window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

Vgradnja geosonde [Najbolj varčen sistem ogrevanja]

Ogrevanje z geotermalno energijo je trenutno najbolj učinkovit in preverjeno najbolj varčen sistem ogrevanja. Je celo do petkrat bolj učinkovit kot konvencionalni sistemi ogrevanja. Za svoje delovanje namreč izkorišča geotermalno energijo (toploto), ki je shranjena v nižjih plasteh zemlje oziroma vode.

Optimalno deluje tudi na objektih s slabšo izolacijo in objektih večjih kvadratur. Kljub temu, da je za ogrevanje stanovanjskih objektov na voljo vse širši izbor rešitev, se lastniki stanovanjskih objektov v Sloveniji najpogosteje odločajo za ogrevanje s toplotno črpalko. Medtem, ko še vedno večina vgrajenih toplotnih črpalk deluje po sistemu zrak/voda, pa tudi pri nas v zadnjih letih vgradnja geotermalnih sistemov strmo narašča. Investitorji se namreč vse bolj zavedajo, da vsi argumenti kažejo v prid geotermalni toplotni črpalki. Kako poteka vgradnja sistema in kakšne so njegove ključne prednosti smo preverili pri strokovnjakih s podjetja Vrtine Palir. 

Oglejte si kako deluje najbolj učinkovit sistem za ogrevanje vašega doma

Uporaba geotermalne energije kot vir ogrevanja strmo narašča, pri nas se tako z geotermalno energijo ogreva vse več objektov. Sistem ogrevanja z geotermalno energijo je povsem neodvisen od zunanjih vremenskih razmer, kar pomeni, da deluje 100% učinkovito tudi pri izjemno nizkih zunanjih temperaturah. Za svoje delovanje namreč izkorišča geotermalno energijo, energijo iz nižjih plasti zemlje ali vode. Po svetu je na različnih koncih od leta 1900 vgrajenih več milijonov ogrevalnih sistemov z uporabo geotermalne energije.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika varstva osebnih podatkov.
I Accept

 

Delovanje sistema je tiho, saj ni zunanje enote. Stroški ogrevanja pa se tudi pri slabše izolirani hiši lahko znižajo kar do 80%. Investicija je podprta s subvencijo EKO SKLADA. Koristite lahko tudi ugoden EKO KREDIT. Rešitev je namenjena lastnikom novogradenj ali obstoječih objektov, ki želijo zanesljivo in ugodno ogrevanje. Sistem je primeren za ogrevanje s talnim ogrevanjem ali z radiatorji, nam je zaupal gospod Iztok s podjetja Vrtine Palir, ki je ob enem poudaril še teh 5 ključnih prednosti ogrevanja z geotermalno energijo, ki jih morate preveriti, ko se odločate za vgradnjo ali prenovo ogrevalnega sistema. 

1. Zagotavlja vso potrebno energijo v vseh vremenskih pogojih

Sistem z geotermalno toplotno črpalko pokriva vse energijske potrebe objekta v vseh vremenskih pogojih, vedno z najvišjo učinkovitostjo. Posebnost tovrstnih sistemov je, da pametno usmerjajo energijo, torej medtem ko ogrevajo objekt, hkrati grejejo vročo sanitarno vodo na zelo visoko temperaturo. Poleti objekt hladijo, vso toploto iz bivalnih prostorov, usmerijo najprej v ogrevanje sanitarne vode ali bazena in šele nato višek shranijo v zemljo in jo tako regenerirajo.

2. Ogreva in hladi z najnižjimi stroški

Toplotna črpalka ne ustvarja energije, temveč jo zgolj prenaša z ene strani na drugo, iz vira v objekt. Bolj, kot je vir energije stabilen, bolje bo toplotna črpalka delovala na dolgi rok. Višja, kot je temperatura vira, višja bo energijska učinkovitost sistema. Geotermalni je najstabilnejši vir energije za toplotno črpalko in tudi povprečna temperatura je relativno visoka. Zato lahko pričakujemo letno grelno število med 4 in 5, tolikšen je prihranek v primerjavi s konvencionalnimi načini ogrevanja, kot sta kurilno olje ali plin. Poleg tega zagotavlja skoraj brezplačno hlajenje in veliko količino vroče vode pri temperaturi do 95°C.

3. Je popolnoma neopazna, saj ne potrebuje zunanje enote

Sistem sestavljata geosonda in geotermalna toplotna črpalka. Toplotna črpalka ima videz hladilnika, zavzema pol kvadratnega metra vašega doma, lahko je vgrajena tudi v omaro in je med delovanjem skoraj neslišna. Geosonda je po končanem vrtanju in vgradnji popolnoma nevidna, nad njo je lahko objekt, terasa, parkirišče, vrt ali greda, omejitev ni. Sistem zagotavlja vse pogoje, da nanj preprosto pozabite.

4. Dočaka najdaljšo življenjsko dobo

Zaradi omenjenih lastnosti je trajnost sistema z geosondo najdaljše med vsemi alternativami za ogrevanje in hlajenje prostorov. Sama geosonda je praktično večna, geotermalna toplotna črpalka pa ima 2-krat daljšo življenjsko dobo v primerjavi s toplotnimi črpalkami zrak/voda in v času življenjske dobe ne izgublja učinkovitosti ali zmogljivosti doseganja moči in temperatur, kar je značilno za druge sisteme, predvsem za zračne toplotne črpalke.

Zaradi edinstvenih prednosti, ki jih rešitev z geotermalno toplotno črpalko zagotavlja investitorju, je potrebno investicijo v tak sistem ustrezno obravnavati. Približno polovica investicije je vrtanje za geosondo, ki ima pričakovano življenjsko dobo 100 in več let. ​Drugi del investicije je strojnica, ki ima življenjsko dobo med 20-60 let. Zato je investicijo v sistem z geosondo pred primerjavo z investicijo v sistem zrak/voda potrebno ustrezno razčleniti in postaviti na enak imenovalec, vključno s stroški obratovanja in vzdrževanja. Od korektni primerjavi spoznamo, da je sistem z geosondo najbolj ekonomična rešitev za vsak objekt.

5. Ne zahteva vzdrževanja

Geotermalna toplotna črpalka deluje v t.i. zaprtem sistemu, na eni strani je geosonda, po kateri kroži praktično sterilna tekočina – alkohol, na drugi strani je razvod ogrevanja, s katerem je ustrezno pripravljena voda. Kompresor deluje v hermetično zaprtem hladilnem krogu in skoraj nespremenljivih delovnih pogojih. To je recept za trajno delovanje z zanemarljivo možnostjo okvare. Vse kar je potrebno, je periodično spremljati stanje tekočin in pravilnost delovanja komponent.

Vgradnja geotermalnega sistema je hitra in enostavna

V podjetju Vrtine Palir se z vrtanjem vrtin in vgradnjo geosond ukvarjajo že 25 let, kar daje garancijo za kakovostno in ustrezno vgradnjo sistema. Ob posvetu na podjetju so nam zaupali, da je vgradnja hitra in brez večjih gradbenih posegov. Zemeljski poseg se izvede na le nekaj m2.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika varstva osebnih podatkov.
I Accept

 

Kako poteka vgradnja sond [vrtine]?

Ob razgovoru v podjetju Vrtine Palir so nas seznanili s primerom izvedbe in sanacije na stanovanjski hiši v Žalcu – vgradnja za namen zamenjave starega ogrevalnega sistema na olje. Celoten postopek od ogleda do vgradnje je trajal 20 dni. Sama vrtina z vgradnjo geosonde in dovoda se je izvedla že v dveh dneh, nato je sledila še montaža geotermalne toplotne črpalke v kotlovnici, priklop na ogrevalni sistem in zagon, slednji postopek je zaključen v dveh do treh dneh. Vgradnja je torej hitra in brez večjih gradbenih posegov. Zemeljski poseg se izvede na le nekaj m2. Naročnik je predhodno porabil 1.600 l olja za ogrevanje svoje hiše (letni strošek okrog 1.300€), z vgrajenim geotermalnim sistemom pa bo za ogrevanje potrošil le okrog 350,00€ letno. Več informacij najdete TUKAJ

Rešitev je namenjena lastnikom novogradenj ali obstoječih objektov, ki želijo zanesljivo in ugodno ogrevanje. Sistem je primeren za ogrevanje s talnim ogrevanjem ali z radiatorji.

 

Vrtine Logo

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]