nedelja, 27 novembra, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnova Kakovostna izdelava fasade

[Adaptacija od A do Ž] Kakovostna izdelava fasade

Fasada še zdaleč ni le zaključni sloj objekta, temveč ima veliko pomembnih funkcij. Na kratko lahko rečemo, da je fasada »Obleka hiše«, ki mora biti primerna za vsak letni čas, ob enem pa mora objektu dajati lep izgled. Z uporabo izolacijskih fasadnih sistemov se zmanjša izguba energije pri ogrevanju in hlajenju, ob tem pa se zaščitimo še pred hrupom iz okolja. Tako bo vaš dom pozimi prijetno topel, poleti pa bo ostal hladen ob visokih zunanjih temperaturah. Ker so temperaturna nihanja z dobro fasado manjša, se s tem izognemo tudi nastajanju kondenza.

 

Kako poteka izdelava fasade…
…in kaj za izdelavo potrebujemo, smo preverili pri gospodu Marku, ki je strokovnjak v podjetju Kramer d.o.o. in zaupal nam je, da sta pri izdelavi fasade ključna dva dejavnika – dobra priprava na izdelavo in poznavanje osnovnih pravil izdelave. Tako prihranimo čas in denar. Za izdelavo fasade je priporočljiva temperatura nad 5 stopinjami Celzija, izogibati se moramo direktni sončni svetlobi, močnemu dežju in vetru, ter primerno opremiti in zaščititi okolico objekta.

 

👀 VIDEO: »Izdelava fasade I. del« 👇

Začnemo s postavitvijo fasadnega odra okoli objekta, nato ustrezno zaščitimo okna, vrata, ostrešja, … Nadaljujemo z lepljenjem izolativnih plošč. Stike, po potrebi, zapolnimo s termopucom. Površine se morajo posušiti preden nanesemo naslednji nanos. Sledi vgradnja mrežice, ki mora biti z obeh strani nanesena z lepilom. Nato lahko nanesemo zaključni sloj. Vmes lahko oblikujete tudi različne dekoracije na fasadi. V zaključni fazi nanesemo barvo in tako je fasada končana.

 

👀 VIDEO: »Izdelava fasade II. del« 👇

 

Kdaj je fasada kakovostna?
Poleg zunanjega videza fasade, ki jo določijo barva, struktura, oblika in materiali, je pomembna tudi funkcionalnost in trajnost vaše fasade. Kakovostna fasada zagotavlja velike prihranke tako pri ogrevanju kot hlajenju, je zaščita pred mrazom in vročino, hrupom in tudi požarom. Gospod Marko pa poudarja, da kakovostna fasada bistveno zmanjšuje tveganje za pojav toplotnih mostov, ki povzročajo za zdravje nevarne plesni! Tako posledično ustvarimo za nas bolj zdravo bivanje. Na kakovostno fasado vpliva več dejavnikov: kakovost vgrajenih materialov, kakovostna vgradnja, debelina izolacije in tudi način ogrevanja. Najbolj smiselno pa je, da je fasadni sistem prilagojen sami stavbi, lokaciji in klimatskim pogojem.

 

Vrste izolacij in kakšno debelino izolacije izbrati?
Poznamo tri vrste izolacij: izolacijo iz stiropora, kamene volne ali drugih izolacijskih materialov. Najpogosteje uporabljena izolacijska sistema sta toplotnoizolacijski ometi in lahke fasadne izolacijske plošče. Toplotnoizolacijski ometi se vgrajujejo predvsem na zidove, ki so že delno toplotno izolativni. Njihova prednost je ta, da so kompaktni in homogeni, so čiste mineralne sestave, ter učinkovito preprečujejo nastanek toplotnih mostov, poleg tega so dobro paropropustni. Drugi način je izolacija z lahkimi fasadnimi ploščami. Njihova prednost pa je ta, da so bolj izolativne. Običajno so sestavljene iz lahkih plošč, ki so nalepljene na zid in prekrite s tankim armirnim in zaključnim slojem.

Naš sogovornik, strokovnjak na področju fasaderstva, takoj pove, da se na debelini ne splača varčevati, saj se cena naložbe poveča samo zaradi dodatnih centimetrov izolacije, cena dela in drugih materialov ostaja enaka. Najbolj optimalna debelina fasade je med 20 in 25 cm. Bolj kot sam material, uporabljen za osnovno konstrukcijo hiše – opeka, kamen, beton, montažna gradnja; na izbiro toplotne izolacije vpliva to, ali gre za difuzijsko odprt sistem gradnje ali ne, še povdarja g. Marko iz podjetja Kramer d.o.o.

☝ EKO sklad: V razpisu EKO sklada je določeno, da mora imeti fasadni sistem “najmanj 18 cm toplotne izolacije, pri čemer lahko toplotna prevodnost toplotne izolacije znaša λ ≤ 0,045 W/(mK).”

 

 

Kakšni sistemi fasad se trenutno najpogosteje vgrajujejo?
V zadnjih časih so vedno bolj iskani izolativni materiali, kjer enako izolativnost dosegamo z manjšo debelino, ampak najbolj ekonomična izolacija še vedno ostaja stiropor. Zna se zgoditi, da se bo občutno povečal delež sivo-srebrnih izolacijskih plošč iz stiropora, ki so okoli 20% bolj izolativne od belih. So tudi cenovno primerljive z belimi.

Vedno več pozornosti se posveča fasadnim sistemom, ki lahko brez opaznih sprememb kljubujejo večjim vremenskim obremenitvam. Gospod Marko je povedal, da se v večini danes vgrajujejo fasadni sistemi, ki jih sestavljajo visokokakovnostne in med seboj usklajene paropropustne komponente. Glavna »sestavina« sistema je fasadna plošča, ki jo funkcionalno naredi visoko viskozno lepilo in izpopolni zaključni omet in barva.  V podjetju Kramer pri izdelavi uporabljamo priznane fasadne sisteme (BAUMIT, ROFIX, DEMIT)

 

👀 VIDEO: Fasada, ki diha👇

 

 

Fasadni zaključni omet ali barva?
Pogosto med seboj zamenjujemo zaključni omet in fasadno barvo. Zaključni ometi so tanki sloji v izbrani strukturi in v barvnem odtenku, ki ga izberemo na barvni karti. Na podlago omet nanašamo v debelini zrna, prej pa moramo nanesti še armirni sloj na toplotni izolaciji ali na zunanji cementni omet. Fasadne barve so premazi, ki jih po odtenki izberemo iz barvne karte ponudnika fasadnih barv. Uporabljamo jih tako pri prenovi fasad na nov sloj, na zunanji gladek omet ali na renovirani omet.

 

Kakšna pa je cena fasade?
Na ceno fasade vplivajo različni dejavniki: katero izolacijo boste izbrali, kateri fasadni sitem, kako zahtevna za izvedbo fasade je vaš objekt in na kateri lokaciji stoji. Cena izdelave fasade se tako računa po kvadraturi površine fasade. Na ceno vpliva tudi debelina oz. vrsta izolacije in kakovost vgrajenih materialov. Dodaten strošek lahko predstavljajo storitve, ki so z izdelavo fasade povezane: hidroizolacija, menjava žlebov, barvanje napušča,… Okvirno lahko rečemo, da stane fasada od 32€, pa vse tja do 53€ za kvadratni meter brez dodatnih storitev.

 

Gospod Marko (Kramer d.o.o.) nam je zaupal, da v njihovem podjetju fasaderstvo obsega tudi barvanje in obnovo že obstoječih fasad. V kolikor pa se odločite, da izberete kot izvajalca njihovo podjetje, bo vaša fasada izdelana po vaših željah. Pred samo izdelavo bodo objekt in okolico primerno zaščitili in kar je zelo pomembno, po opravljenem delu bodo vse tudi temeljito pospravili. Za delo uporabijo svoj delovni oder, tako da s tem ne boste imeli dodatnih težav.

 

Preberite tudi: [Izkopi] Za novogradnje
Podjetje Kramer d.o.o. so že več kot 20 let ukvarja z gradnjo in obnovo objektov. Izvajajo tudi vas zunanja gradbena dela vključno z izkopi vseh vrst. Ponudnik je zanesljiv, ga priporočamo.

 

Kontaktirajte ponudnika: Kramer d.o.o., Cesta II Grupe Odredov 33, 3000 CELJE

M: 041 469 004  I  info@kramerdoo.si  I  www.kramerdoo.si

 

 

👀 Prelistajte še revijo: 48 strani najbolj aktualnih rešitev za gradnjo ali obnovo👇

 

V ogled pa nedvomno priporočamo tudi TOLE 👇

Fasadni sistemi Caparol premikajo meje mogočega

Strešna kritina – novosti in priporočila

https://gradnjainobnova.si/2020/04/04/%e2%98%9d-kaj-je-potrebno-izolirati-kako-in-zakaj/

Obnova asfaltnih površin je lahko enostavna!

Bližje zvezdam, bližje sebi.

https://gradnjainobnova.si/2020/04/07/sodoben-dom-in-aktualni-trendi/

💪 Za še več rešitev za obnovo ali gradnjo Vašega doma obišči VSTOPNO STRAN!

 

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...