nedelja, 27 novembra, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaKakšno vrsto vrat naj izberem?

Kakšno vrsto vrat naj izberem?

GARAŽNA VRATA

Želje in potrebe sodobnega človeka zahtevajo, da so vrata obenem arhitekturni, varnostni in funkcionalni del objekta. Z današnjim napredkom tehnologije je izbira garažnih vrat za vašo hišo lahko, kljub morebitnemu začetnemu neprijetnemu občutku, prav prijetno opravilo. Še posebej, če se obrnete na kvalitetnega, strokovno usposobljenega in že s strani mnogih zadovoljnih strank preizkušenega ponudnika. Samo takšen ponudnik vam bo lahko s svojimi nasveti in kasnejšo izvedbo ponudil tisto, kar mogoče od garažnih vrat niti niste pričakovali, ampak ste šele v teku izbire ugotovili, da je ustrezno za vas.

Vrste garažnih vrat in sistemi odpiranja:

– sekcijska dvižna,

– sekcijska stranska drsna,

– kot tudi navojna rolo,

– kovinska dvižna ali

– dvokrilna garažna vrata.

Sekcijska garažna vrata veljajo za najbolj pogosto izbiro. Sestavljena so iz lamel oziroma sekcij, ki se po vodilih zapeljejo pod strop. Lahko so neizolirana ali pa izolirana do debeline lamele 42 mm. Potrebujejo minimalen prostor pod stropom, omogočajo pa maksimalno svetlo mero prehoda. Lahko imajo integrirana tudi vrata za osebni prehod z patentiranim najnižjim pragom višine 5-10 mm.
Sekcijska stranska drsna vrata, so prav tako sestavljena iz izoliranih lamel, se namesto pod strop zapeljejo ob steni. Potrebni so minimalni prostori. Sekcijska vrata ponujajo najboljše tesnenje.
Navojna rolo vrata so sestavljena iz cca. 100 mm visokih polnjenih lamelic, ki se nad odprtino navijejo v rolo, kar pomeni, da potrebujejo več prostora nad odprtino. Lahko imajo zunanje ali notranje navijanje. Pri Hörmannu imajo kot edini na trgu odpiranje urejeno z nateznimi vzmetmi.
Dvižna kovinska vrata se v enem kosu dvignejo pod strop. Ponavadi so neizolirana in ne tesnijo dobro. Ponujajo zmanjšano svetlo prehodno mero in jih ponavadi vidimo v vrstnih garažah oz. prostorih, kjer ni potrebna posebna izolacija ali tesnjenje.
Dvokrilna garažna vrata, ki so polnjena z enakim polnilom, kot sekcijska, pa pridejo v poštev pri specifičnih zahtevah ali lastnostih objekta.
V nadaljevanju predstavljamo sistem sekcijskih garažnih vrat, saj le ta veljajo za najbolj pogosto izbiro. Odpirajo se pod strop in ne potrebujejo veliko prostora. Ta konstrukcijski princip odpiranja vrat nudi kar največ prostora v garaži in pred njo, poleg tega pa se lahko vgradijo v vsako garažno odprtino in nudijo do 14 cm večjo širimo prehoda, kot dvižna garažna vrata. Prednost sekcijskih garažni vrat proizvajalca Hörmann pa je tudi ta, da so vrata na vseh štirih straneh optimalno zatesnjena s trajno elastičnimi in proti vremenskim vplivom obstojnimi tesnili. Pri starejših dvižnih vratih pogosto odločajo milimetri, ko zapeljete v garažo in iz nje. Do 14 cm širši prehod pri sekcijskih vratih pa omogoča, da je parkiranje modernih, širših osebnih in terenskih avtomobilov bistveno prijetnejše.
Sekcijska garažna vrata Hörmann imajo tudi ustrezno zaščito pred vlomi. Varovalo pred dvigovanjem avtomatsko zaskoči v omejevalnik tekalnega vodila in zaščiti vrata pred zunanjim dvigovanjem. Ta zapahnitev vrat deluje izključno mehansko in je učinkovita tudi v primeru prekinitve električne napetosti.
Pri izboru materiala za vaša garažna vrata je prevladujoč material pri sodobnih garažnih vratih vročecinkana pločevina, ki je nato obdelana še barvno ali folijsko z raznimi imitacijami, izolacijsko polnilo pa je poliuretanska pena polnjena pod pritiskom. Vsa tesnila so trajno-elastična in vremensko odporna. V manjši meri se glede na zahteve na objektih pojavljajo tudi lesena vrata, ki pa seveda zahtevajo več vzdrževanja, zato je njihova uporaba zelo redka. Redki so tudi primeri, ko so garažna sekcijska vrata iz aluminija.

VHODNA VRATA

Toliko, kot nas je ljudi, toliko je verjetno tudi ustreznih ali kvalitetnih vhodnih vrat, kajti vsak posameznik ima glede novih vhodnih vrat različna pričakovanja. Pa vendar obstajajo parametri, na katere je potrebno biti pozoren. Vsak od nas najprej ocenjuje nek izdelek vizualno in tu se lahko podjetje Hörmann pohvali s široko paleto različnih vzorcev, ki bodo skupaj z barvno kombinacijo lahko zadovoljili vsakogar. Prav tako so na voljo nadsvetlobe in obsvetlobe, ki so vizualno usklajene z vrati. Glede materialov vrat prevladujeta jeklo in visokokakovostni aluminij s polnili v različnih debelinah. Aluminij je z vsemi svojimi lastnostmi najbolj priznan, vendar so jeklena vrata cenovno ugodnejša in posledično aktualnejša. Toplotna izolacija je prav tako pomemben dejavnik, ki vpliva na odločitev. Pomembno je, da so vrata izolacijsko skladna z ostalim stavbnim pohištvom, oziroma samo stavbo, obenem pa je pomembno, da so kvalitetna vrata kvalitetno vgrajena. Pri zunanjem izgledu poleg barve in vzorca opazimo tudi kljuko oziroma držalo in tečaje, ki so seveda lahko tudi skriti. Pri držalih imamo na voljo veliko različnih oblik in tipov, zato boste lahko našli takšno, ki vam bo všeč in bo usklajeno z ostalimi na objektu. Nenazadnje je zelo pomembna še varnost vrat. Z več točkovnim zaklepanjem, dodatnimi varnostnimi sistemi, posebnimi cilindri, varnostno zasteklitvijo, varnostnimi stranskimi deli, možnostjo elektro ključavnice in odpiranja preko domofona ali drugih odpiranj, smo seveda pri Hörmannu poskrbeli tudi za to. Pomembno je, da so vsa vhodna vrata dobavljiva z varnostno stopnjo WK2, ampak brez optičnega vpliva na vrata.
Vsa vrata Hörmann imajo vse potrebne certifikate in so redno preizkušena, kar je za vas velika prednost. Dobavni roki so od 8-13 delovnih dni dalje, odvisno od tipa vrat. Morebitna vzdrževalna dela ali popravilo pri poškodbah vam opravimo v najkrajšem možnem času. Vrata Hörmann ponujajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo ter so obenem prvi pozdrav vsake hiše. Dovolite, da je tako tudi pri vas in ne bo vam žal! V podjetju K.M.A d.o.o. vam nudimo strokovno svetovanje, kvalitetno montažo in zanesljiv servis.
V ponudbi je tudi popolna ponudba industrijskih vrata Hörmann. Strokovnost je ena naših odlik, zato s pomočjo proizvajalca že leta pridobivamo dobre reference in zadovoljne stranke.

K.M.A. – Poslovna enota in razstavni salon
Dobja vas 122, 2390 Ravne na Koroškem
02 821 52 85
040 817 137
kma@amis.net
www.kma.si

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...