sreda, 29 novembra, 2023
DomaUrejamo okolicoLeseni eliksir predmestja → PREJ IN POZNEJE

Leseni eliksir predmestja → PREJ IN POZNEJE

Zunanji prostor je del hiše, ki zaradi strmenja k večji kakovosti bivanja potrebuje enako mero posvetitve kot interjer. Jesensko-zimski čas je pravi za načrtovanje sprememb in novosti pri urejanju zunanjosti, obdobje ko se snujejo zamisli za preobrazbe, ki jih spomladi lahko udejanjimo. Gradnje se je lotila tudi družina iz okolice Domžal, ki verjame, da preživljanje časa zunaj osrečuje in napaja. Na ozki, s prometnicami obdani parceli je zato še pred izvedbo novogradnje razmišljala o bivalnem, okrasnem in zelenjavnem vrtu. Prostor pod leseno nadstrešnico je postal njihov zdravilni napoj za upočasnitev in umiritev.

Lesena obroba kot povezujoči arhitekturni element.

Minimalistična obroba v arhitekturno kompozicijo povezuje vse dograjene objekte ob hiši – avtomobilski in terasni nadstrešek ter balkon, ki je hkrati nadstrešek pred vhodom. Pri predhodno zgrajenem nadstrešku za avtomobil, čelna obroba zakriva višinsko neenotno strešno strukturo in transformira vhodni balkon. Leseni portal optično znižuje dvokapno streho in povezuje predvrt s prostorom za bivanje in vrtičkanje. Smrekov les v izstopajoči macesnovi barvi dopolnjuje hišni napušč in dodaja barvitost fasadi.

Spojitev zunanjosti z notranjostjo.

Terasni nadstrešek preslikava fasado, zato ima ob steni brez odprtin polno streho, nad steklenimi površinami pa je odprt. Tu je za dodatno zaščito predvidena montaža zaščitnega steklenega pasu. Takšna rešitev ne vpliva na bivanje znotraj in stanovalcem dopušča prilagoditev letnim časom, jim ponuja naužitje sončnih žarkov ali varno strešno zavetje. Teraso sestavlja sončna ploščad za poležavanje, branje ali igro ter letna kuhinja z jedilnico. Na visokih gredah pridelana zelenjava in zelišča so le korak stran od kuhinjskega otoka, plinsko kuhališče pa je idealno za vkuhavanje in pripravo jesenskih shrankov. Vertikalna stebrišča optično zmanjšujejo terasni razpon, skrbijo za navidezno zasebnost in uokvirjajo vrtne poglede. Ker les prednjači v konstrukciji in talni oblogi ima z balkonom pred vhodom ujemajoč bel strop.

Ključen je časovni redosled projektantov in izvajalcev.

V kolikor dodatki pri hiši niso del projektne dokumentacije, je zelo pomembno da se dopolnjujoči idejni in izvedbeni načrti naredijo pred polaganjem izolacije in zaključnim slojem fasade. S tem so rešeni spoji med streho nadstreškov in fasado, ki so pomembni zaradi strokovne vgradnje in estetskega videza. Da ureditev postane dnevni napitek je potrebno misliti tudi na zemeljska in gradbena dela, priključek za vodo in odtoke za letno kuhinjo; razvode za meteorno vodo in vodni zbiralnik; vgradnjo jaškov, pokrovov, kanalet; električno napeljavo za kuhinjo in osvetlitev, načrt zasaditve in zalivalnega sistema. Zato še namig: samo enkrat v življenju gradite, zato zunanji prostor vsak dan použijte.

Foto in tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos
Lesene rešitve: Jože Kos, Center za zunanjo ureditev

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

Vse, kar morate vedeti, preden se odločite za posojilo

Želite kupiti novo pohištvo za dom, zamenjati dotrajano strešno kritino ali vgraditi nov fasadni sistem, vgraditi nov ogrevalni sistem, urediti okolico, prihranki pa niso...

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA