nedelja, 27 novembra, 2022
DomaOgrevanjeToplozračne in kombinirane lončene peči.

Toplozračne in kombinirane lončene peči.

Načrtovanje načina in sistema ogrevanja nas velikokrat postavi pred dilemo, kakšen način in kakšno ogrevalno napravo izbrati, da bo le-ta izpolnila naša pričakovanja glede ogrevalne sposobnosti, uporabnosti in na ta način pomembno prispevala k zmanjšanju stroškov ogrevanja prostorov. Pogostokrat se odločimo prehitro, ne da bi podrobneje poznali lastnosti kurilne naprave ali peči, za katero smo se odločili.Najbrž dvoma o odločitvi o osnovnem ogrevanju ni. To je po navadi centralna napeljava z radiatorji ali talnim razvodom z uporabo kotlov na kurilno olje ali zemeljski plin, sončnih celic, toplotnih črpalk … Značilnost teh sistemov je, da za svoje delovanje nujno potrebujejo električno energijo. Seveda, potrebujemo tudi možnost ogrevanja, ki je neodvisno od električne energije. Prepričanje, da želimo zgraditi peč ali kamin na trda goriva (drva) samo zato, da nam pričara malo romantike ob gledanju ognja, pri tem pa niso pomembne ogrevalne in akumulacijske sposobnosti peči, je zgrešeno. Pravilna in preudarna izbira peči na drva je zelo pomembna z vidika izkoristkov in znižanja ogrevalnih stroškov. V kolikor se bomo odločili za gradnjo peči zaradi znižanja ogrevalnih stroškov, pri čemer se ne bomo odrekli ugodju, lahko privarčujemo tudi do 50 odstotkov ali celo več kurilnega olja, zemeljskega plina ipd.

Klasična lončena peč

Nedvomno je klasična lončena peč kot vir dodatnega ogrevanja najbolj primerna za stalno ogrevanje, kar pomeni, da jo vzdržujemo toplo ves čas kurilne sezone. Zaradi svoje velike akumulacijske sposobnosti porabi izredno malo drv, je pa skorajda neuporabna v prehodnih obdobjih, ko želimo samo zvečer malo segreti prostore, saj potrebujemo približno uro in pol do dve uri, da peč toliko segrejemo, da lahko oddaja toploto. V kolikor želimo večjo uporabnost tudi v prehodnih obdobjih (jeseni, spomladi), se je smiselno odločiti za toplozračno peč ali kombinirano lončeno peč. Poglejmo, kakšne so značilnosti obeh vrst peči predvsem z vidika uporabnosti v času ogrevalne sezone, akumulacijske sposobnosti in kako so praviloma sestavljene.

Toplozračne peči
Toplozračne peči so praviloma sestavljene iz kaminskega kurišča (vložka), obloge iz pečnic ali drugega mineralnega materiala s sposobnostjo akumulacije toplote ter sistema (kanalov) regulacijskih zračnikov za ogrevanje prostora ali sosednih prostorov. Obloga ne sme biti iz plinobetona, betona ali kamna, saj so to materiali, ki ne akumulirajo toplote. Pri teh pečeh se  ne uporablja ventilatorjev za prisilno kroženje zraka.

Značilnosti toplozračnih peči so naslednje:

  • prostor ogrevajo z naravnim kroženjem zraka (naravni vzgon);

  • prostor začnejo segrevati že po 15 do 20 minutah po začetku kurjenja;

  • imajo možnost segrevati več sosednih prostorov (ustrezna regulacija zračnikov);

  • ko se izravna temperatura zraka v prostoru, se akumulira toplota v oblogi (zaprti zračniki);

  • po prenehanju kurjenja, obloga oddaja toploto še približno tri do štiri ure, odvisno od stopnje   spretnosti.

V toplozračnih pečeh se uporabljajo kurišča s steklenimi vrati, ki se lahko odpirajo na stran ali pa dvižno. Z uporabo kurišč, ki imajo vgrajeno šamotno oblogo sicer povečamo akumulacijsko sposobnost celotne peči, vendar podaljšamo čas, ki je potreben za začetek oddajanja toplote.

Kombinirane lončene peči
Kombinirane lončene peči so peči, ki so zgrajene v kombiniranem sistemu med klasičnimi lončenimi in toplozračnimi pečmi. Prostor segrevajo kombinirano in sicer toplozračno (naraven vzgon zraka) in s sevanjem lončenega dela peči. Sestavljene so iz toplozračnega in klasičnega dela. Toplozračni del vsebuje kaminsko kurišče, oblogo iz pečnic ali iz mineralnega materiala s sposobnostjo akumulacije toplote in sistem zračnih regulatorjev. Klasični del vsebuje sistem šamotnih dimovodnih kanalov in oblogo iz pečnic, lončenih zidakov ali drugih mineralnih materialov s sposobnostjo akumulacije toplote. Oblikovanje klasičnega dela je možno v obliki razgibanega dodatka ali ogrevane klopi z ogrevanim naslonom ali brez njega.

Značilnosti kombinirane lončene peči so naslednje:

  • možnost uporabe samo toplozračnega dela (v prehodnih obdobjih) ali v odvisnosti od vremenskih razmer,

  • možnost uporabe toplozračnega in klasičnega dela, akumulacija toplote v oblogi toplozračnega dela in v klasičnem delu peči;

  • začetek ogrevanja prostora že po 15 do 20 minutah;

  • možnost ogrevanja več sosednih prostorov (ustrezna regulacija z zračniki);

  • po prenehanju kurjenja obloga toplozračnega dela oddaja toploto še približno tri do štiri ure, obloga klasičnega dela pa približno šest do deset ur, odvisno od stopnje pregretosti. Enako kot v toplozračnih pečeh se v kombiniranih uporabljajo kaminska kurišča s steklenimi vrati in odpiranjem navzgor ali pa na stran v prostor. Cevi centralne kurjave in grelni kabel v klasičnem delu peči, zlasti če je izveden v obliki ogrevane klopi, omogočajo, da je sedišče toplo tudi takrat, kadar nismo pripravljeni kuriti peči.

Pogostokrat se postavlja vprašanje: Ali je možno v te peči vgraditi toplovodna kaminska kurišča za centralnokurjavo? 

Da. Je možno. Vendar je v tem primeru obvezna vgradnja zalogovnika tople vode, sistem pa mora imeti možnost izpraznitve, v kolikor bi prišlo do prekomernega gretja. Mnenja
smo, da je premišljena izvedba in primerna lokacija kombinirane ali toplozračne peči v hiši ali stanovanju bolj ekonomična in varčna kot kombinacije s centralno kurjavo, pri katerih so nujni tehnični kompromisi med obema sistemoma. Kombinirana in toplozračna peč imata skupno kaminsko kurišče. Na slovenskem trgu zasledimo kar pestro ponudbo kurišč, vendar bi kazalo opozoriti, da pred nakupom preverimo, ali so ta kurišča opremljena s potrebnimi potrdili o skladnosti s standardom SIST EN 13229, CE informacijo in ali imajo vsa potrebna navodila za vgradnjo, uporabo in vzdrževanje. Obe vrsti peči omogočata praktično neomejeno število oblikovnih kombinacij, seveda ob upoštevanju tehničnih predpisov in pravil pečarske stroke. Pred odločanjem o nakupu ali izgradnji se posvetujte s strokovnjaki pečarske stroke, saj vam bodo svetovali in predlagali najboljšo rešitev z ozirom na vaša pričakovanja.

Kontakt:
Peči – keramika, Proizvodnja keramičnih pečnic, d.o.o.,

Podbevškova 18, 8000 NOVO MESTO
07 3935 760  | 07 3935 761  | www.peci-keramika.si 


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...