nedelja, 27 novembra, 2022
DomaNa terasi11 nasvetov za ustrezno izbiro ograje.

11 nasvetov za ustrezno izbiro ograje.

Ko se odločate za ograjo, ki bo svojemu namenu služila več let oziroma desetletij, se je dobro vprašati nekaj stvari, ki bodo pomagale in olajšale izbiro. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, da bo odločitev lažja.

1. Ograja naj bo dovolj visoka
Dobro je, da je ograja visoka vsaj 1 m in da je nameščena povsod, kjer okoliške površine segajo višje kot 45 cm. Pri stopnišču se višina ograje meri na koncu pohodne površine.

2. Bodite pozorni na razmik pri ograji z vertikalnim polnilom
Namreč, v skladu z zakonom odprtine med vertikalnimi polnili ne smejo omogočati prehod predmetov, katerih premer je večji od 12 cm.

3. Horizontalno polnilo ni primerno
Četudi so palice dovolj gosto nameščene, takšna ograja ni primerna in ne ustreza varnostnim predpisom. Ti pravijo, da ograja otrokom vzpenjanja ne sme omogočati. Vedno več strank se odloči za horizontalno polnilo in manjšo število vmesnih palic, saj želijo svojemu domu zagotoviti moderno podobo.

4. INOX ograja je vedno dobra izbira
Inox ograje imajo pred drugimi ograjami številne prednosti. Ena je zagotovo korozijska odpornost. Inox je namreč material, ki je bolj znan pod izrazom nerjavno oziroma nerjaveče jeklo. Gre za zlitino jekla in kroma, zlitini pa so dodane tudi druge snovi, kot so magnezij, fosfor in ogljik, zato tovrstne ograje ne rjavijo niti v ekstremnih atmosferskih razmerah. Prednost je tudi dolga življenjska doba.

5. Vzdrževanje Inox ograje skoraj ni potrebno
Vzdrževanje takšne ograje je zelo enostavno oziroma skoraj sploh ni potrebno. Priporočljivo je, da se jo vsaj dvakrat letno očisti z gladko in vlažno krpo ter sredstvom za čiščenje stekla. Dejstvo je, da je v ozračju prisotnih veliko trdnih delcev oziroma nečistoč.

6. Nekatere ograje se bolj svetijo kot druge
Razlog je v sestavnih elementih ograje oziroma v različni obdelavi površine cevi. Površina je lahko neobdelana (neenoten videz površine), brušena (rahlo svetleč videz z drobnimi razicami, ki potekajo v isto smer) ali polirana (površina je popolnoma gladka in sijoča).

7. Poleg videza – različno obdelane površine, obstajajo tudi druge razlike med materiali
Bolj ko je površina materiala gladka, bolj enostavno jo je čistiti. Obdelan material je tudi nekoliko dražji od neobdelanega.

8. Največje razlike med ALU in INOX ograjami
ALU in INOX ograje se na prvi pogled skoraj ne razlikujejo. Razlika je v materialu in načinu montaže, ter seveda v ceni. Kot material je aluminij bolj mehek, zato ima alu ograja po navadi več stebrov, da dosežemo enako trdnost in stabilnost kot pri inox ograjah. Aluminijaste ograje se vijačijo in se večinoma sestavljajo na objektu pri stranki, saj so elementi in profili pripravljeni ter že obdelani. Inox ograje največkrat pripravimo v delavnici, ker je potrebno varjenje, brušenje in poliranje, elemente je potrebno prilagajati ter jih ustrezno obdelati. Vsi proizvodi so izdelani iz INOXa kvalitete- AISI 304. Poudariti je potrebno, da ni vsak INOX primeren za zunaj, ob cesti, ob morju, … Kaj hitro se zgodi, da zaradi nepravilne izbire (običajno gre za ceno) lepa ograja postane polna rje (zaradi nečistoč, ki se nahajajo v ozračju). Cena alu ograje je približno za 20 % do 30 % nižja od inox ograje, standardne kvalitete. 

9. Ograjo je boljše pritrditi s strani
Pritrjevanje s strani ima vsaj dve prednosti, saj ne zmanjšujemo balkona oziroma stopnišča, obenem pa se izognemo možnosti zamakanja – preboj hidroizolacije (zunanja stopnišča in balkoni). Pri notranjih stopnicah in podestih površina ostane nedotaknjena. Čeprav je ta način montaže boljši pa tehnično ni vsakič izvedljiv. Obenem velja poudariti, da sta oba načina pritrjevanja – tako pritrjevanje ograje z vrha kot s strani – enako stabilna in zanesljiva.

10. V kateri gradbeni fazi je najboljše montirati ograjo stopnice in nadstreške?
Ker je potrebno pri montiranju ograje upoštevati veliko število različnih faktorjev, se je najbolje posvetovati z izvajalcem, ki bo razjasnil vsa nesoglasja.

11. Kakšne podatke mora stranka posredovati ob meritvi?
Zapomniti in zabeležiti si morate ves gradbeni proces in sestavo končanega balkona (debelino betonske plošče, debelino estriha, debelino izolacije …). Priporočljivo je posredovati tudi slikovni material, zlasti v kolikor imate talno gretje, vodovodne inštalacije in elektro inštalacije blizu prostora, kjer bo stal vaš novi bodoči nadstrešek, ograja ali stopnišče. Z vašo pomočjo želimo izločiti vse negativne dejavnike, zato bomo vsake informacije z vaše strani zelo veseli.

 

Vsebino prispeval:
Svet ograj d.o.o.

Žiganja vas 10
4294 Križe

T: 040 144 920
info@svet-ograj.si
www.svet-ograj.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

Prejšnji članekTipi garažnih vrat.
Naslednji članekGrill hiške.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...