sreda, 29 novembra, 2023
DomaUrejamo okolicoZatiranje bramorja z naravnim pripravkom – preveri, kako!

Zatiranje bramorja z naravnim pripravkom – preveri, kako!

Pogosto se dogaja, da nam obilen pridelek na vrtu uničijo razni škodljivci. Med najbolj pogostimi in trdovratnimi pa je zagotovo bramor, ki povzroča preglavice mnogim vrtičkarjem. Preverite, kako se ga lahko znebite!

Da se je na vaš vrt naselil bramor, boste najprej prepoznali po ogromnem številu površinskih rovov ali pa vas bodo na vrtu pričakale objedene in ovele sadike solate in druge zelenjave.

V tem primeru čim prej pričnite z zatiranjem.

Bramor na vrtu – trdovraten škodljivec, ki povzroči veliko škode

Bramor je sicer sorodnik murna ali črička, ki pa je prilagojen na življenje v zemlji. Odrasli osebki in ličinke potrebujejo za življenje pod zemljo dovolj kisika, zato ima bramor narejene rove tik pod površjem zemlje.

Bramor lahko uspešno prezimi, spomladi, ko se na vrtu dovolj ogreje, pa se prebudi.

Konec meseca maja samice skopljejo rov, približno pol metra v globino, kjer naredijo gnezda.

Na tem mestu običajno pogrizejo vse korenine rastlin, saj na ta način sonce lažje prodre v zemljo. Po parjenju samčki takoj poginejo, medtem ko samice še nekaj časa čuvajo svoj zarod.

Bramor na vrtu je vsejed, zato se prehranjuje z manjšimi žuželkami v zemlji in koreninami rastlin, ki jih posadimo. Ker je zaradi kolobarjenja žuželk v zemlji vse manj, se bramor vse pogosteje loteva vrtne zelenjave in na ta način povzroča skrbi številnim vrtičkarjem.

Bramor v vrtu nagrize korenine, gomolje, v tla povleče korenine in razbrazda grede.

Nekaj nasvetov za zatiranje bramorja

Ali ste vedeli, da lahko samica bramorja v enem gnezdu izleže tudi do 300 jajčec, ki predstavljajo resno grožnjo vašemu vrtu? Zato je še kako pomembno, da se njegovega zatiranje lotite čim prej in na ta način preprečite, da bi se razmnožil po celotni površini vrta.

Zatiranja bramorja se vrtičkarji lotevajo na različne načine. Če ste med njimi, potem vam bo nekaj spodnjih nasvetov zagotovo prišlo prav.

Za gnojenje uporabite organska gnojila

Za bramorja velja, da povzroča več škode v tleh, ki so gnojena z domačim hlevskim gnojem. Zato vam priporočamo, da za gnojenje uporabite naravna organska gnojila v kombinaciji z drugimi pripravki, ki pripomorejo k odganjanju škodljivcev na vrtu kot so na primer bramorji, strune ali mrtvaške mušice.

Postavljanje pasti

Bramor je aktiven v nočnem času in predvsem v poletnih mesecih, zato se mnogi vrtičkarji lotijo njegovega zatiranja s postavljanjem raznih pasti.

Te so sicer učinkovite, vendar le v primerih, ko je bramorja na vrtu malo.

Redno okopavanje in razdiranje rovov

Z rednim okopavanjem in razdiranjem njihovih rovov lahko bramorja prav tako uspešno preženemo z vrta, če pa se ta kljub temu preveč namnoži, pa je potrebno poseči po drugih ukrepih.

Entomopatogene ogorčice – najučinkovitejši način za zatiranje bramorja

Entomopatogene ogorčice so mikroskopsko majhni organizmi, naravni sovražniki bramorja. V bramorja vstopijo skozi anus, dihalne odprtine ali ustno votlino, kjer spustijo simbiotsko bakterijo, ki škodljivca pokonča.

Entomopatogene ogorčice so sicer v naravi že prisotne, vendar ne na vašem domačem vrtu. Zato jih je potrebno nanj le prenesti. Vas zanima kako?

Za zatiranje bramorja uporabite pripravek Nemastar, ki vsebuje bramorju nevarno vrsto entomopatogenih ogorčic.

Gre za naravni pripravek, ki je v obliki prahu, zato je njegova uporaba na vrtu izjemno preprosta:

  1. Najprej zemljo dobro zalijte z navadno vodo.
  2. Vsebino vrečke, glede na priložena navodila, stresite v primerno količino vode in dobro premešajte. Najbolje je, da je to zalivalka, ki ima šobe velike vsaj 1 mm ali pa uporabite namenski aplikator.
  3. Mešanico čim bolj enakomerno polijte po površini, kjer vam bramor povzroča škodo. Najboljši učinek boste dosegli zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, saj so entomopatogene ogorčice občutljive na direktno sonce.
  4. Površino, na katero ste nanesli entomopatogene ogorčice, morate vzdrževati mokro vsaj še 14 dni po nanosu, saj se ogorčice po zemlji premikajo s pomočjo vode.

Kdaj je najprimernejši čas za zatiranje bramorja z entomopatogenimi ogorčicami?

Najprimernejši čas za zatiranje bramorja z entomopatogenimi ogorčicami je od meseca aprila do junija, ko ima zemlja več kot 12°C in manj kot 28°C, ter septembra in oktobra, ko se bramor levi in je takrat veliko bolj občutljiv na okužbe.

Pripravek lahko brez skrbi nanesete na že posejanih gredah, saj je popolnoma naraven.

Že po prvem tretiranju z entomopatogenimi ogorčicami se bo število bramorjev očitno zmanjšalo,, vendar je pri tem potrebno biti vztrajen, saj se bo po prenehanju tretiranja spet razmnožil. Zato morate bramorja zatirati dalj časa. Če ga želite popolnoma znebiti z vašega vrta, potem ga morate zatirati 2-krat letno in sicer 3 leta zapored.

Se tudi vi že vrsto let spopadate z bramorjem na vrtu? Uporabite entomopatogene ogorčice in težave z bramorjem bodo postale preteklost!


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

Vse, kar morate vedeti, preden se odločite za posojilo

Želite kupiti novo pohištvo za dom, zamenjati dotrajano strešno kritino ali vgraditi nov fasadni sistem, vgraditi nov ogrevalni sistem, urediti okolico, prihranki pa niso...

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA