sreda, 29 novembra, 2023
DomaUrejamo okolicoLESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Vinogradniška hacienda na Dolenjskem

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Vinogradniška hacienda na Dolenjskem

V te z griči posute kraje je zahajal že pisatelj Levstik, saj mimo poteka znamenita pohodniška pot od Litije do Čateža. Tu na osončeni legi najdemo v hrib prislonjeno manjšo stavbo med vinogradi, ki se prepušča navdihujoči panorami romarskih krajev. Gostoljubna lastnika sta sprva sem gor prihajala le ob koncih tedna, z izgradnjo nadstreška na terasi, letne kuhinje, pergole in vrtne lope je njuna zidanica postala družinsko stičišče ali prostor spoštovanja narave, tradicije in prijateljskih odnosov.

Pozneje: letna kuhinja in jedilnica z razgledom do Zaplaza.

Izziva za načrtovalca višina in omejen dostop.

Projektna naloga je vsebovala več izhodišč: ustaviti južno sonce zaradi pregrevanja vinske kleti, zagotoviti streho in zavetrje nad zunanjo delovno-družabno teraso ter umestiti prostor za obdelovalna orodja, škropilna sredstva in drvarnico. Nastala je ureditev v dveh nivojih, s katero je povečano sončno ploščad pridobilo tudi bivalno nadstropje. Armiranobetonska konstrukcija nadstreška se razteza med obstoječi balkon in oporni zid, ki se na spodnjem nivoju nadaljuje v shranjevalno lopo. Posebnost rešitve je streha lope, ki je zaradi premostitve višinskih razlik postala plošča za kuhinjski pult. V eni izmed omaric najdemo z lopo povezano odprtino, loputo za transport drv. Novozgrajeni strehi sta odličen lovilnik padavin, ki jih preko skritih odtokov prenesemo v vodni zbiralnik.   

Prej in pozneje: zanesljivejše strehe v treh nivojih: bivalnem, terasnem ter gospodarskem.

Med vinogradom in vinom.

Letna kuhinja nagrajuje z veličastnim razgledom po nasadu trt, kjer se grozdje goji ter vinsko kletjo, kjer vino zori. Osrčje dogajanja je velika jedilnica nad katero se bohoti les stare vinske trte. Gre za dopolnjujoč organski dekor z namenom omilitve stropne beline in postavitve ogrodja za ambientalno osvetlitev. Vzdolž celotnega nadstreška potekajo lesene shranjevalne omarice, ki se zaključujejo s kuhinjskim kotom pomivalnega korita in kamina. Ob vinogradniški dejavnosti, četudi je ljubiteljska, so večje odlagalne površine v izjemno dobrobit vinarjem. Tu po naročnikovih zamislih nastopita mizi, ki z integriranimi klopmi ob trgatvah ali drugih praznikih zagotavljajo sedišča za razširjeno družbo.

Lesena premična senčila so izum za bivanje z naravo.

Nekoč so rezbarji izdelovali umetniška rezljana kletna vrata, sodarji vinske sode (v »reuporabi« stoječe mize), danes pa mojstri iščemo rešitve za bivalno udobje in celosten izgled. Ker teraso prepihavajo vetrovi vseh smeri in sonce ogreva objekt preko celega dne, najprimernejšo zaščito nudijo lesena pomična senčila. Na vzhodni in južni strani so krila sestavljena z letvic pod naklonom, medtem ko so zaradi prepusta svetlobe na zahodu steklena. Čeprav za haciendo velja, da slovi po velikem posestvu, pri tej veličino merimo v podaljšanem zunanjem bivanju v vseh letnih časih in srčnosti ljudi, ki tam živijo ali tja pridejo. Verjemite, da prostor kar oživi, ko slovenska pesem ob kozarčku cvička zazveni.

Prej in pozneje: tradicionalni izgled zidanice dopolnjuje pergola pred vhodom v vinsko klet.

Pozneje: zemeljski toni ter izbor lesa, kamna in stekla delujejo v sožitju z naravo, ki nas obdaja.

Tekst in foto: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

Načrtovanje: Jože Kos, Center za zunanjo ureditev

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

Vse, kar morate vedeti, preden se odločite za posojilo

Želite kupiti novo pohištvo za dom, zamenjati dotrajano strešno kritino ali vgraditi nov fasadni sistem, vgraditi nov ogrevalni sistem, urediti okolico, prihranki pa niso...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA