četrtek, 30 junija, 2022
DomaStrokovnjaki svetujejoPriprava in nega vode v masažnem bazenu

Priprava in nega vode v masažnem bazenu

Ponos vsakega lastnika masažnega bazena je negovana, kristalno čista voda. Da vam olajšamo nego vode in s tem omogočimo užitke pri kopanju, strokovnjak Goran Krpač iz podjetja Pergolaing svetuje:

Polnjenje masažnega bazena z vodo

Po polnjenju masažnega bazena z vodo dodajte vodi, v kolikor vsebuje veliko vodnega kamna, eno mero sredstva Spa DefenderSpa Defender ščiti masažni bazen in bazensko tehniko pred vodnim kamnom.

Izredno važno je kloriranje pred prvo uporabo masažnega bazena. Raztopite 6 čajnih žlic klorovega granulata v vedru vode in ga nato dodajte vodi v masažnem bazenu. Količina se navezuje na masažni bazen velikosti 230 x 230 cm. Pri manjših masažnih bazenih ustrezno zmanjšajte količino klora. Uporabljajte prosim samo hitro topljivi klorov granulat in ne klorove tablete ali tekoči klor. Seveda lahko uporabljate tudi brom ali aktivni kisik.

Na koncu izmerite in uravnajte še pH-vrednost. Idealna vrednost je med 7,2 in 7,6. Za merjenje lahko uporabite lakmusov papir.

Za znižanje pH-vrednosti vzemite Liquid Spa Down (pH-Minus), za zvišanje pa Liquid Spa Up (pH-Plus). Sredstvo dodajajte vedno v manjših količinah in vsakič kontrolirajte spremembo pH-vrednosti. PH-vrednost je vedno gibljiva. Ker tudi temperatura vode in klor vplivata na pH-vrednost, uravnovesite pH vedno po dodajanju klora.

 

Redna nega vode

Dve stvari sta najpomembnejši, ki jih moramo upoštevati pri vzdrževanju vode. Pomembno je poskrbeti za ustrezno razkužilo in ga dodati v kolikor je potrebno in redno kontrolirati pH-vrednost, da je v idealnem območju (7,2 do 7,6). Priporočamo dodajanje 1-2 čajni žlici klora na 1-2 tedna. Količina je odvisna od pogostosti uporabe in starosti vode.

Opozorilo: dovoljena je le uporaba diklorovega granulata – cenjši triklorov granulat lahko poškoduje plastične cevi masažnega bazena!

Večkrat preverite pH-vrednost. Napačna pH-vrednost negativno vpliva na učinkovitost razkužila.

 

 

Filtri

Filtri morajo biti vedno čisti, saj so le ti lahko celo vir nastajanja bakterij in vzrok nečistoč in penjenja.

Pri čiščenju postavite filter v vedro s pokrovom. Nalijte Cartrige Filter Clean in dolijte vodo, da je filter v celoti v vodi. Filter pustite eno noč v posodi. Filter nato temeljito sperete s pomočjo cevi pod pritiskom (npr. vrtna cev s šobo) in spirate še toliko časa, da se izloči vsa pena čistila. Za popolno uničenje bakterij in neprijetnega vonja filter za približno 10 ur potopite v klorovo raztopino. Po končanem čiščenju lahko vstavite moker filter v masažni bazen oziroma ga shranite v suhem prostoru. Raztopino s čistilom shranite, ker jo lahko uporabite še enkrat.Alternativno seveda lahko uporabljate tudi druga čistila za bazenske filtre. Prosimo, da pri tem upoštevajte navodila proizvajalca. Vsakič, ko dodate kakršnokoli kemikalijo v bazen, vklopite za 10 do 15 minut vse črpalke, da se sredstvo enakomerno porazdeli v vodi.

 

6 napotkov za rokovanje s kemikalijami

  1. Vodi nikoli ne dodajajte istočasno več vrst kemikalij.
  2. Kemikalije skladiščite na suhem in toplem.
  3. Kemikalije hranite izven dosega otrok.
  4. Ob dodajanju kemikalij morajo biti vklopljene vse črpalke.
  5. Dokler kemikalija ni raztopljena v vodi, ne pokrivajte masažnega bazena s pokrovom.
  6. Klorov granulat pred dodajanjem v bazen raztopite predhodno v vedru vode.

Splošni napotki za uporabo masažnega bazena

Pred uporabo masažnega bazena se oprhajte. Priporočljivo je, da ne uporabljate mil ali šamponov, ki kožo namastijo. Ni priporočljivo, da pred uporabo masažnega bazena uporabljate kreme za sončenje. Če ste prepoteni se oprhajte, preden stopite v masažni bazen. Če uporabljate v masažnem bazenu kopalke, jih perite brez uporabe pralnega praška, ločeno od ostalega perila. Ostanki pralnih sredstev v kopalkah  povzročijo penjenje vode. Pesek v bazenu uniči šobe! Preprečite vnos peska.

 

Vodni kamen in Defender

Voda vsebuje minerale (npr. kalcij), ki se odlaga na vseh možnih površinah (npr. školjka bazena, šobe itd.). Proti temu je treba ukrepati. Plast vodnega kamna na grelcu ali drugih tehničnih delih lahko zelo skrajša njihovo življenjsko dobo. Vodni kamen v  masažnem bazenu deluje zelo neestetsko in uteži čiščenje bazena. Previsoka pH-vrednost še dodatno pospeši izločanje vodnega kamna.

Ker voda izhlapeva, minerali pa ne, vsebnost vodnega kamna narašča. Z dolivanjem sveže vode zopet zvišate vsebnost mineralov. Defender je izdelan na osnovi organskih polimerov in spremeni vodni kamen v kremno kredasto maso. To maso filter zajame iz vode. Defender prepreči izločanje vodnega kamna in v določeni meri odstrani vodni kamen, ki se je nabiral na površinah bazena (npr. na školjki bazena, šobah, grelcu itd.).

 

Uporaba: Dodajte vodi eno mero sredstva Defender. Vklopite vse črpalke za 10 minut Defender dodajte vodi po potrebi, odvisno od količine vode, ki izhlapi in ste jo morali nadomestiti s svežo vodo.

Šok dezinfekcija in »OZ«

Če vodi redno dodajate klor, se klor spoji z umazanijo in bakterijami. Iz tega se tvori odpadna snov, ki se imenuje klorov amin ali tudi vezani klor. Klorovi amini povzročajo pordečenje oči in značilen vonj klora. Čim več je tega vezanega klora v vodi, tem manjši je učinek sveže dodanega (prostega) klora, zato je potrebno odstraniti te neželene klorove amine. To lahko storite s šok dezinfekcijo. Pri tem dodate vodi desetkratno količino klora, kot običajno. Klorovi amini oksidirajo in so s tem izločeni iz vode. Uporabo masažnega bazena v naslednjih dveh do treh dneh ne priporočamo, v kolikor želite bazen uporabiti takoj po šok dezinfekciji, morate uporabiti namesto klora, tablete »OZ« za šok dezinfekcijo. Tablete oksidirajo klorove amine in masažni bazen lahko takoj zopet uporabite.

Uporaba:

Vklopite vse črpalke. Dodajte vodi 6 tablet. Pustite vse črpalke vklopljene 15 minut. Bazen med tem ne sme biti pokrit.

 

Prispevek podjetja:

PERGOLAING
Goran Krpač s.p.
Gozdarska cesta 38,
2382 Mislinja

041/638-300
040/186-359

E-pošta: info@pergolaing.si

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

Zaščita stavb pred radonom

Strokovnjaki za izolacijo in celovit ponudnik izolacijskih programov vrhunske kakovosti za različne potrebe sodobnega gradbeništva in industrije.

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...
Alpod talne obloge