Sonce greje zastonj!

Pri izbiri ogrevanja bi vsakogar večkrat moralo voditi naslednje vodilo »Sonce greje zastonj«.

Vakuumski sončni kolektorji veljajo za učinkovit in sodoben vir toplote čez vso leto. Največkrat se uporabljajo za ogrevanje sanitarne vode ter za centralno ogrevanje eno in več stanovanjskih hiš, hotelov, prenočišč, zdravstvenih ustanov, … Vse pogosteje pa se zanje odločajo tudi lastniki bazenov.


Kakšne so prednosti tovrstnega načina ogrevanja?

Prednosti so številne, med drugimi tudi visoka učinkovitost v jesenskem in zimskem času – tudi ob zelo nizkih zunanjih temperaturah. Predvidena življenjska doba običajnih vakuumskih kolektorjev pa presega 15 let. Na strani vakuumskih sončnih kolektorjev je tudi dejstvo, da je montaža zelo enostavna, saj ga sestavimo šele na strehi. Če se posamezna vakuumska cev poškoduje pa jo lahko zamenjamo, brez da bi zaradi tega morali izprazniti sistem. Steklo, iz katerega so vakuumski kolektorji narejeni je kvalitetno in odporno, zdrži udarce zrn toče tudi do premera 35 mm.

Kako pa sploh delujejo vakuumski sončni kolektorji?

Sistem je sestavljen iz kolektorjev in grelnika (hranilnika toplote). Prenosni medij, ki ogreva vodo je nestrupena in nezmrzljiva tekočina, ki jo poganja obtočna črpalka. Le-to krmili (vklaplja in izklaplja) inteligentni krmilnik, ki glede na želeno temperaturo vode v hranilniku uravnava potreben pretok tekočine iz kolektorja do hranilnika. Raztezna posoda uravnava tlak v sistemu, varnostni ventil pa skrbi za varnost. Sistem lahko opremimo tudi z rezervnim napajanjem za primer izpada električne energije. Sistem lahko deluje tudi »termosifonsko« (brez pomoči črpalke in krmilnika) v kolikor so kolektorji nameščeni nižje od hranilnika toplote (bojlerja).

Pri podjetju Ellatron pa ponujajo tudi ogrevanje objektov s toplotnimi črpalkami, ki v zadnjih letih postajajo nekakšen hit na trgu alternativnih ogrevalnih sistemov. Uporabljajo se lahko za ogrevanje sanitarne vode, prostorov, prav tako obstajajo posebne izvedbe za hlajenje prostorov. Toplotna črpalka zrak/voda na primer deluje tako, da izkorišča toploto zraka in ogreva vodo. Najpomembnejši deli toplotne črpalke so tako kompresor, hladivo in izmenjevaec toplote. Prej omenjen sistem je zaradi nižje investicije zelo dostopen, je pa res, da se njegova učinkovitost pri nižji temperaturi zraka zmanjšuje. Toplotne črpalke dosegajo največje izkoristke če lahko ogrevajo z nižjo temperaturo vode, sicer pa lahko dosegajo temperaturo med 55 in 60’C. Če se uporabljajo za ogrevanje prostorov so najbolj učinkovite pri talnem ogrevanju.

Ellatron d.o.o.

Mestinje 6a

3214 Podplat

03 810 42 13

www.et-solar.si 

Avtor: Lucija Črešnik, spletna urednica

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: