četrtek, 30 junija, 2022
DomaOgrevanjeKako določiti pravo moč IR panela?

Kako določiti pravo moč IR panela?

Fizikalne lastnosti objekta se ne sme zanemariti in so ključne za vsak ogrevalni sistem. Zato smo za vas pripravili tabelo, s katero si lahko sami izračunate koliko Wattov potrebuje vaš prostor za ogrevanje z našimi IR paneli ne da bi nasedli lažnim izračunom, ki jih ponujajo konkurenčna podjetja za tovrstno ogrevanje.

Nepravilna izbira moči in postavitev panela lahko privede do velike porabe in nedoseganja bivalnih temperatur v mrzlih dneh. Splošne izjave kot so: “600w za ogrevanje do 20 m2 ali 900w za 30m2″ so neprofesionalne. Razlog za to so različne vrednosti izolacije in gradbeno fizikalne lastnosti objekta!

Primer izračuna: 

Velikost prostora: 15 m2
Izolacija: srednja
Število zunanjih sten: 2

Izračun:  15m2 x 90 W/m2 = 1350 W

Prostor v velikosti 15m2 z zgoraj navedenimi specifikacijami potrebuje 1350W.

V vlažnih prostorih kot je npr. kopalnica morate končno število Wattov/m2 skoraj podvojiti, da dosežete želene zahteve po IR ogrevanju.

Kaj je infrardeče sevanje? 

Infrardeča energija je vrsta čistega sevanja, ki jo predmeti absorbirajo brez fizičnega stika z virom toplote ali zrakom znotraj predmetov in vira. Infrardeči valovi so tisti, ki so znotraj vidne svetlobe in mikrovalov elektromagnetnega spektra. Najboljši primer infrardečega ogrevanja je sonce. Sonce proizvaja infrardeče sevanje, ti vidni žarki pa se po tem, ko so potovali skozi hladen in temen prostor, pretvorijo v toploto, ko jih absorbirajo predmeti (nepremični ali premični).

Poleg sonca je infrardeča toplota tista, ki jo običajno oddaja ogenj ali celo topel pločnik, ki absorbira infrardeče tople valove. Ste se kdaj vprašali, zakaj vas pozimi zebe, čeprav je zunaj 17 oC, poleti pa vam je pri isti temperaturi toplo? Razlog je infrardeče sevanje, ki ogreva predmete in ne zraka. Predmeti absorbirajo toploto in jo sproščajo proti našim telesom.

Ali je infrardeče sevanje zdravo zame?

Številni takoj pomislijo, da je sevanje škodljivo za ljudi, vendar pa poleg škodljivega sevanja obstaja tudi koristno. Infrardeče sevanje deluje enako kot sončni žarki, vendar brez škodljivih UV-žarkov za kožo. To ni ultravijolično (to povzroča sončne opekline) ali atomsko (nuklearno orožje) sevanje. Infrardeče sevanje je vrsta energije, ki ogreva predmet ali osebo in ne zraka v prostoru. Poleg tega tovrstno sevanje ne oddaja nobenih plinov v okolje in zrak zaradi tega ni prašen in zatohel.

Vaši zidovi se bodo povsem posušili in v veliki meri boste lahko odpravili hladne točke. Poleg tega pa preprečuje rast plesni. V nasprotju z razmišljanjem nekaterih je infrardeče sevanje bolj zdravo od katerega koli drugega običajnega grelnika, saj je bilo dokazano, da je uporaba infrardečega sevanja zelo koristna za zdravja. Med drugim se uporablja v medicinske namene npr. pri pasivnem zdravljenju srca in ožilja, za izdatno porabo kalorij in uravnavanje telesne teže, pri težavah z mišicami in kostmi, pri zdravljenju obolenja koronarne arterije, arteriosklerozi in hipertenziji.

Kakšna je razlika med IR paneli in običajnimi radiatorji?

Infrardeči paneli (IR paneli) in običajni radiatorji delujejo na čisto drugačen način. IR panel ne ogreva zraka, temveč neposredno ogreva osebe in predmete v prostoru. Zaradi tega so IR paneli učinkovitejši, ker se toploto takoj absorbirajo vsi in vse na dometu ogrevanja brez kakršne koli izgube grelne energije. Ravno zaradi tega osebe v dometu občutijo toploto, četudi pri odprtem oknu v prostor piha veter.  V primerjavi z običajnim radiatorjem, ki povzroča zatohel zrak, infrardeči paneli (IR paneli) ohranjajo zrak čist in udoben in ga ne mešajo s prahom. Vaši zidovi bodo ostali suhi, preprečen bo razvoj plesni, prav tako pa se bodo zmanjšale hladne točke v prostoru.

Je učinkovito? Če je, kakšni so stroški?

Infrardeči paneli (IR paneli) imajo zelo visoko učinkovitost v primerjavi z običajnimi radiatorji, ker lahko skoraj 90 % elektrike pretvorijo v dejansko toploto z minimalno izgubo energije in ker se toplota proizvaja prek elektromagnetnih valov, je stopnja produktivnosti toplote skoraj 100-odstotna. V kombinaciji s termostatom se poraba energije znatno zmanjša, ker panel preklopi v stanje pripravljenosti, ko se doseže idealna sobna temperatura.  Ker lahko oseba toploto začuti v 5 minutah po vklopu IR panela, močno priporočamo, da panel izključite, ko prostor zapustite. Zaradi tega so IR paneli še bolj učinkoviti, ekonomični ter prijazni okolju in uporabniku.

Podjetje 100JKO d.o.o.  je edino podjetje v Sloveniji, ki vam pred realizacijo nakupa nudi ogled objekta, za vas  naredimo primerjavo dejanskega stanja z informativno ponudbo, preverimo električno napeljavo, varovalke, za vas izdelamo načrt s postavitvijo IR panelov in se dogovorimo za datum montaže. Za vsak projekt si  vzamemo čas, vam podrobno razložimo vse faze realizacije in skupaj z vami poiščemo optimalne rešitve.

100JKO d.o.o.

Ljubljanska ulica 120,

2000 Maribor

041 558 612

info@dominogrevanje.si

www.dominogrevanje.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

Sodobna vrata za sodoben dom

Pot do lastnega doma v poplavi venomer novih tehnologij in pametnih rešitev predstavlja vse kompleksnejši projekt. Kupci se pri izbiri materialov in opreme soočamo z neštetimi dilemami: v katere komponente vložiti več, kje prihraniti kakšen evro, kako izbrati dolgoročno najboljše rešitve, kaj pa okolje ...?

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...
Alpod talne obloge