Vgradnja kamina ali lončene peči

Kamin ali lončena peč?

Izbira je optimalna, odvisna pa je od vaših želj, navad in seveda potreb. Ob vse višjih stroških centralnega ogrevanja ljudje iščemo nove načine, ki bi bili prijaznejši denarnici in tudi okolju. Ob vrsti sodobnih tehnik ogrevanja pogosto pozabimo pogledati v preteklost. Kamini in peči so zagotovo okras vsakemu stanovanju. Čeprav se njihov izgled skozi zgodovino ni bistveno spremenil, se s sodobnimi barvnimi kombinacijami in dekorativnimi elementi odlično ujemajo tudi z modernim pohištvom. Še bolj kot estetska vloga pa je pomembna predvsem ogrevalna sposobnost, ki jo kamini in peči premorejo, zato se začetna investicija, ki jo zahtevajo, hitro povrne. Delujejo neodvisno od električnega toka, uporabljamo pa jih lahko za ogrevanje enega ali več prostorov. In pri tem je pravilna ter preudarna izbira zelo pomembna, predvsem z vidika izkoristkov in znižanja ogrevalnih stroškov. Pomembno seveda je, da se pri tem ne odpovemo ugodju.

Kamini

Kamin je lahko zelo dober ogrevalnih bivalnih prostorov, ob uporabi trdih goriv pa predstavlja zelo ugoden način ogrevanja. Kaminske peči kot gorivo uporabljajo predvsem neobdelan les, s čimer ugodno vplivajo na okolje. Takšna peč je sestavljena iz kaminskega vložka in steklenih vratc, ki služijo kot varovalno sredstvo, obenem pa omogočajo boljši izkoristek izgorevanja. Kaminski vložek je zelo pomembna komponenta kaminskih peči, saj lahko ima, če je dovolj kvaliteten, tudi do 80 % izkoristek energije. Zelo velika prednost in dobra stran kaminske peči pa je zagotovo ta, da začne s segrevanjem prostora takoj po začetku kurjenja. Med prednosti lahko uvrstimo še enostavno namestitev in dostopne cene.

Lončene peči

Lončene peči na trda goriva so najcenejši način ogrevanja. Za delovanje oziroma ogrevanje prostora porabijo zelo malo drv, cca 5 m³ na kurilno sezono, seveda pa je to odvisno od njene velikosti, moči in tipa izvedbe. Za vzdrževanje toplote skozi cel dan je običajno potrebno samo eno kurjenje, saj je temperatura površine keramike nižja in nežno seva v prostor, kar ugodno vpliva na počutje ljudi. Hkrati površina peči obseva tudi strop in ostale predmete, ki toploto vračajo nazaj v prostor. Ob blagem sevanju ni pretiranega kroženja zraka v prostoru in s tem prahu ter drobnih delcev, ki so izrazito neugodni za alergike. Prav tako zrak v prostoru ni nikoli pregret ali izsušen. Uporaba lončene peči ne bremeni okolja, saj v naravo vrača samo tisto, kar je prej iz nje vzela, zato na ravnovesje nikakor ne vpliva.  Lončena peč vsebuje klasično izdelano ali prefabricirano zidano kurišče z individualno izbranimi in vgrajenimi kurilnimi vrati in je elegantna, zaradi česar jo je precej enostavno umestiti v prostor, četudi moderen. Kupec lahko izbira med številnimi oblikami, barvami … Res je, da je investicija v lončeno peč nekoliko višja, pa vendar se zaradi manjše porabe goriva vrne v največ petih letih.

Kombinirane lončene peči

Gre za peči, ki so zgrajene v kombiniranem sistemu med klasičnimi lončenimi in toplozračnimi pečmi. Prostor segrevajo kombinirano, in sicer toplozračno (naraven vzgon zraka) in s sevanjem lončenega dela peči.

Katere so glavne značilnosti kombinirane lončene peči?

Možnost uporabe samo toplozračnega dela (v prehodnih obdobjih) ali v odvisnosti od vremenskih razmer, možnost uporabe toplozračnega in klasičnega dela, začetek ogrevanja prostora že po 15 do 20 minutah, možnost ogrevanja več sosednjih prostorov (ustrezna regulacija z zračniki), po prenehanju kurjenja obloga toplozračnega dela oddaja toploto še približno tri do štiri ure, obloga klasičnega dela pa približno šest do deset ur, odvisno od stopnje pregretosti.

 

Peči Kamini Kumer, Janez Kumer s.p.

Legenska cesta 37

2380 Slovenj Gradec

E-naslov: janez@peci-kumer.si

T: 041 757 139

www.peci-kumer.si 

 

Avtor: Lucija Črešnik, spletna urednica

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: