sreda, 29 novembra, 2023
DomaGradnjaGradnja in obnovaIzsu┼íevanje vlage pri novogradnjah ali obnovah ­čĹç

Izsu┼íevanje vlage pri novogradnjah ali obnovah ­čĹç

Vlaga ni te┼żava, ki se pojavlja samo v starih objektih, temve─Ź jo je zelo pogosto mogo─Źe zaslediti tudi v novogradnjah. Eden izmed glavnih razlogov zanjo je prehitra gradnja, saj vgrajeni materiali nimajo dovolj ─Źasa, da bi se primerno posu┼íili.┬áDa bi se izognili morebitnim te┼żavam, ki jih lahko povzro─Źi vlaga v gradbenih materiali in ob enem hitro dokon─Źali projekt, ki smo si ga zadali priporo─Źamo, da se izvede izsu┼íevanje s kondenzacijskim oziroma absorbcijskim izsu┼íevanjem.

Hitra vselitev? Naravno se objekt lahko su┼íi tudi eno leto!

Torej, v kolikor ┼żelite svoje bivalne ali poslovne prostore ─Źimprej pripraviti na vselitev priporo─Źamo izvedbo postopka prisilnega izsu┼íevanja.  ─îe objekt ali prostor su┼íimo naravno do te mere, da bo res popolno suh, bi lahko postopek naravnega su┼íenja trajal tudi eno leto. S postopkom umetnega izsu┼íevanja pa bo prostor pripravljen za vselitev oziroma dokon─Źanje preostalih suhih zaklju─Źnih del ┼że v nekaj dneh, seveda odvisno od vla┼żnosti v doti─Źnem objektu. Storitev izvaja podjetje Mollier iz Celja, postopek izvedejo hitro in u─Źinkovito.

V novogradnjah je najpogostej┼íi povzro─Źitelj ┼íkode prav voda.

Ob nepravilnem su┼íenju materialov lahko nastane plesen.  Pozimi vla┼żne gradbene materiale zmrzal ┼íe dodatno po┼íkoduje, vla┼żen objekt pa je poleg vsega potrebno tudi bistveno bolj ogrevati.  V primeru, da novogradnje ustrezno ne izsu┼íimo, lahko pride do po┼íkodbe vgrajenih materialov, saj vla┼żni gradbeni materiali bistveno bolj prevajajo temperaturo iz notranjosti objekta.

ÔśŁ Poznamo dve vrsti su┼íenja objektov, naravnega ter umetnega. 

Naravno su┼íenje objekta lahko traja mesece in le malokdo je pripravljen imeti objekt neizkori┼í─Źen leto ali ve─Ź, kolikor bi trajal proces naravnega su┼íenja. Ta je odvisen od strukture in debeline gradbenih materialov ter okoljskih pogojev ÔÇô recimo, visoka relativna zra─Źna vlaga ote┼żuje in zavira proces naravnega izsu┼íevanja materialov.

In kakšen je postopek umetnega oz. strojnega izsuševanja objekta?

Umetno izsu┼íevanje je po kakovosti primerljivo naravnemu, obenem pa je veliko hitrej┼íe. Njegov cilj je, da pove─Źamo sposobnost sprejemanja vlage iz gradbenih materialov, kar lahko dose┼żemo na dva na─Źina:

  • Z ogrevanjem vla┼żnega zraka: Zrak lahko pri 10 ┬░C in pri 70 % zra─Źni vla┼żnosti sprejme 5,4g/kg, ─Źe pa ga ogrejemo na 25┬░C, pa lahko sprejme 13,9 g/kg. Z vlago nasi─Źen zrak je potrebno s pomo─Źjo prezra─Źevanja (zra─Źenja) odstraniti iz objekta in na ta na─Źin se gradbeni materiali osu┼íijo. Postopek je dolgotrajnej┼íi in energijsko bolj potraten.
  • S su┼íenjem vla┼żnega zraka: Z razvla┼żevanjem, z vlago nasi─Źenemu zraku odvzamemo vlago. Z izsu┼íevanjem pri enakih pogojih (25┬░C in 70% rel. zra─Źni vlagi – 13,9 g/kg) lahko iz zraka odvzamemo cca. 8 g/kg. Najpogostej┼ía metoda razvla┼żevanja je kondenzacija vla┼żnega zraka, ki jo naprava zbira v posodi. Na ta na─Źin se dejansko odstrani odve─Źna vlaga. Celoten postopek razvla┼żevanja se z vi┼íanjem temperature v objektu pospe┼íi, zato se v zimskem ─Źasu predlaga temperiranje.

Vlaga se lahko v gradbene materiale vnese tudi z ne┼żelenimi dogodki!

Vodne ujme, poplave, izlivi iz vseh vrst strojnih in┼ítalacij ipdÔÇŽ Vse na┼ítete nev┼íe─Źnosti lahko po┼íkodujejo gradbeno konstrukcijo objekta, ki lahko v dalj┼íem obdobju povzro─Źi propadanje materialov. V primeru poplave objekta ali izliva vode je gradbeno konstrukcijo potrebno izsu┼íevati s pomo─Źjo prepihovalnih sistemov oz. v posebnih primerih s pomo─Źjo mikrovalovne metode su┼íenja. Izsu┼íevanje je priporo─Źljivo, v nasprotnem primeru se poslab┼íajo mikroklimatski pogoji bivanja, ustvarijo se pogoji za razvoj plesni, prehod toplote skozi mokro gradbeno konstrukcijo se pove─Źa in s tem tudi stro┼íki ogrevanja. Prav tako so kovinski deli armature izpostavljeni koroziji in s tem propadanju. Poleg tega ima namo─Źena konstrukcija bistveno slab┼íe izolativne vrednosti, pove─Źajo se toplotne izgube, pojavijo se toplotni mostovi in neustrezne razmere za bivanje, v kon─Źni fazi tudi plesen. Sanacija in izsu┼íevanje vlage je nujno potrebno, le tako bo va┼í objekt postal suh in vam omogo─Źal kakovostno bivanje.

Sanacija objekta z izsu┼íevanjem je najhitrej┼ía in najcenej┼ía dolgoro─Źna re┼íitev, s katero povrnemo gradbene in izolacijske materiale v stanje, primerno za bivanje in neopore─Źno za zdravje. Za celostno re┼íitev te┼żav z vlago se obrnite na podjetje Mollier d.o.o. Celje, ki se ┼że 32 let ukvarja z izsu┼íevanjem in razpolaga z izku┼ínjami ter najnovej┼ío tehnologijo za detekcijo in boj z vlago.

Kako poteka sanacija vodne ┼íkode zaradi izlitja ali poplave preverite TUKAJ!

V primeru te┼żav z vlago zaradi izlitja ali vodne ujme, je dobro ─Źim prej ukrepati.Za uspe┼íno sanacijo je zelo pomembno, da od zalitja z vodo do prvih sanacijskih ukrepov prete─Źe ─Źim manj ─Źasa.

Kontaktirajte ponudnika in izvajalca storitev izsu┼íevanja: MOLLIER d.o.o. CELJE, Opekarni┼íka cesta 3, 3000 Celje

03 42 88 400 I  info@mollier.si I  www.mollier.si


Sve┼ża izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Iz┼íla je nova ┼ítevilka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naro─Źite si svoj tiskan priro─Źnik trendov za gradnjo in obnovo va┼íega doma. ─îaka vas preko 70 atraktivnih re┼íitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam po┼íljemo revijo v trajno hrambo?

SVE┼ŻA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

Obo┼żevalciV┼íe─Źkaj
SledilciSledite
Naro─ŹnikovNaro─Źite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

TOPDOM ┼íiri mre┼żo: Otvoritev 36. poslovalnice ÔÇô Gradbeni paradi┼ż za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodo┼ílo pridobitev za Bre┼żice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Bre┼żice predvsem zato, ker na...

Vse, kar morate vedeti, preden se odlo─Źite za posojilo

┼Żelite kupiti novo pohi┼ítvo za dom, zamenjati dotrajano stre┼íno kritino ali vgraditi nov fasadni sistem, vgraditi nov ogrevalni sistem, urediti okolico, prihranki pa niso...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA