window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

HIDROIZOLACIJA “Kaj je potrebno izolirati, kako in zakaj?”

Tako kot toplotna izolacija je pri gradnji ali obnovi hiše ključna tudi dobro izvedena hidroizolacija, ki kot neprepustna plast ščiti objekt pred vodo in vlago. Pomembna je kakovostna hidroizolacija temeljev in kleti, ter hidroizolacija površin, ki so najbolj izpostavljene – balkoni, terase in ravne strehe.

Kakovostna izvedba hidroizolacije je GARANCIJA za trajno zaščito objekta pred prodiranjem vlage iz terena v objekt. Tudi pri izoliranju teras, balkonov in ravnih streh pred padavinskimi vodami je kakovostna izvedba ZELO POMEMBNA, nam je ob pogovoru zaupal gospod Janos, predstavnik podjetja HAK PLUS, kjer se s hidroizolacijami in odpravljanjem težav z vlago ukvarjajo že več kot 30 let. Kaj je potrebno izolirati, kako in zakaj v nadaljevanju.

Med vsemi izolacijami je hidroizolacija najcenejša, zato pri njeni izvedbi nikar ne iščite prihranka.

Ključno pri hidroizolaciji je, da je izvedena pravilno! Pomembna je natančnost izvedbe in nanos kakovostnega izolacijskega sloja. Zaradi pomanjkljive in nenatančne hidroizolacije, se hitro pojavijo neprijetnosti in težave, ki pa jih je kasneje, ko je objekt že končan ali saniran, težko in drago odpravljati. Gradbeni materiali vgrajeni pri temeljih in v kletnih prostorih so v stalnem stiku z vlago in vodo, le ti pa sta lahko ključni povzročiteljici neželenih težav, ki pripeljejo do propadanja gradbenih materialov, odpadanja ometa, odstopanja talnih oblog, prisotnost vlage pa je tudi ključni vzrok za slab zrak v prostorih, predvsem kletnih in garažnih, pride do nastanka plesni… Enako velja tudi za izpostavljene dele objekta, kot so balkoni, terase in pohodne ravne strehe. V kolikor vlaga prične prodirati skozi porozen gradbeni material le ta na objektu pušča neprijetne posledice, ki močno vplivajo tako na kakovost bivanja, kakor tudi na vrednost objekta ali stanovanja.

Kako poteka izvedba hidroizolacije na temeljih in stenah kletnih prostorov?

Hidroizolacija preprečuje dvig kapilarne vlage iz zemlje po zidovih navzgor in na zidove, ki so vkopani.  Da je le ta lahko kakovostna izvedena je najprej potrebno poskrbeti za to, da je gradbena jama okoli temeljev stavbe dovolj velika, da omogoča kvalitetno polaganje izolacije. Če je prostora premalo, se rado zgodi, da se gradbena jama posipa in zasuje temelje še pred položeno izolacijo. Za hidroizolacijo temeljev in spodnjih prostorov hiše vgrajujemo horizontalno in vertikalno hidroizolacijo. Horizontalna je nameščena vzporedno s tlemi do konca temelja in preprečuje dvig kapilarne vlage in vdor podtalne vode. Vertikalno hidroizolacijo pa namestimo po temelju navzdol na stene, ki so vkopane v zemljo, vse do skrajne globine temelja, ki je običajno, če ni kakšnih geomehanskih posebnosti terena, globok 60 centimetrov. Horizontalna in vertikalna hidroizolacija morata biti združeni nepredušno, da med njima ni rež, ki bi prepuščale vodo. Okolico temeljev najprej dobro očistimo in izravnamo, hkrati pa okoli objekta uredimo tudi drenažo (odvodnjavanje), da bo meteorna voda odtekala vstran od objekta. Nato nanje namestimo hidroizolacijo tako, da zunanje zidove temeljev premažemo s hladnim bitumenskim premazom, na katerega zvarimo bitumenske trakove. Na koncu na hidroizolacijo namestimo še toplotno izolacijo, po navadi iz stirodurja ali penjenega stekla in čepasto folijo, ki izolacijo ščiti pred poškodbami. Hidroizolacijske sloje polagamo do višine cca 30 cm nad zemljino (terenom), da se objekt zaščiti tudi pred meteorno vodo.

Kaj svetujete vsem, ki se samostojno lotevajo izvedbe hidroizolacije na hiši?

Beton najprej dobro očistite vsega kar se ne drži podlage in ga na delih kjer je razbrazdan ali neraven zgladite cementnim betonom. Ko se je zadeva posuši, zunanjo steno dobro premažite z Ibitolom, le ta se suši najmanj 24 ur, nato pričnite s polaganjem bitumenskih trakov, pazite, da jih varite na pravi strani (ni vseeno katera stran je obrnjena navznoter in katera navzven). Varite ga po vsej površini in z 10 cm preklopi. Pri varjenju pazite na pregrevanje bitumna. Segrevate ga toliko, da steče in nič več! Spoji so najbolj pomembni. Predlagam, da jih varite na koncu, torej najprej ostalo, spoje na koncu tako, da dvignete tistih 10 cm bitumenskega traku, ga od spodaj segrejete in dobro zgladite rob. Nato namestite še toplotno izolacijo (ni obvezna odvisno od namembnosti objekta) in čepasto folijo, ki se polaga s čepki navznoter, prazen prostor tako deluje kot drenaža za morebitno vlago. Kakovostna in natančna izvedba je ključna, nam je zaupal Janos Hack, predstavnik podjetja HAK PLUS d.o.o.  so specialisti za hidroizolacije vseh vrst, dela izvajajo tako na novogradnjah, kot tudi na starejših objektih ob adaptacijah, po vsej Sloveniji.

Najpogostejše napake pri izvedbi hidroizolacije:

Kot najpogostejšo napako, ki jo na terenu opažajo strokovnjaki za hidroizolacije je nepravilno izveden spoj vertikalne in horizontalne hidroizolacije. Pri izvedbi je ključno, da smo pozorni na to, da se na stikih posameznih hidroizolacijskih trakov le ti prekrivajo za vsaj 10 cm, so nas podučili. Poudarjajo tudi, da hidro­izolacijo vgrajujemo za več deset let, zato je tesnost stikov ključna. Prav tako izolacija ne sme odstopati od zidov, praviloma pa jo polagamo na suhe in gladke betonske ali opečnate površine. Pri sanaciji je tako z odkopanih zidov potrebno odstraniti ostanke gradbenega materiala ter jih naravno osušiti. Tukaj upoštevajte, da se milimeter betona, ob ustreznih pogojih, suši približno en dan. Odkopane in neravne zidove je pred nanosom hidroizolacije potrebno izravnati s cementno malto.

Primer posledic zamakanja stene pod balkonom na starejši hiši (pred adaptacijo)

Prisotnost kapilarnega dviga vlage se na notranjih stenah najprej pokaže s pojavom solitra (kristali belo-rumene barve). Vdor podzemne vlage lahko, na notranji strani objekta, opazimo tudi kot odpadanje in luščenje sloja barve. Vlaga pušča neprijetne posledice. Le pravilno izveden sistem hidroizolacije lahko prepreči prodiranje vlage skozi porozen gradbeni material. Na fotografiji: Nastanek težave, 2 leti po adaptaciji notranjih prostorov, kjer zunanja hidroizolacija ni bila pravočasno izvedena. Tudi v primeru slabe izvedbe bi sledilo enako!

Luščenje fasadnega ometa na starejši hiši. Adaptacija še ni bila izvedena, je pa lepo vidno, kako vdor vlage skozi temelje in z zamakanjem iz zgornje strani (balkon) škodi objektu.

Gradbeni materiali so porozni, kar pomeni da nase vežejo vlago. Ustrezna in kakovostna hidroizolacija je ključna. Visoka vlažnost zidov povzroča škodo in povzroči hitro propadanje stavbe, ki se kaže v poškodovanih in razpadajočih fasadah. Vlaga lahko močno načne gradbeni material in s tem ogrozi tudi strukturno nosilnost objekta.

Težave se ob slabi izvedbi lahko pojavijo tudi po sanaciji. Slabo izvedeno hidroizolacijo je nadvse težko sanirati, za sabo potegne veliko dodatnih del vezanih na zunanjo ureditev, zato velja temu delu gradnje posvetiti še posebno pozornost. Na notranjih straneh objekta se ob nepravilni izvedbi prav tako lahko pojavijo mokri madeži in posledično plesen, celo odpadanje ometa na zunanji strani in luščenje barve na notranji strani. Za kakovostno sanacijo starejšega objekta ali hidroizolacijo nove zgradbe, terase, balkona,… zahtevajte najboljše ! Generacije ljudi odhajajo, hidroizolacija ostaja a le, če je strokovno nameščena. Osnovni namen hidroizolacije je, da bi preprečevala vlagi, da bi vdirala v zidove. Proti vdoru vlage je potrebno zaščititi vse površine, ki so izpostavljene vlagi in meteornim vodam – balkoni, terase in ravne strehe.

Želite izvedbo prepustiti strokovnjakom? Priporočen izvajalec:

V kolikor boste izvedbo prepustili strokovnjakom, priporočamo zanesljivega izvajalca podjetje HAK PLUS d.o.o.  Pri izvedbi hidroizolacija imajo že preko 30 let izkušenj! Nudijo kakovostno in trajno rešitev z 10 letno garancijo! Brez obveznosti opravijo ogled na objektu in pripravijo ponudbo za sanacijo ali izolacijo novogradnje! Dela izvajajo na celotnem slovenskem trgu. Njihova storitev zajema:

 • Sanacije in izvedbe vseh vrst hidroizolacij pri novogradnjah in ob adaptacijah starejših objektov
 • Toplotne izolacije ravnih streh, teras, balkonov, …
 • Rezanje odprtin v zidovih in stropih.
 • Ostala gradbena in sanacijska dela na starejših in novejših objektov.
 • Odkop starejših objektov, ki jih zaliva voda.
 • Izdelavo drenažnih sistemov.
 • Izoliramo vodohrame (štirne).
 • Prerez, proti dviganju kapilarne vlage – 100% in zanesljiva rešitev za sanacijo starejših objektov.

S strokovnjaki podjetja HAK PLUS smo govorili tudi o tem: Kako sanirati staro hišo ob težavi s kapilarno vlago?” Obstaja posebna rešitev sanacije s strojnim prerezom zidu, ki se lahko izvede celo na notranji strani objekta. Preverite več tukaj.

Kontaktirajte ponudnika: HAK PLUS d.o.o. Dobrovnik 13
tel.: 041 675 039 www.hakplus.si  i  info@hakplus.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

 • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

  Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title