window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

5 preprostih vprašanj s katerimi najdeš po meri narejeno okno za svoj dom

Ali iščete najboljša okna za svoj dom? Če je odgovor da, bo ta članek zelo koristen za vas. Preko petih preprostih vprašanj boste prišli do odgovora, katero okno je najboljše za vašo specifično situacijo. Ta odločitev je ključna, saj nova okna ostanejo z vami 20 let ali več. Poglejmo si vaše poglavitno vprašanje: katera okna izbrati?

gašper

Okna opravljajo ogromno funkcij (toplotna in zvočna izolativnost, osvetlitev, zračenje, zaščita in tudi vez človek z naravo oziroma okoljem) in so zato po našem mnenju najpomembnejši & najustvarjalnejši del fasade. Glede na njihovo zahtevano multifunkcionalnost, je na trgu ogromno različnih možnosti in ponudb.

Moje ime je Jurij Gašper in kot direktor družinskega podjetja Gašper Okna in Vrata, ki uspešno deluje že 45 let, sem se naučil te resnice. V tem obdobju smo vgradili več kot 251.330 oken, izdelanih po željah naših naročnikov z visoko kakovostno tehnologijo in natančnostjo. Po meri izdelano okno je edini način, da ste 100% zadovoljni s svojo investicijo.

Pred naročilom je dobro, da poznate osnovne informacije o oknih in se izognete napačnim odločitvam. Vse se začne z izbiro materialov: lesena, PVC in hibridna okna (les/aluminij). Poglejmo si vsako kategorijo…

Lesena Okna

Les – eden najstarejših gradbenih materialov – se že tisočletja uporablja zaradi svoje dobre vzdržljivosti v vseh podnebnih in vremenskih razmerah. Zaradi svoje narave, v prostor vnese pridih domačnosti in toplote, hkrati pa se izmed vseh materialov tudi najlepše stara (kar je še posebej pomembno pri dolgoročnih investicijah, kot so okna). V 21. stoletju se je zaradi sodobne tehnologije tehnična kakovost lesenih oken občutno dvignila, kar pomeni, da je les še bolj trden, stabilen in se ponaša z odličnimi mehanskimi lastnostmi. V Sloveniji se za okna največ uporablja smreka, medtem ko se za kakovostni nadgradnji (zaradi obstojnosti) štejeta macesen in hrast.

Lesena Okna Arhitekturno Nagrajenega Hostla Punkl.

Lesena Okna Arhitekturno Nagrajenega Hostla Punkl.

Lesena Okna Se Podajo Tudi Modernim Fasadam...

Lesena Okna Se Podajo Tudi Modernim Fasadam…

PVC Okna

Okna iz PVC materialov so najbolj priljubljena pri ljudeh, ki jim je pomembna zgolj cena, za estetiko pa jim je vseeno.  PVC je namreč cenejši od drugih materialov, saj je nenaraven in je zato njegovo proizvajanje (in obdelovanje) cenejše. In ja, za te ljudi, je PVC zares najbolj primerna odločitev. Okna iz PVC materialov so najbolj priljubljena pri ljudeh, ki jim je pomembna zgolj cena, za estetiko pa jim je vseeno.  PVC je namreč cenejši od drugih materialov, saj je nenaraven in je zato njegovo proizvajanje (in obdelovanje) cenejše. ​Čeprav lahko z izbiro lesenega ali hibridnega okna za majhno doplačilo dobiš precej bolj kakovostna, vzdržljiva in estetsko privlačna okna. Zmotno je prepričanje, da PVC okna ne potrebujejo vzdrževanja. Zaradi okoljskih vplivov so prav tako izredno obremenjena, ko pa umazanija prodre v notranjost jih je izredno težko očistiti.

Les/Aluminij – Hibridno Okno

Za tiste, ki si želijo absolutno najboljše, je daleč najprimernejše hibridno okno, ki kombinira les in aluminij. Aluminij je daleč najbolj odporen material za okna in ne potrebuje veliko vzdrževanja. Ravno iz tega razloga je najprimernejši za zunanjo stran oken. Po drugi strani pa aluminij na notranji strani ne vzbuja ravno občutka domačnosti in topline doma. Tu vskoči les, ki se ponaša ravno s tema dvema kvalitetama. Da ne omenjam še estetskega učinka, ki ga prostor dobi, ko se les oken sklada s tipom lesa pohištva.

Moderen izgled hibridnih oken na zunaj, na notranji strani pa domačnost in toplota lesa...

Moderen izgled hibridnih oken na zunaj, na notranji strani pa domačnost in toplota lesa…

#1: Ali vas zanima zgolj cena ali tudi kvaliteta?

S tem vprašanjem sem začel, ker se mi zdi daleč najbolj pomembno in bo narekovalo praktično vse vaše nadaljnje odgovore.  Preden se odločite, je vredno vedeti, da gre za *DOLGOROČNO* investicijo, ki vas bo v povprečju spremljala vsaj 20, če ne še celo dlje.

Torej…

Če poenostavimo, vaše opcije izgledajo nekako takole…

  • Če vas zanima zgolj cena, bodo za vas najprimernejša PVC okna.
  • V kolikor vam je pomembno le najboljše, bodo za vas najboljša hibridna okna iz lesa in aluminija.
  • Če pa si želite najboljše za svoj denar, bi bilo pametno izbrati lesena okna.

In ja, ko si cenovno razliko med PVC okni in lesenimi (ali hibridnimi) okni preračunate na tako dolgo obdobje ugotovite, da je razlika v ceni pravzaprav neznatna.

#2: Kakšne barve in velikosti oken si želite?

Če vas je to vprašanje malce zmedlo, nič hudega. Verjetno ima vaše stanovanje, hiša ali poslopje specifične mere odprtin za okna. To pomeni, da potrebujete ponudnika, ki bo vaša okna lahko izdelal po meri, a več o tem v nadaljevanju.

Najprej se posvetimo barvam…

PVC okna so večinoma bela, aluminijasti del hibridnih oken je temno siv, medtem ko imate pri lesenih oknih precej širšo izbiro. Barvo običajno izberete glede na barvo interierja oziroma notranjega pohištva za dosego estetskega učinka. Čeprav si marsikdo les predstavlja le v eni barvi, je možno veliko različnih kombinacij.

Da si zadevo lažje predstavljate, vam spodaj pripenjam možno paleto barv (in lesnih vrst) naših lesenih oken…

#3: Katero vrsto stekel izbrati?

Ljudje se običajno odločajo med dvoslojnim in troslojnim steklom, pri čemer ni jasnega zmagovalca, čeprav nekateri to trdijo. Razmerje med ceno in toplotno karakteristiko kaže, da so troslojna stekla priporočljiva, saj za dodatnih 30 evrov na kvadratni meter znatno izboljšajo toplotno izolacijo.

Čeprav se nekateri počutijo bolje ob dvoslojnem steklu, večina ljudi izbere troslojna okna. Smiselna rešitev je vgradnja dvoslojnih stekel na prisojnih legah za dogrevanje prostora in troslojnih na senčnih legah za boljšo toplotno izolacijo.

#4: Kaj pa protivlomna zaščita?

Eden pogostih pomislekov pri izbiri novih oken je zagotovo protivlomna zaščita. Od leta 2011 okna označujemo z različnimi razredi varnosti, od standardnega do RC6. Pri novogradnjah in obnovah se dobra protivlomna varnost doseže že z nivojem RC 2.

Pomembno je vedeti, da varnost ni odvisna le od okovja, temveč tudi od debeline stekla, kljuke, ustrezne vgradnje in materiala oken ter stene. Priporočljivo je, da v pritličje vgradite okna z večjo zaščito, v zgornja nadstropja pa z manjšo oziroma standardno zaščito.

Za boljšo predstavo si oglejte sliko spodaj.

 

Protivlomna Zascita Hise

Primer smiselne razporeditve oken različnih zaščitnih razredov na hiši…

 

 

#5: Katerega ponudnika izbrati?

Priznamo, najraje bi vam rekli, da preprosto izberete podjetje Gašper Okna in Vrata. Naša po meri izdelana okna bi vas osupnila, vaš dom pa bi zasijal v svoji najboljši luči.

Vendar želimo ostati kar se da NEPRISTRANSKI, zato smo spodaj napisali 4 pomembne kriterije, po katerih izbirajte ponudnika za svoja nova okna:

  1. Tradicija: Dlje kot je ponudnik na trgu, več izkušenj ima in večja je možnost, da bo storitev opravil kvalitetno.
  2. Fleksibilnost: Ali je ponudnik pripravljen izdelati vsa okna po meri in po vaših željah?
  3. Nivo storitve: Ali poleg oken dobite tudi svetovanje, montažo, morebitno demontažo starih oken, izmero?
  4. Zadovoljne stranke: Ali obstajajo zadovoljne stranke, ki jim je ta ponudnik že pomagal?

Izberite ponudnika, ki izpolnjuje vse te kriterije, da boste z vašo odločitvijo zares zadovoljni.

 

A preden naročite vaša okna … Dobro je, da kot naročnik poznate osnovne informacije o oknih. Da ne boste zapravili preveč časa z brskanjem po spletu in iskanju opcij in prednosti posameznih vrst oken, preverite naslednje resnice, ki jih za vas zbral gospod Jurij Gašper. Le teh se je naučil, kot direktor družinskega podjetja Gašper Okna in Vrata, ki v Sloveniji in tujini uspešno deluje že 50 let in je v obdobju svojega delovanja vgradilo že več kot 251.330 oken in prav vsa so bila izdelana po zahtevah, željah in hrepenenjih naših naročnikov.

 

 

Ključna dejstva in resnice, ki jih je dobro vedeti preden naročite vaša okna so na voljo tudi v brezplačni e-knjigi. Naročite jo lahko na povezavi TUKAJ!

Ker je na trgu ogromno različnih možnosti in ponudb resnično priporočamo pregled dodatne vsebine v e-knjigi. Tako boste namreč lažje prišli do odgovora, katero je najboljše okno za vašo dotično situacijo. In… Lepo pozdravljeni iz uredništva spletnega mesta za gradnjo in obnovo doma. Več o lesenih oknih pa je za vas na voljo tudi na spletni strani ponudnika. Obiščite www.gasper.si 

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte ponudnika: Gašper trženje d.o.o., Stegne 27, 1000 Ljubljana

PE Radlje ob Dravi:  02 887 98 50

PE Ljubljana: 01 511 34 20

info@gasper.si  I  www.gasper.si

 

 

 

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title