Montaža predelnih sten

Racionalnost in prihranek prostora

Pregradne stene omogočajo zvočno in toplotno zaščito in ščitijo v primeru požara. Poleg običajne kovinske je mogoča tudi lesena podkonstrukcija. Kovinsko podkonstrukcijo obložimo z obeh strani z enojno, dvojno ali celo trojno oblogo iz mavčnih plošč. Kot izolacijski sloj uporabimo mineralno volno. V votli del stene lahko položimo vse vodovodne in električne instalacije. Pregradne stene so idealen element za razdelitev stanovanjskega prostora v manjše prostore za različne namene: npr. kot pregradna stena med spalnico in otroško ali dnevno sobo, kot pregradna stena med stanovanji ali stanovanjem in hodnikom, kot instalacijska stena za vgradnjo instalacij itd. Knauf sistemi pregradnih sten so idealni za razdelitev prostora.

Velikanske prednosti Knauf pregradnih sten

  • Svoboda pri oblikovanju tlorisa. Knauf pregradne stene nam nudi popolno svobodo pri oblikovanju. Tudi pri naknadni razdelitvi prostora lahko Knauf pregradne stene postavimo na poljubnem mestu in jih po potrebi brez večjega truda tudi demontiramo.
  • Hitro vseljivo. Fuge med mavčnimi ploščami takoj po montaži zafugiramo. Instalacije že med postavitvijo stene vgradimo v votli del stene.
  • Montaža je mogoča v vsakem letnem času, saj je suha notranja gradnja s Knauf sistemi sezonsko neodvisna.
  • Toplotna zaščita. Gradbeni materiali na osnovi mavca imajo odlične toplotnozaščitne lastnosti, še zlasti to velja za pregradne stene. Površina stene se hitro prilagodi temperaturi prostora, zato so mavčni gradbeni elementi takoj po ogretju prostora prijetno topli.
  • Požarna zaščita. Mavec je negorljivo gradivo – zato lahko s Knauf sistemi pregradnih sten izpolnimo vse zahteve po požarni zaščiti v bivalnih prostorih.
  • Zvočna zaščita. Učinkovita zvočna zaščita je predpogoj za udobnost in visoko kakovost bivanja. Knauf pregradne stene nudijo zvočno zaščito, ki jo v enaki meri sicer nudijo samo še debele in težke masivne stene. To pa omogoča napredno planiranje stanovanjskih prostorov.

Izvedba

Montaža Knauf pregradnih sten z mavčnimi ploščami je enostavna. Potek pregradne stene označimo na tleh in stenah. Z vodno tehtnico in ravno letvijo prenesemo stenske osi na strop (upoštevati je treba odprtine za vrata). Profile odrežemo s škarjami za rezanje pločevine. Da bi dosegli tesne stike, pred montažo, med gradbeni element in profil nalepimo samolepilni tesnilni trak. Vzdolž označb na tleh in stropu v predhodno izvrtane luknje pritrdim, z vložki z vijaki v razmaku 80 cm, stenski U-profil. Stenski C-profil za stik z bočno steno vstavimo v U-profil in ga poravnamo navpično s pomočjo vodne tehtnice. V steno izvrtamo luknje v razmaku 1 m in profil pritrdimo z zidnimi vložki in vijaki. Za tem stenske C-profile v osnem razmaku 62,5 cm vstavimo in poravnamo navpično v stenske U-profile. Nato pričnemo z oblaganjem prve strani stene in sicer s celo mavčno ploščo. Plošče pritrdimo s Knauf vijaki v razmaku 25 cm na vertikalne stenske C-profile (plošč na vodoravne U-profile ne pritrjujemo). Za stikala in elektrodoze se uporabljajo posebne doze za votle stene. Odprtino v steni zanje izdelamo z žago luknjarico ali vbodno pilo. Za zvočno in toplotno zaščito med kovinske stojke vpnemo izolacijski sloj iz mineralne volne. Naslednja faza je izvedba instalacijskih del. Votli del stene nudi dovolj prostora za vse elektroinstalacijske vode. Vode potegnemo skozi že pripravljene luknje v vertikalnih stenskih C-profilih. Zatem sledi oblaganje druge strani stene, ki jo pričnemo oblagati s polovico plošče. Tako dobimo zamaknjene stike plošč prve in druge strani stene.

SUMONT d.o.o.
Savska cesta 22 
4000 Kranj

04 279 13 00
051 30 40 10 
info@sumont.si 
www.sumont.si

Avtor: Sanja Aplinc

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: