Vzroki nastanka plesni in vlage

Težave se običajno kažejo kot zamakanje zidu, tal, luščenje zidu, odstopanje talnih oblog, propadanje sten, madeži na stenah, ... Najpomembneje je, da ugotovimo prave vzroke nastanka, saj le tako lahko težave učinkovito odpravimo.

 

Zidna plesen
Najpogostejši vzrok za nastanek vlage in s tem zidne plesni so toplotni mostovi, napačno oziroma nezadostno izvedena hidroizolacija ali pa le nepravilno prezračevanje in ogrevanje.

Visoka vlažnost v prostorih
Količina vlage v prostoru lahko enostavno zmerimo z merilcem vlage, optimalna vlažnost prostora je 55 odstotkov, ko vlaga preseže zgornjo mejo, je prostore potrebno prezračiti. Najboljša rešitev pa je seveda vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo, ki nam zagotavlja tudi energijsko učinkovito prezračevanje. Če je vlažnost zraka previsoka, vlaga ne prekriva več le površine sten, temveč začne v njo prodirati, stene se vlažijo, vlažne stene pa so idealne za nastanek plesni. Tudi rosišča, ki nastanejo zaradi kondenzna spodbujajo rast plesni (črni, zeleni in sivi madeži).

Kondenz
Kondenzno vlago povzroča tudi nezadostna toplotna izolacija. V primeru nezadostne izolacije topli zrak iz prostora kondenzira na hladni steni (zaradi slabe toplotne izolacije zunanjega ovoja zgradbe) ali okno. Nastane rosišče in s tem idealni pogoji za razvoj plesni.

Toplotni mostovi
Toplotni mostovi nastanejo zaradi nepravilne gradnje oziroma gradbenih napak, zelo pogosto mesto nastanka toplotnih mostov je področje, kjer se zunanji elementi hiše stikajo s steno (balkoni), slaba izolacija, prekinjen toplotni ovoj zgradbe, navlažen material,… V omenjenih primerih pride do pojava manj ali bolj intenzivnih toplotnih mostov, ki so najbolj izraziti v hladnejših mesecih. Toplotni mostovi so pogosto eden glavnih vzrokov nastanka plesni, saj omogočajo uhajanje energije skozi izolacijo hiše in omogočajo nastanek kondenza.

Kapilarna vlaga
Predvsem v starejših zgradbah prihaja, zaradi neustrezno izvedene ali celo manjkajoče hidroizolacije, do kapilarnega vlaženja zidov ali določenih predelov v stanovanju ali objektu. Kapilarna vlaga je vidna v obliki vlažnih madežev na stenah, posledično pa lahko pride do pojava gradbene soli in razpadanja materiala, kar lahko privede tudi do zmanjšane stabilnosti objekta. Ko torej začne vlaga iz tal prodirati skozi porozen gradbeni material in puščati neprijetne posledice, ki močno vplivajo na kakovost bivanja in vrednost objekta ali stanovanja je edina trajna rešitev odprava vzrokov.

Hidroizolacija zidov s strojnim prerezom 100% prepreči dvigovanje kapilarne vlage v objekt. Postopek je izredno učinkovit.

Izvede se brez uporabe kemikalij, elektromagnetnih valov ipd. Hidroizolacijski rez se izvede čim nižje na objektu, če je le mogoče v nivoju temelja, saj je hidroizolacija temeljev in vkopanih delov hiše najpomembnejša. Ob slabi hidroizolaciji spodnjih delov objekta se namreč lahko s tal navzgor po steni dviguje kapilarna vlaga. Vlaga na svoji poti skozi zemljo in po steni raztaplja delce soli, ki jih pri izhlapevanju nalaga v omet. Ko se sol kristalizira, poveča prostornino in omet razpoka, zid pa počasi a vztrajno razpada. Dodatno so zaradi vlage zidovi hladnejši in nizko temperaturo, ki je zunaj, hitreje prevajajo v notranjost hiše. Po določitvi višine reza, se odbije obstoječi omet v višini rezanja, zaradi določitve možnih inštalacij (voda, elektrika, telefon …). Sledi strojno rezanje zidu, čiščenje samega reza in vstavitev hidroizolacijskega materiala v odprtino. Na koncu se izvede zamet odprtine in injektiranje nabrekajoče cementne hidroizolativne mase, do zapolnitve reza.

Za vsako težavo, ki se pojavi, poiščemo ustrezno rešitev.
S 26 letno tradicijo smo v podjetju Hak plus d.o.o. specialisti za hidroizolacije in odpravljanje težav z vlažnimi zidovi. Na opravljena dela nudimo 10 let garancije, izvajamo pa tako večja, kot manjša izolacijska in gradbena dela.

V podjetju Hak plus izvajamo naslednja dela:

  • Hidroizolacijo ravnih streh
  • Hidroizolacijo starejših objektov in kletnih prostorov, ki jih zaliva voda.
  • Hidroizolacijo vlažnih zidov (opeka, kamen, beton)
  • Prerez, proti dviganju kapilarne vlage.
  • Izdelavo vseh drugih gradbenih del.
  • Izdelavo drenažnih sistemov.

Vsi gradbeni materiali so higroskopični in vlečejo vlago. Učinkovita hidroizolacija to prepreči. Zaradi vlage so zidovi tudi hladnejši in hitreje prevajajo zunanjo (nizko) temperaturo v notranjost hiše. Na hladnih zidovih se tako ob kapilarni vlagi pojavi še kondenzna vlaga in posledično plesen in soliter. Tako s hidroizolacijo delno rešimo tudi toplotno izolacijo objekta.

Pokličite. Brez obveznosti opravimo ogled na objektu in pripravimo ponudbo za sanacijo ali izolacijo novogradnje.

Hak plus d.o.o.

E-naslov: info@hakplus.si

T: 041 675 039

www.hakplus.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title