četrtek, 28 septembra, 2023
DomaNa terasiLESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE. Za tiste, ki ljubijo toplino...

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE. Za tiste, ki ljubijo toplino in sonce.

Ste kdaj razmišljali kako bi prenovili zunanji izgled in okolico stare hiše? Predstavljamo primer velike slovenske arhitekture iz 80-ih let prejšnjega stoletja, ki so jo lastniki energetsko optimizirali ter uporabniško in oblikovno rekonstruirali. Dotrajano pergolo s trto so zamenjali z nadstreškom za dva avtomobila, očistili zaraščen rastlinski del ter stari balkon preuredili v odprto sončno teraso. S premišljenimi lesenimi detajli in zasaditvijo je nastal čudovit vrt za bivanje od zgodnje jeseni do pozne pomladi.

Pozneje: ker ulica nima intenzivne razsvetljave, lahko ponoči pod nadstreškom opazite tudi utrinek. Le kaj bi si zaželeli takrat?

Prej in pozneje: iz senčne zaraščenosti je JZ del hiše pridobil uporaben prostor za bivanje v hladnejših mesecih leta ali poletnih večerih

Prej in pozneje: z odstranitvijo starega balkona smo odpravili toplotni most. Na mestu starega balkona stoji montažni skelet, v katerega je vpet previsni nadstrešek.

Poleti ob morju, ostale dni na topli terasi.

Po zamislih naročnikovega arhitekta, je z vnosom lesenih elementov hiša pridobila na prijaznosti in funkcionalnosti. Glavni cilj je bil, da preko hladnih mesecev povečamo vnos sončne gorkote. Stari betonski balkon smo zato nadomestili z lesenim montažnim (s tem rešili tudi toplotni most), ki se nadaljuje v previsni stekleni nadstrešek na terasi. Izjemno pomembni so detajli spojev različnih materialov, saj mora balkon (pokrit s PVC folijo in podnicami) ter steklena streha s kovinskimi obrobami dobro tesniti. S to rešitvijo (p)ogrejemo zunanji prostor, za uporabniško piko na i, pa dodamo še macesnove podnice, po katerih se lahko tudi po segreti terasi ali balkonu sprehajamo bosi.

Prej in pozneje: trto je zamenjala zanesljivejša streha, ki ščiti pred dežjem, točo ali snegom ter predstavlja bariero za zahodni veter.

Dominira barva, bor in breza.

Glavna elementa oblikovne prenove sta oranžna in obstoječi drevesi. Ti služita kot naravno senčilo in zaščita pred vetrom, soncem in dežjem. Smrekov les je zaradi izgleda pobarvan z lazurnim premazom, ujemajoč se s prenovljenim stavbnim pohištvom, macesen pa samo naoljen (sčasoma bo posivel). Stil lesene terase smo prenesli tudi na elemente balkonske in varnostne ograje, avtomobilskega nadstreška, vhodnega pročelja, stopniščnega ročaja, korita za zelišča in poštnega nabiralnika. Prenovo zaokrožajo grmovnice, trajnice in dišavnice, ki v kombinaciji toplega lesa, delujejo komplementarno. Naravno in kontrastno.

Pozneje: topla macesnova tla predstavljajo mejo med bivalnim, zasaditvenim delom in zunanjim stopniščem.

Tekst in foto: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA