ponedeljek, 5 junija, 2023
DomaGradnjaToplotna izolacija z vrhunskimi lastnostmi

Toplotna izolacija z vrhunskimi lastnostmi

O vgradnji in prednostih celulozne toplotne izolacije smo govorili s strokovnjaki za vgradnjo. Več 👇

Predstavljamo vam celulozno toplotno izolacijo, ki je povsem naravna izolacija, s katero lahko stavbo zelo učinkovito toplotno in tudi zvočno izoliramo. Poleg tega pa celulozna vlakna sprejemajo in oddajajo vlago ter tako uravnavajo klimo v prostoru, zato je posebej odlična za izolacijo mansard in podstrešij. Vgradnja je hitra in enostavna, njena cena pa je povsem primerljiva s ceno klasičnih izolacij s tem, da ob vgradnji celulozne toplotne izolacije, že pri manjši debelini dobimo bistveno boljši fazni zamik (večjo izolativnost). Ne gori, glodavci, insekti in glive pa je ne marajo.

Je sodobna, trajna, naravna in učinkovita rešitev.

Dobra izolacija objekta je izredno pomembna, saj doprinese k varčevanju z energijo. Vrhunski slovenski produkt, ki ga pri svojem delu uporablja vse več strokovnjakov, velja za naravno izolacijo, ki je narejena iz recikliranega časopisnega papirja, kar pomeni, da za njeno proizvodnjo narave ne izčrpavamo. Zaradi naravnih lastnosti in dejstva, da je izolaciji dodana borova sol, je le-ta naravni konzervans kar pomeni, da je odporna na plesni in insekte. Uporablja se tako pri novogradnjah kot sanaciji obstoječih objektov. Pri slednji je mogoče pridobiti tudi sredstva iz Eko sklada, kar je še dodaten razlog za izbiro. “Celulozna izolacija je pogosta izbira tudi v primeru izolacije prostorov v konstrukcijah, pri vseh vrstah streh, medetažnih plošč, stenskih oblog pregradnih sten, talnih ploščah, … Postopek vnosa je izredno enostaven, zaradi goste in kompaktne vgradnje pa nudi odlično toplotno in zvočno zaščito”, nam je zaupala gospa Marija, predstavnica podjetja montažer Založnik, kjer že več let vgrajujejo celulozno izolacijo tako v privatne, kot v javne objekte.

Področja vgradnje celulozne izolacije 👇

Izjemna prednost: “Celulozna izolacija zapolni ves prostor v katerega se vpihuje, toplotnih mostov ni” ☝ Celulozna izolacija se se vgrajuje s pomočjo vpihovalnega stroja. Pri vpihovanju zapolni še najmanjši kotiček (vse praznine) in zato dobimo kompaktno izolacijsko ploščo v enem kosu, brez stikov in praznih prostorov. Celulozna izolacija se tudi ne poseda in ni toplotnih mostov! Zakaj ? “Vpihovanje poteka z veliko količino zraka pod pritiskom. Ko pride izolacija v votel prostor, se skupaj z zrakom vrtinči in išče prosto pot. Kamor lahko uide zrak, tja nese s seboj tudi celulozno izolacijo.  Prilagodi se vsaki obliki, tudi ukrivljenim špirovcem, žebljem, vijakom in ozkim nepravilnim oblikam. Priporoča se vgradnja v debelini od 26 cm do 40 cm” so nam pojasnili v podjetju montažer Založnik

Mesta vpihovanja celulozne izolacije:

 • Celulozna izolacija se uporablja pri izolaciji novogradenj in tudi starejših objektov ki so potrebni obnove.
 • Uporablja se pri energetski sanaciji zasebnih objektov in javnih poslopij.
 • Izolacija je primerna tudi za nizkoenergijske in pasivne objekte.
 • Vpihuje se v ostrešja vseh vrst, medetažne plošče (strop), vgradimo jo v stene in tla, lahko pa jo prosto nasujemo po neposeljenem podstrešju.

Celulozna izolacija preprečuje pregrevanje in ne gori

Ker je celuloza sestavina lesa in ker toplota skozi les in lesne materiale prehaja veliko počasneje kot skozi kamen (kamena in steklena volna), bo manjša tudi poraba energije za ogrevanje. Fazni zamik pri 30cm sloju je približno 12ur. Izolacija se ne poseda: izolacija se vgrajuje v raztresenem stanju, po vgradnji pa nastane kompaktna plošča po meri prostora in se tesno prilega vsakršni konstrukciji, izvedba je enostavna in ne škodi zdravju. Kosmiči celulozne izolacije so impregnirani z borovo soljo. Če pride v stik z ognjem zogleni in ne gori. Uvršča se v požarni razred B2 enako kot steklena volna.

Cena vgradnje je primerljiva z vgradnjo klasične izolacije izolativnost je boljša

Tako je prav ste prebrali. Cena vgrajene celulozne izolacije  je primerljiva ceni izolacij ISOVER PREMIOM 032, URSA SF 032, KNAUF INSULATION UNIFIT 035 s tem, da je pri vgradnji celulozne izolacije pri manjši debelini dosežemo bistveni boljši fazni zamik (večjo izolativnost torej). pri klasičnih toplotnih izolacijah  lahko z zelo kvalitetno debelino dosežete največ 6 do 6,5 ur faznega zamika, z celulozo pa lahko dosežemo celo 11 h faznega zamika, kar pomeni, da toplota bistveno počasneje prehaja skozi zid, steno ali tla, v hiši pa je pozimi toplo oziroma poleti hladno dlje časa.

Poleg vpihovanja se lahko na podstrešje izvede tudi kot nasutje. Vse tehnike vgradnje lahko preverite

Način vgradnje se prilagodi lastnosti prostora, kamor je potrebno vgraditi izolacijo. Pri vgrajevanju celulozne izolacije v ostrešja in pri prostem nasutju po neposeljenih podstrešjih, se poslužujemo tehnike vgradnje s cevjo, medtem ko pri vpihovanju v stene uporabljamo vpihovalno pištolo.

Vgradnja s cevjo… to je najstarejši in najpogostejši način vgradnje, ki poteka z vrha podstrešja ali iz notranjega dela, skozi parno oviro. Tak način vgradnje uporabimo tudi pri izoliranju sten lesenih hiš. Cev se potisne v prazen prekat skoraj do konca in se jo, ko je v prostoru dosežena primerna gostota izolacija, rahlo izvleče navzven, ter ponovi postopek vpihovanja, vse dokler ne zapolnimo prostora v celoti.

Vgradnja z vpihovalno pištolo… ta način vgradnje je primeren za vpihovanje v stene. Na vrhu stene izvrtamo odprtino in nato vanjo vstavimo vpihovalno pištolo. Smer vpihovanja celulozne izolacije najprej usmerimo navzdol, ob zapolnitvi stene, pa jo usmerimo še v zgornja kota stene in tako dosežemo enakomerno gostoto izolacije v celotnem prostoru.

Prosto nasutje … izolacijo prosto nasipamo na raven strop ali v tla objekta. Ta način vgradnje se uporablja tako pri novogradnjah, kot t pri sanacijah starejših objektov (hiše, šole, vrtci, hale, cerkve). Material nasujemo v debelini 30 – 50 cm in tako tvori veliko homogeno izolacijsko ploščo. Ker je gostota pri nasutju manjša, kot pri vpihovanju in se tudi malenkost posede, nasujemo cca 10-15 % več, kot je predvideno.

Oglejte si video kako poteka vpihovanje celulozne izolacije

Pregled vseh prednosti celulozne izolacije 👌

Celulozna izolacije je izjemna. Ščit pred propadanjem: v primerjavi z ostalimi naravnimi izolacijami, celulozna sprejme približno enkrat več vlage, v primerjavi z mineralno volno pa tudi štirikrat več. Njena struktura je namreč takšna, da je pri 40 % vlažnosti še vedno suha na dotik. Ne plesni in ne gori: čeprav bi marsikdo mislil, da bo takšna izolacija zaradi dejstva, da je iz recikliranega časopisnega papirja gorela, to ne drži. Kosmi so namreč impregnirani z borovo soljo in v primeru stika z ognjem zooglenijo, zaradi česar se uvrščajo v požarni razred B2, kot steklena volna. Ne samo to celulozna izolacija se je, v primerjavi z mineralnimi izolacijami, celo se odrezala veliko bolje. To pa še ni vse.

Preverite še tele ključne prednosti celulozne izolacije napram ostalim kakovostnim izolacijam:

 • Vgradnja brez toplotnih mostov,
 • ni posedanja, omogoča vgradnjo brez odpada,
 • je izjemno toplotno stabilna – uravnava vlago,
 • odlikuje jo tudi odlična zvočna izolativnost,
 • vgradnja je hitra in kvalitetna,
 • FAZNI ZAMIK je FANTASTIČEN– ni pregrevanja ter ohlajanja prostorov,
 • gre za cenovno zelo ugoden – konkurenčen material.

V podjetju Montažer Založnik poleg vpihovanja celulozne toplotne izolacije izvajajo tudi suhomontažno gradnjo, adaptacije stanovanj in mansardnih stanovanj, zato so lahko odličen partner pri gradnji ali obnovi vašega doma. Na lastnih izkušnjah lahko potrdimo njihovo strokovnost, kakovostno delo in zanesljivo izvedbo. Dela izvajajo na celotnem slovenskem trgu. Pri pripravi prispevka je sodelovala gospa Marija Založnik iz podjetja Montažer Založnik d.o.o.

Za izvedbo in dodatne informacije kontaktirajte ponudnika: MONTAŽER ZALOŽNIK, ZAKLJUČNA DELA V GRADBENIŠTVU, d.o.o., Gozdarska cesta 38, 2382 Mislinja E- pošta: marija@montazer.si   I  www.montazer.si

Vir naslovne fotografije članka: <a href=”http://www.freepik.com”>Designed by Freepik</a>


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Nova ograja? In kakšno naj izberem?

Ustrezna izbira ograjnega sistema je v prvi vrsti odvisna predvsem od tega, kakšno ograjo potrebujemo in čemu naj ograja služi. Je to večja mera zasebnosti...

Kaj je dobro vedeti, preden se odločimo ograditi zemljišče?

  Preden se odločite za omejitev zemljišča z ograjo morate najprej preveriti, kaj o tem določajo prostorski akti, ki veljajo na območju, kjer želite postaviti...

Enostavna rešitev za čiščenje sončnih elektrarn in fasad

Izkoristite pridobljeno energijo v maksimalni meri V Bentu sledimo smernicam razvoja in novostim ter zahtevam po varnejši in cenejši ter okolju prijazni metodi čiščenja sončnih...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA