Ozka kamnita ograja.

Ozka kamnita ograja iz kamna.

Gabioni so s kamenjem napolnjene žičnate košare, ki se lahko uporabljajo v krajinski arhitekturi, pri gradnji zidov, za zaščito pred pogledi ali hrupom. Uporabni so lahko kot alternativa montažnim ali zidanim stenam iz kamna ali betona. Kot polnilo lahko uporabimo poljubno kamenje primerne velikosti, lahko pa se uporabijo tudi drugi elementi, kot so opeke, steklenice, leseni hlodi in podobno. Kadar želite vašo ograjo podaljšati, jih lahko enostavno spajate eno za drugo, kakor tudi eno na drugo, kjer lahko prihranite eno ali več stranic in spiral. Ponujeni program gabionov je plod sodelovanja s priznanimi dobavitelji in so izdelani v skladu z evropskimi zahtevami in so prestali zahtevana testiranja na odpornost (3000 ur izpostavljeni pršenju s slano meglo po DIN50021).

 

Kaj so gabioni?

Beseda gabion izhaja iz italijanske besede gabbia, kar pomeni kletka, medtem ko gabbione predstavlja veliko kletko ali košaro. Prvič so se pojavili v Afriki, kjer so jih uporabili, za zaščito obale reke Nil, v srednjem veku so služili kot vojaške utrdbe in zaščite pred sovražniki, danes jih pa najdemo na vseh področjih, kot so zaščite in stabilizacije obale, zvočni in vetrno zaščiti na avtocestah, preprečujejo erozijo na pobočjih, hkrati pa omogočajo nešteto rešitev na vašem dvorišču.

 

Gabioni dajejo naraven izgled ter omogočajo zlitje vaše hiše, škarpe in ograje z okolico. V primeru gradnje na kamnitih terenih, lahko izkoristimo odpadni material, ki smo ga izkopali in ga uporabimo pri polnitvi gabionov. Ponavadi so mreže polnjene s kamenjem, katero nam omogoča toliko estetskih možnosti kolikor je različnih vrst kamnov na svetu. Zaradi teže kamenja ni potrebna izdelava temeljev, pri višjih ograjah se priporoča vgradnja stebrov v sredini gabiona. S časom se moč in učinkovitost ograje ali škarpe še povečuje, saj prah in rastline zapolnjujejo prazen prostor in s tem krepijo strukturo. V primerjavi s trdnimi škarpami ali ograjami, gibanje terena ne vpliva negativno na gabione.

Seveda to niso edine možnosti za uporabo gabionov, pustite domišljiji prosto pot in gabion uporabite za vrtno klopco ali mizoskrijte z njimi posode za smeti, pri klasični panelni ograji vam ni potrebno uporabljati tovarniških stebrov, ampak jih lahko sami izdelate iz gabionov. Naj vaša okolica hiše, bazen, ograja, vrtna hiška izstopata s pomočjo iznajdljivih možnosti oblikovanja z gabioni.

Prednosti gabionov so naslednje:
– enostavna montaža,
– dobro razmerje med ceno in zmogljivostmi,
– dolga življenjska doba,
– brez vzdrževanja ,
– zadržujejo hrup,
– fleksibilni,
– ekološki,
– estetski in
– ne zadržujejo vode.

Vsebino prispevala ga. Eva Pipan iz podjetja DP Pipan, Eva Pipan s.p.

Eva Pipan s.p.

Stanošina 2C

2286 Podlehnik

E-naslov: info@gabioni.si

T: 041 844 130

www.gabioni.si

 

Uredništvo priporoča: Sestavljanje Gabionov v 4 korakih!

Avtor: Lucija Črešnik, spletna urednica

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: