četrtek, 30 junija, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaKaj je aktivna hiša?

Kaj je aktivna hiša?

Aktivna hiša, rečemo ji tudi pametna hiša, ima vgrajen sistem, ki povečuje vrednost in varnost vašega doma, omogoča prijetno in udobno življenje, z varčnejšo rabo energije pa znižuje življenj-ske stroške. Pametna hiša vas uboga in razvaja, hkrati pa skrbi za optimalno in gospodarno rabo energije.

FUNKCIJE INTELIGENTNE STAVBE (AKTIVNE HIŠE)

Upravljanje z razsvetljavo
Upravljanje z razsvetljavo je ena od najobičajnejših funkcij v pametnih hišah. Ni več potrebe, da bi bila vsaka luč povezana le z enim stikalom. Prižigati, ugašati ali zatemnjevati jih je mogoče z različnih lokacij (na primer centralno ugašanje vseh luči ob odhodu iz hiše). Po vrnitvi domov se vam lahko s pomočjo senzorjev luči avtomatsko vključijo na hodnikih in stopniščih, ne pa tudi v prostorih, ki so osvetljeni z naravno svetlobo. Z različnimi načini osvetlitve prostora si lahko pričarate ambientalno atmosfero, ki je najprimernejša trenutni aktivnosti ali počutju. S pritiskom na gumb se luči postavijo v prednastavljeno stanje, spremeni se nastavitev gretja, zaklenejo se vrata … (npr. scena »gledanje televizije«, scena »romantični večer« …).

Upravljanje z ogrevanjem, prezračevanjem in hlajenjem
Upravljanje z ogrevanjem, prezračevanjem in hlajenjem je naslednja pomembna funkcija pametne hiše, ki lahko tudi največ prispeva k energetski varčnosti objekta. V vsakem prostoru, kjer ste, lahko ločeno nastavite želeno temperaturo. Režim gretja lahko programirate na fiksni urnik ali pa ga sproti prilagajate svojim aktivnostim, tako da varčujete z energijo v praznih prostorih ali kadar vas ni doma. Če ste zdoma, lahko s pomočjo telefona aktivirate ogrevanje, tako da vas ob vrnitvi pričakajo prijetno ogreti prostori. S senzorji CO2 in sistemom za prezračevanje lahko prostore avtomatsko prezračujete tudi, ko vas ni v prostoru; s tem se izognete prepihu. Ko odprete okno, se gretje samodejno izključi, ko pa ga zaprete, se gretje ponovno vključi. Na okna lahko namestite tudi žaluzije, rolete ali zavese z električnim pogonom. Z zunanjim vremenskim senzorjem (za veter, osvetljenost, dež) v prostorih vzdržujete optimalno osvetljenost (na primer za gledanje televizije). Ob neurju pametna hiša avtomatsko spusti rolete, zapre okna, dvigne žaluzije itd. Ko odidete iz hiše, z zaklepom ključavnice ali pritiskom ene tipke vključite alarm ter izključite vse luči in vtičnice, ki ste jih morebiti pustili prižgane.

Kontrola dostopa
Se vam je že zgodilo, da ste pozabili ključ? Za kontrolo dostopa lahko uporabite tudi skener prstnih odtisov, tipkovnico za vnos varnostne kode ali pa celo vaš mobilni telefon z Bluetooth komunikacijskim vmesnikom; vendar le, če prepozna, da je to res vaš mobilni telefon. Nepridipravi pogosto opazujejo, ali so stanovalci dlje časa od doma, preden se odločijo za »obisk«. S simulacijo prisotnosti (npr. dviganje rolet, prižiganje luči …) lahko pričarate vtis, da ste doma tudi, ko uživate na počitnicah. Če pa vas kljub temu skrbi, kaj se dogaja doma, se lahko priključite na pametno hišo tudi preko spletne povezave ali mobilnega telefona in preverite, ali je vse v redu. V primeru alarma pa vam lahko pametna hiša posreduje SMS ali pokliče varnostno službo.

Avtomatsko zaklepanje/odpiranje garažnih
K varnostnim sistemom, ki jih je mogoče vgraditi v pametno hišo, spadajo tudi avtomatsko zaklepanje/odpiranje garažnih in dvoriščnih vrat, interfon, krmiljenje kamer itd.

Upravljanje z avdio in video sistemi iz katerega koli prostora v hiši
V pametni hiši lahko upravljate tudi z avdio in video sistemi iz katerega koli prostora v hiši. Navadno so multimedijske naprave nameščene v enem prostoru, zvočniki pa so porazdeljeni po objektu. Glasnost in skladbo lahko izbirate z upravljalnikom, nameščenim na zidu v vsakem prostoru, ali pa z daljinskim upravljalnikom (IR, mobilni telefon, PC, iPad …)

Sisteme vgrajujejo v podjetju TESTA d.o.o., ki se ukvarja z gradnjo montažnih hiš TESTA. Poleg montaže sistema za pametno hišo vam postavijo tudi hišo na ključ po njihovih tipskih projektih ali vaših individualnih projektih. Hiše TESTA zaznamuje visoka kakovost izbranih materialov, konstrukcija in ugodne cene. Prednost hiš TESTA je, da se njihova cena na m2 ne spreminja; bodisi ali gre za tipski projekt ali individualno naročilo. Izbirajo kvalitetne materiale, toplotno izolirane zunanje in notranje stene, TESTA hiš pa se ponašajo z visoko energetsko učinkovitostjo. S kupcem najprej pripravijo informativno srečanje, na katerem se pogovorite o željah in pričakovanjih in morebitnih dodatnih vprašanjih, ki se pojavljajo. Nato skupaj z arhitektom ustvarite vašo individualno prihodnost bivanja, korak za korakom, do najmanjše podrobnosti. Na koncu vam na osnovi urbanističnega dela projekta in projektnih pogojev izdelajo projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD). Po prejetju le-tega pa se lahko prične proces gradnje vašega doma. Več o montažnih hišah TESTA, referenčnih objektih in… izveste tudi na spletni strani podjetja www.testa.si

Montažne hiše Testa d.o.o.
Tomšičeva ulica 7,
2000 Maribor,
Slovenija

T: 031 399 311
info@testa.si
www.testa.si

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

Prejšnji članekZakaj lesena hiša?
Naslednji članekPotek novogradnje in obnove

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...
Alpod talne obloge