petek, 2 decembra, 2022
DomaOgrevanjeToplotne črpalke, ki prihajajo iz Arvike so najnaprednejše na trgu ☝

Toplotne črpalke, ki prihajajo iz Arvike so najnaprednejše na trgu ☝

Geotermalne toplotne črpalke so najbolj razširjene na Švedskem, kjer je uporaba energije iz zgornjih plasti zemeljske skorje nekaj vsakdanjega. Na Švedskem, v Arviki, so že v začetku 70. let prejšnjega stoletja razvili namenske geotermalne toplotne črpalke za ogrevanje stanovanjskih objektov z integriranim grelnikom sanitarne vode. Po vloženih 50 letih razvoja so toplotne črpalke, ki prihajajo iz Arvike, danes najnaprednejše na trgu. Bistvo, ki mu sledi razvoj pa je še vedno uporabnik, ki mu je zagotovljeno brezkompromisno udobje z najvišjimi prihranki energije. Švedski proizvajalec toplotnih črpalk Thermia namreč v svojih geotermalnih toplotnih črpalkah uporablja posebno patentirano tehnologijo gretja vode z vročo paro, imenovano HGW (Hot Gas Water). Več 👇

 

Arvika, majhno mesto v švedski pokrajini Värmland, je kraj, kjer domuje najstarejši švedski proizvajalec toplotnih črpalk Thermia, pionir v geotermalni tehnologiji. Pomembna, že 45 let stara inovacija, je kompaktna geotermalna toplotna črpalka z integriranim grelnikom sanitarne vode. Da bi toplotna črpalka zagotovila udobje in prihranek energije, mora poleg energijsko učinkovitega ogrevanja prostorov, zagotoviti tudi visoko zmogljivost priprave vroče sanitarne vode. Podobno kot pred skoraj pol stoletja, vsebujejo tudi današnje toplotne črpalke serije Atlas, Calibra in Diplomat Optimum G3 v kompaktnem ohišju vse ključne komponente za zagotavljanje udobja toplote in vroče vode v domu, obenem pa so med najbolj učinkovitimi na svetu. So enostavne za vgradnjo in uporabo ter praktično neslišne.

 

Pomen zmogljivosti ogrevanja sanitarne vode
V sodobnih domovih je običajno imeti več kot eno kopalnico in uživati udobje v kopalni kadi ali masažnem bazenu. Ker do 40 % vse toplote, porabljene v sodobnih enodružinskih hišah predstavlja vroča sanitarna voda je pomembno, da se ta pripravlja hitro in učinkovito, ob najnižjih stroških, da lahko vsa družina uživa vsakodnevno udobje. Zmogljivost priprave vroče sanitarne vode pomembno vpliva na udobje družinskih članov, medtem, ko učinkovitost ogrevanja vode znatno vpliva na sezonsko učinkovitost celega sistema s toplotno črpalko.

 

Medtem, ko vsi drugi proizvajalci podobnih toplotnih črpalk uporabljajo tradicionalno tehnologijo gretja sanitarne vode, torej del časa grejejo prostore, del časa pa preklopijo na višji temperaturni režim in ogrejejo sanitarno vodo, Thermia v svojih geotermalnih toplotnih črpalkah uporablja posebno patentirano tehnologijo gretja vode z vročo paro imenovano HGW (Hot Gas Water).

 

Geotermalna toplotna črpalka Thermia za pripravo vroče vode izkorišča izjemno visoko temperaturo vroče pare hladilnega sredstva, ki prihaja iz kompresorja ogreta krepko preko 100 °C. Tako bi lahko ogrela sanitarno vodo v integriranem grelniku tudi do 95 °C. Temperaturo lahko poljubno omejimo, v primeru mehčanja vode pa omejitev ni potrebna. Pomembna prednost je, da se voda greje neprekinjeno medtem, ko toplotna črpalka ogreva prostore na bistveno nižji temperaturni ravni (na primer 30-35 °C za talno gretje ali 40-60 °C za radiatorje). Ker ne preklaplja med enim in drugim režimom, temveč deluje z nižjo temperaturo kondenzacije, je učinkovitost takšne toplotne črpalke na letni ravni bistveno višja od tradicionalne rešitve, ki preklaplja med gretjem prostorov in pripravo tople vode.

 

 

 

Z napredno tehnologijo HGW porabite manj, dobite več!
Tradicionalni način gretja sanitarne vode dosega temperaturo med 40 in 50 °C, kar pomeni, da iz enega litra tople vode v grelniku dobimo le dober liter uporabne tople vode na pipi (40 °C). To pomeni, da mora biti grelnik sanitarne vode dovolj velik, navadno 300 litrov. Pri tehnologiji HGW je temperatura vode najpogosteje med 50 in 75 °C, v nekaterih primerih tudi več, kar pomeni da iz enega litra tako vroče vode v grelniku dobimo približno 2,5 litra uporabne tople vode s temperaturo 40 °C. Torej z integriranim grelnikom prostornine 180 litrov zadostimo porabi vsaj 400 litrov ob enkratnem odvzemu, kar je dovolj za polnjenje velike kopalne kadi in še nekaj oseb se lahko istočasno stušira.

 

Ponudniki različnih rešitev (ne le toplotnih črpalk) prikazujejo učinkovitost svojih naprav na različne načine, kar zares šteje pa je strošek, ki ga uporabnik plača na letni ravni. Geotermalne toplotne črpalke na splošno so najučinkovitejši široko uporabljen način ogrevanja. Vsekakor so znotraj teh velike razlike, čeprav so v vrednostih COP in SCOP razlike med podatki ponudnikov majhne. Gre namreč za standardizirane metode testiranja, ki ne upoštevajo dovolj dejavnikov katerim je sistem, ko je vgrajen in uporabljen, resnično podvržen. Priprava tople sanitarne vode zagotovo močno vpliva na letno učinkovitost in toplotna črpalka, ki toplo vodo greje simultano z ogrevanjem prostorov kot je tehnologija HGW, bo porabila bistveno manj energije od klasične rešitve. Toplotna črpalka Thermia Diplomat Inverter je celo do 30 % učinkovitejša na letni ravni od klasičnih rešitev drugih proizvajalcev.

Vas zanima vgradnja? Obiščite spletno mesto www.geotermalna.si ali pišite (info@geotermalna.si) oziroma pokličite 080 20 65

 

 

Geotermalne toplotne črpalke Thermia odlikuje dolga življenjska doba brez vzdrževanja 👏
Geotermalna toplotna črpalka deluje v zelo varnih okvirih. Na eni strani ima zelo stabilen toplotni vir, katerega temperatura je vse leto skoraj enaka, med 0 in +10 °C. Tekočina, ki kroži v zaprtem krogu zbiralnika energije je proti-zamrzovalna mešanica, ki je popolnoma čista. Na drugi strani pa je zaprti krog ogrevalnega sistema objekta, ki je ob ustrezni pripravi in polnjenju tudi popolnoma varno okolje za delovanje toplotne črpalke. Ker je temperatura vira energije stabilna in v idealnem območju za delovanje naprave, in je medij na obeh straneh čist, so komponente zelo dobro zaščitene pred morebitnimi težavami in pred obrabo. Tako je vzdrževanje praktično nepotrebno, toplotna črpalka pa bo dočakala zelo dolgo življenjsko dobo. Zbiralnik energije (horizontalni ali vertikalna sonda) bo deloval kot zanesljiv in stabilen vir energije za vsaj dve ali tri generacije toplotnih črpalk.

 

V nadaljevanju povzemamo še štiri ključne prednosti ogrevanja z geotermalno toplotno črpalko Thermia , ki jih morate spoznati, v kolikor se odločate za vgradnjo ali prenovo ogrevalnega sistema:

1. Deluje 24 ur vsak dan neodvisno od vremena
Ker gre za sistem z vgrajeno geosondo je le ta popolnoma neodvisen od zunanjih vremenskih razmer. Za razliko od večine sistemov, geotermalna toplotna črpalka ob enem tudi nima vidnih delov na ali ob hiši. Vse, kar je zunaj hiše, je pod zemljo – izvrtina z vgrajeno geosondo in podzemna povezava v hišo.

 

2. Potrebuje zelo malo prostora za vgradnjo
Vsi sestavni deli, potrebni za ogrevanje, hlajenje in pripravo vroče vode so vključeni v eni napravi, veliki kot hladilnik. Vgrajena je lahko v pralnico ali shrambo, na hodnik, lahko je integrirana kjerkoli v hiši.

 

3. Odlikujejo jo visoki prihranki in hitra vgradnja
Vgradnja geotermalnega sistema je hitra. Zemeljski poseg se izvede na le nekaj m2. Naložba ima zelo visoko stopnjo prihrankov. Življenjska doba sistema je po izkušnjah med 20 in 30 let za toplotno črpalko in vsaj 50 let za geosondo.

 

4. Naravno hlajenje – edinstvena prednost
Geotermalna toplotna črpalka je tudi edina rešitev, ki omogoča nadgradnjo in naravno hlajenje v vročih poletnih dneh. Temperatura kamnin pod zemljo je namreč vse leto okoli 10°C, kar je povsem primerno za udobno hlajenje prostorov.

 

 

In kakšna je praksa v domovini toplotnih črpalk?
Na Švedskem, kjer so geotermalne toplotne črpalke v uporabi že 50 let, velik vzorec instalacij kaže odlične rezultate v smislu življenjske dobe – prve toplotne črpalke delujejo krepko preko 30 let, tudi do 40 – in ko so dotrajane, ali zaradi doseganja boljših rezultatov novejših, jih preprosto zamenjajo. Vir toplote (sonda) in razvod ogrevanja ostanejo takšni kot so, menja se zgolj toplotna črpalka. Medtem, ko pri nas doživljamo prvi val množične vgradnje toplotnih črpalk, na Švedskem ob minimalni investiciji izkoriščajo že zdavnaj povrnjeni vložek – ponovno uporabo vrtin in sond, ki so že pol stoletja ogrevale domove in jih bodo še naprej vsaj enkrat toliko časa.

 

 

Želite izvedeti več o vgradnji geotermalne toplotne črpalke v vaš dom?
Obiščite spletno mesto www.geotermalna.si ali pišite (info@geotermalna.si) oziroma pokličite 080 20 65. Strokovnjaki podjetja ATLAS TRADING d.o.o. vam bodo svetovali pri izbiri najbolj ustrezne rešitve ogrevanja za vaš dom. Dogovorili se boste za ogled situacije in pripravili bodo ponudbo sistema z izvedbo, vključno z energijskim in finančnim izračunom vezanim izključno na vaš objekt. Poskrbeli bodo, da boste pridobili nepovratna sredstva, ki so vam na voljo in vam ponudili najugodnejši način financiranja investicije.

 

Ponudnik predstavljenih rešitev: Atlas trading d.o.o.

03 425 54 00  I  info@atlas-trading.si  I www.geotermalna.si

 

 

 

Prelistajte tudi REVIJO  na povezavi TUKAJ 

Čaka vas 48 strani EKSKLUZIVNIH REŠITEV ZA GRADNJO ALI OBNOVO 👇

 

 

 

V ogled priporočamo tudi tele aktualne REŠITVE za ureditev okolice ali obnovo vašega doma 👇

Vgradnja geosonde [Najbolj varčen sistem ogrevanja]

Talne obloge in sodobni TRENDI (Kaj se priporoča?)

https://gradnjainobnova.si/2019/10/01/plosce-z-utorom-za-talno-ogrevanje/

https://gradnjainobnova.si/2020/03/04/ytong-thermoblok/

Dom z vodo brez vodnega kamna (Enostavna in sodobna rešitev)

https://gradnjainobnova.si/2018/02/06/vgradnja-prezracevalnega-sistema/

https://gradnjainobnova.si/2020/07/01/11-poletnih-idej-za-ureditev-vase-terase/

https://gradnjainobnova.si/2019/09/02/suzenj-kljucev-nic-vec/

Fasadni sistemi Caparol premikajo meje mogočega

 

Za še več rešitev za obnovo ali gradnjo Vašega doma obišči VSTOPNO STRAN!


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...