bregove in odstranimo vse odmrle rastline oziroma njihove dele.

 

S kakovostnim orodjem bo urejanje okrasnega vrta veliko lažje. Ročno je primerno za manjše vrtove, za večje pa je bolje uporabiti električno ali motorno različico. Za nakup obiščite Vrtni center Eurogarden ali obiščite spletno trgovino. Pripomočke za ročno urejanje in rezanje najdete TUKAJ.  Na voljo je tudi širok izbor motornih in baterijskih škarij za rezanje grmičevja, prekopalnikov in drugih pripomočkov za enostavno urejanje vrta in okolice. Najdete jih povezavi TUKAJ.

 

 

Trata in urejena zelenica [Nega in setev]
Ko se temperature že toliko dvignejo, da trava začne rasti, travno površino pokosimo. Če je trata dovolj nizka, pustimo nepokošeno in pregrabimo z grabljami. Tako odstranimo mah, mrtva, gnila ali plesniva stebla ter prezračimo zgornji sloj. Z ročnim ali motornim prezračevalnikom rušo prezračimo globlje in bolj temeljito, vendar je treba pri tem delu paziti, da ne poškodujemo koreninskega sistema. Pomemben faktor pri tem delu je vreme. Po posegu s prezračevalnikom mora biti dovolj vlage, da se travna ruša oziroma koreninski sistem ponovno hitro obraste. Luknje, ki jih naredimo z prezračevanjem, zapolnimo s peskom. Na peščenih ali humusnih tleh travno površino povaljamo, zato da korenine povežemo s tlemi in hkrati izravnamo manjše neravnine. Težkih tal ne valjamo. Marca tudi opravimo prvo spomladansko gnojenje (klik za ogled ponudbe gnojil) z mineralnimi in po potrebi lahko tudi organskimi gnojili. Če smo se šele lotili setve trave, še nekaj nasvetov. Pred setvijo mora biti zgornja plast zemlje obdelana tako, da je drobno grudičasta. Najprimernejši čas za setev trave je spomladi do sredine maja in konec poletja do sredine septembra. Lahko sejemo tudi v drugih mesecih, vendar moramo poskrbeti za dovolj temeljito namakanje. Ko zemljišče pripravimo, se takoj lotimo setve, da se zemlja ne zapleveli in zbije. Sejemo različne vrste trav (klik za ogled ponudbe). Za setev izberemo primerno travno mešanico. Takoj po setvi uporabimo mineralno gnojilo, najbolje t.i. startno gnojilo. Nato seme z grabljami zagrabimo plitvo v zemljo in povaljamo z valjarjem. Po setvi moramo vzdrževati enakomerno vlago v zemlji.

 

Le kdo si okoli hiše ne želi zelene in goste trate, kot na igrišču za golf. A zanjo je treba veliko truda. V Vrtnem centru Eurogarden se posvetujte s strokovnjaki in preverite, kakšna izbira je prava za vaša tla in izberite prava gnojila ter orodje, s katerim boste ustrezno skrbeli za bujno rast trate in košnjo, s katero rastlin ne boste poškodovali, temveč jim boste dali dodaten zagon za lepo rast. Na povezavi TUKAJ pa preverite širok izbor kosilnic, vrtnih traktorjev in ostalih strojev za lep vrt in okolico.

 

 

Kontakt: Vrtni center Eurogarden, PE Dobrova pri Ljubljani in PE Krško
Telefon: 01 24 25 100  I  E-mail: splet@eurogarden.si  I  www.eurogarden.eu

 


 

 

Prelistajte tudi REVIJO  na povezavi TUKAJ 

Čaka vas 48 strani EKSKLUZIVNIH REŠITEV ZA GRADNJO ALI OBNOVO 👇

 

 

V kolikor urejate okolico nikar ne spreglejte tudi teh vsebin:

Vrt brez polžev [Rešitev, ki deluje!]

Moderen sistem visoke grede

Okrasni zbiralniki deževnice

Stilsko dovršeni smetarniki StyleOUT®

Izjemni vrtni kamini [za gurmanske užitke na domači terasi]

WoodCore deske za terase, ograje in fasade 👌

Gotovi nadstreški po sistemu “Sestavi sam”

PVC robniki – enostavna rešitev za urejeno okolico.

Očarljive vrtne lope Biohort

Vrtne pipe Gala 😍

Obnova asfaltnih površin je lahko enostavna!

V PRENOVO z gotovinskimi krediti Delavske hranilnice

👉 Še več nadvse praktičnih vsebin za vašo sanjsko okolico ter gradnjo ali obnovo doma najdete TUKAJ.

 


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...