window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

Kdaj pride do kondenza na stenah?

Pogovarjali smo se s strokovnjaki iz podjetja Kaliniero d.o.o., ki so nam pojasnili, kdaj pride do kondenzacije na površinah, ter kako se z njo spopasti. Kondenzacija se pojavi zaradi treh ključnih dejavnikov:

  1. Relativna vlaga v prostoru.
  2. Temperatura prostora.
  3. Temperatura površine, na kateri se pojavlja kondenzacija.

Vzroki za kondenzacijo na stenah

Kondenzacija se običajno zgodi, ko so obodne površine v prostoru prehladne, pogosto zaradi neustrezne toplotne izolacije. To ustvarja toplotne mostove na stiku med notranjimi in zunanjimi površinami. Na teh mestih se notranje površine ohladijo in zaradi termodinamičnih zakonitosti pride do kondenzacije, kjer se vlaga iz zraka kopiči na stenah. To lahko povzroči razvoj plesni in drugih neželenih posledic za bivalno okolje. Najbolj učinkovit način za preprečevanje kondenzacije in plesni je pravilna toplotna izolacija.

Plesen v kotu

Kako se spopasti s toplotnimi mostovi in izolacijo za boljšo kontrolo vlage?

Toplotni mostovi so najpogostejši krivec za pojav zidne plesni. Nastanejo zaradi gradbenih napak, kot so nepravilna izolacija, prekinjen toplotni ovoj stavbe, vlažni materiali itd. Te toplotne mostove najbolj opazimo v hladnejših mesecih, saj omogočajo uhajanje energije skozi izolacijo in kondenzacijo vlage.

Ko so ustvarjeni pogoji za kondenzacijo, se točko imenuje rosišče. V praksi to najpogosteje opazimo na okenskih steklih, špaletah in v kotih sten. Večja kot je vlaga v prostoru, višja mora biti temperatura prostora in sten, da se prepreči kondenzacija.

Največkrat se kondenzacija pojavi v vlažnih prostorih, in sicer zaradi neustrezne kombinacije temperature in vlažnosti zraka ter nepravilne uporabe prostorov. Prekomerna vlaga v prostoru je najučinkoviteje nadzorovana s prezračevanjem. Vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo lahko zagotovi energijsko učinkovito prezračevanje.

V primeru, da je vlažnost zraka previsoka, vlaga ne kondenzira le na površinah, temveč prodre v stene, jih nasiči z vlago in ustvarja idealne pogoje za razvoj plesni. Tudi rosišča, ki nastanejo zaradi kondenzacije, spodbujajo rast plesni.

Glavni vzrok za kondenzacijo je ustrezna in kakovostna toplotna izolacija objekta. Ta se običajno izvaja na zunanjih stenah z izolacijsko fasado. V primeru, da zunanja izolacija ni mogoča, notranja izolacija s ploščami iz kalcijevega silikata, kot so Promatect, Calsitherm itd., lahko prepreči nastanek kondenzacije. Te plošče so higroskopične in prevzemajo vlago iz prostora, kar preprečuje kondenzacijo vlage. Prav tako so toplotno izolativne in primerne za stavbe, kjer zunanja izolacija ni mogoča. Hidrosilikatne izolacijske plošče, kot so KOSTER, lahko učinkovito odpravijo toplotne mostove med zunanjo in notranjo steno ali stropom.

Nasveti za odpravljanje plesni in ustvarjanje optimalne vlažnosti v prostoru.

Za popolno rešitev težav s kondenzacijo se posvetujte s strokovnjaki. Podjetje Kaliniero d.o.o. nudi analizo vzrokov za kondenzacijo in učinkovite sanacijske rešitve. Pomembno je odpraviti vzrok za nastanek kondenzacije.

Da bo sanacija zares učinkovita vam priporočamo podjetje Kalinero d.o.o., kjer najprej opravijo analizo vzroka nastanka kondenza oz plesni in drugih težav, nato pa se sanacije lotijo strokovno in dosledno. Ob nastanku težav z vlago v objektih se pogosto srečamo tudi s pojavom zidne plesni. Načinov odstranitve je več. Kako se učinkovito spopasti s plesnijo in kaj uporabiti za varno odstranitev plesni so v podjetju Kaliner d.o.o. predstavili v priporočniku za sanacijo plesni.

E-PRIPROČNIK za sanacijo plesni vam je na voljo TUKAJ.

Najem razvlažilca: Rešitev za probleme z vlago

Ali se tudi vi soočate s težavami zaradi prekomerne vlage v svojem domu ali poslovnem prostoru? Plesen, vonj po plesni, kondenzacija na stenah, poškodovane površine – vsi ti znaki lahko kažejo na težave z vlago, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje.

V takšnih primerih je najem razvlažilca odlična rešitev. Pri podjetju Kaliniero d.o.o. ponujajo visoko učinkovite razvlažilce, ki vam bodo pomagali rešiti težave z vlago in izboljšati kakovost bivalnega okolja.

Opravite prvi korak k odpravi težav z vlago! Najemite razvlažilec zdaj in zagotovite si bolj zdravo bivalno okolje. Kliknite tukaj za več informacij o najemu razvlažilca.

Za izvedbo in strokovno svetovanje kontaktirajte:

KALINERO d.o.o.
Glinškova pl. 8
1000 Ljubljana

031 777 331 
www.kalinero.si 

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]