sobota, 25 junija, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaSanacija dvorišč, kamnitih in betonskih zidov

Sanacija dvorišč, kamnitih in betonskih zidov

Stranka nam je povedala: »Na dvorišču imam razpokan asfalt in dovozna pot izgleda zanemarjeno. Ves kamen in tlakovce imam zamazane. Okrušena in razpokana je betonska plošča. Betonski robniki so umazani. Celo dvorišče mi daje videz zapuščenosti in zanemarjenosti. Prekriti so s plesnijo in umazanijo. Vse želim obnoviti in imeti lepo. Veliko različnih izvajalcev bom moral iskati, tako kot da bi delal na novo… Kako naj to izvedem? Mi pomagate?«

Vendar, kar je stranka povedala, ni bilo tako hudo kot je sama videla. Bila so potrebna le manjša vzdrževalna dela in manjša revitalizacija (obnova). Potrebno se je zavedati, da je vse, kar je narejeno, potrebno vzdrževanja. To pomeni občasna pranja in popravila. S rednim vzdrževanjem zagotovimo daljšo življenjsko dobo in manj stroškov. Z našo sodobno opremo so vzdrževalna dela hitro in učinkovito narejena. Zato, da kasneje ne bodo potrebne večje sanacije oziroma obnove.

Predhodna dela
Del se je potrebno lotili premišljeno. Vsekakor je predhodno potrebno izvesti temeljito »pranje«. Odstranitev vsega poškodovanega: odluščenih betonov, praznih fug, nastalih razpok, maha, nanesene zemlje in vse ostale umazanije. Za vsako posamezno delo uporabljamo posebno sodobno opremo, to je visokotlačni čistilec, ki dosega od 500 pa tja do 2500 barov vodnega pritiska. Za kvalitetno izvedbo del uporabljamo različne nastavke, šobe, vodne krtače, rotacijske pištole ali priključke, kot je »skejter«. Šele po temeljitem »pranju« bomo vedeli, kaj je potrebno morebiti popravit, kaj sanirati in kaj je dobro. Večkrat se zgodi, posebej pri pohodnih površinah izdelanih z asfaltom, ki so delani iz apnenca, da so gladke, spolzke. Za bolj varno uporabo teh površin izvedemo postopek, s katerim odstranimo tanek vrhnji sloj, da pridobimo hrapavost (raskavost) na površini.

Asfalti
Nosilni sloji se časoma posedajo, posledično tudi asfalt. Nastanejo usedline, vbokline, izbokline, torej razne neravnine, v katerih se zadržuje voda. V asfaltu nastanejo razpoke ali pa celo mrežaste razpoke.

Ravno te mrežaste (radialne) razpoke, nastanejo zaradi slabše nosilnosti tampona in vdora vode v nosilno plast. Vse te nastale poškodbe lahko enostavno odpravimo. Za sanacijo asfalta uporabljamo sodobne materiale (po tako imenovanem hladnem postopku), asfalt saniramo, izbokline dopolnimo in izravnamo. Radialne razpoke pa prelijemo s posebno bitumensko maso, ki razpoke zapre, površino sanira in prepreči nove udore vode. Za to sanacijo ni potrebno naročiti nov asfalt za vso dovozno pot ali dvorišče, saniramo lahko le manjši del. Za sanacijo ne izvajamo nobenega mehanskega trganja asfaltov.. S svojo opremo, ki ima vodni pritisk tudi do 2500 bar, izvedemo le odstranitev zgornje plasti, naredimo hrapavo, bolj sprejemljivo površino, ki jo potem zalijemo z izravnalno maso.

Enako nastajajo tudi ostale razpoke v asfaltu. V te razpoke gre voda, ki pozimi zmrzne, tako led povzroča še večje poškodbe. Naselijo se semena, humus in začne rasti trava. S časoma se asfalt popolnoma uniči. Za sanacijo je potrebno razpoke očistiti. Vso umazanijo in poškodovane dele je potrebno odstraniti. To enostavno in hitro izvedemo z vodnimi »noži«. Uporabljamo vodne črpalke, ki dosegajo velike pritiske, po potrebi celo 1200 bar. Nato razpoke zalijemo z vročim bitumnom – elastično maso, ki prenese veliko raztezanje. To maso zagrejemo na 200°C in tako še vročo vnašamo v razpoke. Ker je predhodno odstranjena vsa nesnaga in prej poškodovan asfalt, je sanacija dolgotrajna. Ta postopek, torej čiščenje z vodo in potem zalivanje razpok z vročim bitumnom, se imenuje VOZABIT sanacijska metoda.

Betoni
Enako kot z asfaltom, se dogaja propadanje tudi betonskih površin. Betonska tla, robniki, škarpe… vse je s časoma potrebno obnove, manjših popravil in vzdrževanja. Za sanacije tega uporabljamo posebne materiale na cementni osnovi. Samo popravilo bo nekaj časa vidno, počasi pa se popravljeno in staro, barvno izenači. Preprečimo pa nadaljnje razpadanje materialov in vdora meteorne vode v same konstrukcije.

Tlakovci in poti izvedene iz betona ali s polaganjem naravnega kamna

Z različnimi oblikami tlakovcev, izvedenih iz betona in položenih na pesek, dosežemo zelo lepe oblike. Lepe okrase dvorišča, dovoznih poti iz različnih barv. Vendar, le za nekaj časa, saj se med tlakovce počasi nabira zemlja, raste trava in zeli. Enako je s površinami, pokritimi z naravnim kamnom. Potrebno je čiščenje in pranje, s posebnim postopkom. Samo s pištolo in nizkotlačnim hišnim čistilcem (do cca 200 bar) ne bo šlo. Na naši predstavitveni sliki, je viden »skejter«, priključek z vodnimi krtačami. Z njim peremo tudi zelo zahtevne in umazane površine. Uporabljamo le vodo in 500 bar vodnega pritiska. Ker so šobe pod kotom do 60 stopinj, dosežemo veliko vrtljivost »krtače« in tudi horizontalno vrtenje. Vkljub velikim pritiskom, ne poškoduje podlago. Razumljivo pa je, da pritisk vode naravnavamo po potrebi. Ne uporabljamo nobene kemije.

Naše podjetje izvaja vsa navedena dela, razen tega izvajamo tudi talno signalizacijo, sanacijo betonski površin, razbijanje betona z vodo, odstranjevanje stare hidroizolacije, dosego hrapavosti podlag na različnih površinah… svetujemo in z vami sodelujemo strokovno.

Za vse informacije in samo izvedbo smo vam na voljo. Veselimo se sodelovanja z vami! Za vaša naročila in lepo besedo pri možnih naročnikih se vam vnaprej zahvaljujemo.

Igor Avsec ing.grad.

Blaster-Sanacije d.o.o.
Razlagova ulica 22
2000 Maribor

T: +386 (0)41 645 837
E-mail: blaster@blaster.si
www.blaster-sanacije.si

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...