window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

Izpopolnjena rešitev za zaščito lesa

Zunanje lesene površine so močno izpostavljene vremenskim vplivom, zato je zaščita in ustrezno vzdrževanje ključnega pomena, da les skozi leta ohrani svojo privlačnost in trpežnost. Posebno pozornost pri negi terjajo predvsem horizontalne lesene površine, kot so terase, zunanje stopnice, vrtno pohištvo in ograje. V tem članku bomo predstavili ključne korake, kako poskrbeti, da bo vaš les vedno videti čudovito in bo dobro zaščiten.

 

Leseni izdelki na prostem so izpostavljeni različnim vremenskim vplivom in drugim zunanjim dejavnikom, kar lahko vodi do njihovega hitrega staranja in propadanja. Redno vzdrževanje in pravilna zaščita lesa sta ključna za ohranjanje njegove lepote in funkcionalnosti. Površinsko zaščito lesa, ki je močno izpostavljen vremenskim vplivom, je priporočljivo obnavljati na dve do tri leta, saj le tako lahko zagotovimo dolgotrajen lep in negovan videz lesenih izdelkov. Kakovost premaza in pravilno izveden postopek nanosa igrajo pomembno vlogo pri zaščiti lesa pred vremenskimi vplivi in drugimi škodljivimi dejavniki.

Priprava lesa pred zaščito

Preden začnemo z zaščito lesa, je nujno, da površino temeljito očistimo. Bondex posebno čistilo za les je idealno za to nalogo, saj prodre globoko v pore in odstrani tudi najbolj odporne delce umazanije, alge, mah in prve znake plesni. Pravilna priprava površine je ključna za dolgotrajno zaščito lesa.

 

Izjemno Ucinkovito Cistilo Za Les In Wpc Skandinavskega Proizvajalca Bondex Osvezite In Ocistite Ter 3 1000x857

 

Štirje koraki za dobro zaščito lesa

Veliko preglavic nam povzroča zaščita in nega lesenih talnih oblog na balkonu, na terasi ali pod lesenimi nadstreški, ki so pogosto neposredno izpostavljene vremenskim vplivom.  Gospoda Zvoneta Gradišnika iz podjetja Grama smo povprašali, kako poskrbeti za lesene površine, da bodo ostale lepe tudi na dolgi rok?  Zaupal nam je: “Za zaščito lesenih talnih oblog na terasi je najbolje uporabiti kakovostna olja in premaze. Interval obnavljanja je pogostejši kot drugod, saj so te površine bistveno bolj izpostavljene vremenu in obrabi,” opozori Gradišnik.

 1. Priprava lesa
  Les najprej očistimo in odstranimo smole, voske, maščobe, alge in plesen, poškodovane in uničene dele saniramo. Les površinsko obrusimo, tako da odstranimo morebitno sivino. Poskrbeti moramo tudi, da je les dovolj suh. Vlažnost lesa naj ne presega 20%, svetuje Gradišnik.
 2. Osnovna zaščita
  Najpomembnejši korak je zaščita z osnovnim premazom. Ta les zaščiti pred modrenjem, algami in škodljivci, hkrati pa deluje kot vezni sloj za nadaljnje premaze. Zlasti pomembno je osnovno zaščito uporabiti na novem in mehkem lesu (smreka, bor, jelka), uporaba pa se, kot pove Gradišnik, priporoča tudi pri obnovi starih premazov. Z uporabo osnovnega premaza podaljšamo splošno trajnost končnih premazov.
 3. Izbira končnega premaza
  Na vsak les vplivajo vremenske razmere, opozori Gradišnik: “Dež povečuje vlažnost lesa, sonce pa pospešuje izhlapevanje vlage, kar na lesu povzroča razpoke v katerih se lahko razmnožijo alge, plesni in lesna gniloba. Takšen les je tudi bistveno bolj izpostavljen lesnim škodljivcem.”  S premišljeno izbiro premazov bomo les zaščitili pred negativnimi vplivi okolja. Premaz nanesemo z valjčkom ali čopičem v tankem sloju vzdolžno letnic lesa.  Zelo pomembno je nanesti tanko plast, saj debel sloj preprečuje dihanje lesa in lahko povzroči poškodbe.
 4. Vzdrževanje
  Enkrat letno preverjamo morebitne poškodbe ali deformacije lesa, svetuje Gradišnik. Napake odpravimo sproti. Premaze obnovimo na suhi in čisti podlagi in začnemo nanašati tankoslojni premaz. Običajno jih obnovimo v obdobju od treh do šestih let, odvisno od izpostavljenosti lesa.

 

Izbira ustreznega premaza

Pri izbiri premaza za zaščito lesa se priporoča uporaba olj, še posebej za trše in odpornejše vrste lesa, kot so macesen in hrast. Oljenje zagotavlja prepustnost vodne pare, omogoča lesu, da diha, in uravnava njegovo naravno vlažnost z okolico.

Bondex ponuja široko paleto izdelkov za zaščito in nego lesa, med katerimi izstopa Bondex ELITE olje za les na bio osnovi. Ta visokokakovostni premaz prodre globoko v les, ustvarja zaščitni sloj, ki odbija vodo, ščiti pred plesnijo in glivami ter ohranja naravni sijaj lesa.

 

Bondex Elite Keyvisual Portrait A4 Si Final

 

 

Nanos olja za optimalno zaščito

Poraba olja za zaščito znaša 1 liter za 10-16 m2 površine. Postopek nanosa je preprost, a zahteva natančnost:

 1. Priprava površine: Očistite leseno površino s Bondex čistilom za les in pustite, da se popolnoma posuši.
 2. Nanos prvega sloja: Z mehko krtačo ali krpo enakomerno nanesite prvi sloj Bondex ELITE olja.
 3. Čas sušenja: Pustite, da se prvi sloj suši 3-5 ur. Sušenje je hitro in omogoča hitro nadaljevanje dela.
 4. Drugi nanos: Pri optimalnih pogojih zunanje temperature (23 °C) lahko drugi premaz izvedete že čez 16 ur.

Oglejte si video: Postopek obnove lesene terase

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika varstva osebnih podatkov.
I Accept

 

Zaščita lesa ni le estetski ukrep, ampak tudi nujna potreba za podaljšanje življenjske dobe lesenih površin. Z uporabo kakovostnih izdelkov, kot je Bondex ELITE olje za les in pravilno pripravo površine, lahko zagotovite, da bo vaš les ostal zaščiten, trpežen in lep skozi leta.

Bondex olja za les so visoko kakovostni premazi priznanega skandinavskega proizvajalca izdelkov za zaščito lesa. Gre za naravno in obstojno rešitev, ki zagotavlja učinkovito zaščito lesenih površin.

Ne pozabite, da redno vzdrževanje in pravilna izbira premazov igrata ključno vlogo pri zaščiti lesa. Sledite tem korakom in vaš les bo vedno v najboljšem stanju.

 

Kontakt ponudnika:

Grama d.o.o., Miklavška cesta 70, Hoče

info@grama.si 02 33 004 70  www.grama.si

 

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

 • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

  Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title