nedelja, 27 novembra, 2022
DomaNa terasiUstrezna izbira nadstreška.

Ustrezna izbira nadstreška.

Video prispevek »Oblike in modeli nadstreškov«

Avtomobil je pod nadstreškom popolnoma zaščiten pred dežjem, točo, snegom, ultravijoličnim sevanjem in pred drugimi podobnimi vremenskimi vplivi. Potrebno je le, da s pomočjo strokovnjaka izberete pravi tip, obliko in velikost nadstreška, ki ga potrebujete.

Glede ustrezne izbire nadstreška smo se obrnili na podjetje VSE ZA DOM d.o.o. in za vas zbrali nadvse koristne informacije in napotke. Še več uporabnih informacij berite v nadaljevanju.

Kaj je pomembno pri izbiri tipa, velikosti in obliki nadstreška?
Pri izbiri velikosti, tipa in oblike nadstreška, je pomembno, da je ta večji od avtomobila in da ne pretiravate z višino. Primerno velikost nadstreška najlažje določimo tako, da velikosti avtomobila dodamo najmanj 50 cm napušča na vsako stran; pri nadstreških za dva oziroma več avtomobilov pa upoštevamo še najmanj dodatnih 80 cm razmaka med vozili. S tako enostavnim izračunom ugotovimo, da je primerna velikost nadstreškov za en avtomobil od 300 x 550 cm naprej, najmanjša velikost za dva avtomobila pa 550 x 550 cm in več. Da bo avtomobil zaščiten pred vremenskimi vplivi, je treba izbrati tudi primerno višino nadstreška. Zaščita je odvisna od vpadnega kota dežja, toče, snega, sončnih žarkov. Višji kot je nadstrešek, večji je vpadni kot padavin in sonca ter manjša je zaščita pred njimi. Nižji kot je nadstrešek, manjši je vpadni kot in večja je zaščita. Zato se je potrebno odločiti, ali bomo izdelali nadstrešek za osebna in terenska vozila ali za dostavna in kombinirana vozila. Nadstrešek za dostavna vozila zaradi večje višine osebnih vozil ne bo zaščitil, kot bi jih moral. Uporabna višina nadstreška je okoli 220 cm, pri uvozu pa cca. 275 cm, kar pomeni, da pod takšen nadstrešek parkiramo vsa osebna vozila (tudi s strešnimi kovčki), vse enoprostorce (tudi s strešnimi prtljažniki), vsa terenska vozila in veliko nepovišanih kombiniranih vozil.

So nadstreški res primernejši za zaščito avtomobilov?
Odprti nadstreški poleg ličnega izgleda popolnoma služijo namenu zaščite avtomobila pred točo, dežjem, snegom, zmrzaljo ipd. Tuji viri navajajo, da so odprti nadstreški celo primernejši kot garaže, saj je avtomobil stalno izpostavljen konstantnim vremenskim pogojem. Navajajo tudi, da se v avtomobilih, parkiranih pod nadstreškom, manj rosijo stekla, da karoserija počasneje rjavi ipd. Kot izjemo navajajo območja, kjer je možnost velikih snežnih zametov; v tem primeru priporočajo zaprtje ene, dveh ali treh sten.

Je vroče pocinkanje konstrukcije dovolj kakovostna zaščita, da nadstreška ne bo potrebno čez nekaj let barvati, kakor se pogosto dogaja z balkonskimi ograjami. Ima vroče pocinkanje kakšne slabe lastnosti?
V podjetju VSE ZA DOM d.o.o. ponujajo več možnih zaščit jeklene konstrukcije. Najcenejši je oplesk s pršenjem, nudijo pa tudi vroče pocinkanje, DUPLEX (vroče pocinkanje z naknadnim opleskom) in redkejše uporabljeno zaščito DUPLEX LUKS (vroče pocinkanje in naknadno elektrostatično prašno barvanje). Vroče pocinkanje je seveda priporočljiva vrsta zaščite kovine, vendar ima tudi določene slabe lastnosti. Pocinkanje je namreč industrijski postopek, pri katerem v velike kadi, napolnjene s tekočim vročim cinkom, potapljajo konstrukcijske elemente. Med postopkom se cink na posamezne dele neenakomerno prijema, zato dobijo nekateri sijajen odtenek, drugi pa neenakomerno mat odtenek; na vse skupaj pa se ne da vplivati. Zato je mogoče, da vroče pocinkana konstrukcija, čeprav je kakovostno in lično izdelana, izgleda neestetsko. Poleg tega se je pri cinkanju treba zavedati še tega, da se pri potapljanju na posamezne dele velikokrat primejo razni delci, ki plavajo po talini in se jih kasneje ne da odstraniti. Če bi jih hoteli odstraniti, bi morali konstrukcijo brusiti in polirati, s čimer pa bi poškodovali zaščitno plast cinka. Na teh mestih bi kasneje začela konstrukcija rjaveti. Zato v večini primerov konstrukcije, ki jih predhodno vroče pocinkamo, obdelamo s posebnim postopkom in jih nato naknadno opleskamo v želen barvni odtenek. V tem primeru ostanke iz konstrukcije tudi malo obrusimo, da odstranimo neželene delce in s tem konstrukcijo olepšamo. Najdražji postopek zaščite kovine je DUPLEX LUKS, vroče pocinkanje in naknadno elektrostatično prašno barvanje, ki sicer zagotavlja lep in trajen videz konstrukcije. Predstavniki podjetja VSE ZA DOM d.o.o. menijo, da visok strošek tega postopka ni opravičljiv, zato kot optimalno rešitev predlagajo Duplex zaščito (vroče pocinkanje z naknadnim opleskom), saj le ta zagotavlja dobro razmerje med ceno, izgledom in kakovostjo zaščite.

Ali je možno izbrati poljubno barvo nadstreška? Barvo, kot je na primer na vaši balkonski ograji.
Seveda. Barvni odtenek je izbira investitorja ali arhitekta, uporabijo pa takšnega, kot si ga želite. Prilagajajo se odtenku oken, vrat, fasade, balkonske ograje ipd. Čeprav je možno zagotoviti kakršenkoli odtenek, pa predlagajo svetlejše odtenke v beli ali srebrno sivi barvi. Le ti namreč zagotavljajo kakovostno izvedbo, saj bolje odbijajo toplotne IR-sončne žarke, ki sicer segrevajo konstrukcijo. Temnejša kot je barva konstrukcije, bolj se ta segreva in bolj se raztezajo prosojne kritine. Polikarbonat je namreč material, ki je izjemno prožen, na visokih temperaturah se razteza, na nizkih se krči; pri raztezanju pa prihaja do glasovnih pokov kritine, ki so včasih zelo nadležni za okolico. Temu pa se skoraj popolnoma izognemo z izbiro primerne barve konstrukcije, torej bele ali sive, vsekakor pa ne rjave ali črne.

Koliko časa traja montaža konzolnega nadstreška?
Montaža konzolnega nadstreška je sestavljena iz dveh delov. Prvi del so izkopi, armiranje in betoniranje temeljev, torej podzemnega dela nadstreška; to običajno traja en delovni dan; po nekaj tednih, ko se beton dovolj posuši, pa sledi še montaža nadzemnega dela nadstreška, torej konstrukcije in polikarbonatne kritine. Tudi ta dela so običajno končana prej kot v osmih delovnih urah. Vsi nadzemni elementi so namreč končani že v delavnici, pri stranki pa se samo še sestavijo in zvijačijo.

Kakšna je razlika med vpetimi in samostoječimi nadstreški? Kateri so varnejši in katere priporočajo oziroma kateri se več gradijo?
Vpeti nadstreški ob steni ponavadi nimajo stebričkov in so z jeklenimi konzolami pričvrščeni na steno objekta. Za takšen tip nadstreška se je mogoče odločiti samo pred izdelavo izolirane fasade, saj se na trdno podlago hiše pričvrstijo konzole, ki jih fasaderji naknadno oblečejo z izolacijo in z zaključnim slojem fasade. Če je izolirana fasada že izdelana, takšen tip nadstreška ni več priporočljiv, saj se mora izolacija z zaključnim slojem fasade na mnogih mestih, kjer se pričvrstijo konzole, izrezati, po montaži konzol pa se morajo izrezane luknje ponovno izolirati. Postopka nikakor ni mogoče lepo in kakovostno izvesti. Videz naknadno narejene fasade ni nikoli enak starejši fasadi; možno je da stik fasade in konzole v tem primeru popusti, posledice pa so vidne po nekaj letih v obliki kondenziranja sten v notranjosti hiše ali objekta. Montaža konstrukcije brez stenskih nosilnih konzol, le z vijačenjem primarnega nosilca preko izolacije na steno objekta je močno odsvetovana in zelo nevarna, saj ob obremenitvah snega na posamezne vijake, ki nosijo konstrukcijo, delujejo zelo velike strižne napetosti, ki v skrajnem primeru povzročijo porušenje objekta.

Prostostoječi ali samostoječi nadstreški stojijo na lastnih stebričkih. Kljub temu se dotikajo stene hiše, vendar ponavadi nanjo niso neposredno vezani. Obstajata dve glavni obliki nadstreškov. Klasični prostostoječi nadstreški na vsaj štirih stebričkih ali manjkrat uporabljeni konzolni prostostoječi nadstreški na vsaj dveh masivnih stebrih. Te zaradi visoke cene in velikega gradbenega posega manjkrat gradimo. Celotno konstrukcijo namreč nosi jekleno-betonska noga, ki jo montiramo v zemljo. Za delo ogromnega, več kubičnih metrov velikega temelja je potrebna težka gradbena mehanizacija, ki je večkrat nezaželena, saj po izkopih ostanejo vidne posledice na tlakovcih, asfaltu ipd. V podjetju VSE ZA DOM d.o.o. bolj priporočajo samostoječe nadstreške, torej tiste na lastnih stebričkih, saj so po njihovem mnenju v primeru naravnih nesreč (potresov) varnejši. Te se tudi več izdeluje, saj je za vpete nadstreške potrebna predpriprava pred izdelavo fasade. Za samostoječe nadstreške pa tovrstna predpriprava ni potrebna in se jih lahko gradi neodvisno od predhodni pripravljalnih del.

Predstavljene nadstreške proizvaja in montira podjetje VSE ZA DOM d.o.o. na celotnem slovenskem, kot tudi na avstrijskem trgu. V njihovi ponudbi najdete tako nadstreške za avtomobile, kot tudi nadstreške za terase. Na spletni strani www.nadstreski.com vam je na voljo galerija in še več uporabnih informacij za ustrezno izbiro nadstreška. Naročite lahko tudi njihov brezplačni katalog nadstreškov. So strokovnjaki za nadstreške in jih priporočamo.

Vsebino prispeval:

Vse za dom d.o.o.
Rimska cesta 23,
2370 Laško

E-naslov: info@nadstreski.com

T: 040 757 868

www.nadstreski.com

 

UREDNIŠTVO PRIPOROČA -> preberite tudi “Gotovi nadstreški“.


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...