Zatiranje bramorja z naravnim pripravkom – preveri, kako!

Pogosto se dogaja, da nam obilen pridelek na vrtu uničijo razni škodljivci. Med najbolj pogostimi in trdovratnimi pa je zagotovo bramor, ki povzroča preglavice mnogim vrtičkarjem. Preverite, kako se ga lahko znebite!

Da se je na vaš vrt naselil bramor, boste najprej prepoznali po ogromnem številu površinskih rovov ali pa vas bodo na vrtu pričakale objedene in ovele sadike solate in druge zelenjave.

V tem primeru čim prej pričnite z zatiranjem.

Bramor na vrtu – trdovraten škodljivec, ki povzroči veliko škode

Bramor je sicer sorodnik murna ali črička, ki pa je prilagojen na življenje v zemlji. Odrasli osebki in ličinke potrebujejo za življenje pod zemljo dovolj kisika, zato ima bramor narejene rove tik pod površjem zemlje.

Bramor lahko uspešno prezimi, spomladi, ko se na vrtu dovolj ogreje, pa se prebudi.

Konec meseca maja samice skopljejo rov, približno pol metra v globino, kjer naredijo gnezda.

Na tem mestu običajno pogrizejo vse korenine rastlin, saj na ta način sonce lažje prodre v zemljo. Po parjenju samčki takoj poginejo, medtem ko samice še nekaj časa čuvajo svoj zarod.

Bramor na vrtu je vsejed, zato se prehranjuje z manjšimi žuželkami v zemlji in koreninami rastlin, ki jih posadimo. Ker je zaradi kolobarjenja žuželk v zemlji vse manj, se bramor vse pogosteje loteva vrtne zelenjave in na ta način povzroča skrbi številnim vrtičkarjem.

Bramor v vrtu nagrize korenine, gomolje, v tla povleče korenine in razbrazda grede.

Nekaj nasvetov za zatiranje bramorja

Ali ste vedeli, da lahko samica bramorja v enem gnezdu izleže tudi do 300 jajčec, ki predstavljajo resno grožnjo vašemu vrtu? Zato je še kako pomembno, da se njegovega zatiranje lotite čim prej in na ta način preprečite, da bi se razmnožil po celotni površini vrta.

Zatiranja bramorja se vrtičkarji lotevajo na različne načine. Če ste med njimi, potem vam bo nekaj spodnjih nasvetov zagotovo prišlo prav.

Za gnojenje uporabite organska gnojila

Za bramorja velja, da povzroča več škode v tleh, ki so gnojena z domačim hlevskim gnojem. Zato vam priporočamo, da za gnojenje uporabite naravna organska gnojila v kombinaciji z drugimi pripravki, ki pripomorejo k odganjanju škodljivcev na vrtu kot so na primer bramorji, strune ali mrtvaške mušice.

Postavljanje pasti

Bramor je aktiven v nočnem času in predvsem v poletnih mesecih, zato se mnogi vrtičkarji lotijo njegovega zatiranja s postavljanjem raznih pasti.

Te so sicer učinkovite, vendar le v primerih, ko je bramorja na vrtu malo.

Redno okopavanje in razdiranje rovov

Z rednim okopavanjem in razdiranjem njihovih rovov lahko bramorja prav tako uspešno preženemo z vrta, če pa se ta kljub temu preveč namnoži, pa je potrebno poseči po drugih ukrepih.

Entomopatogene ogorčice – najučinkovitejši način za zatiranje bramorja

Entomopatogene ogorčice so mikroskopsko majhni organizmi, naravni sovražniki bramorja. V bramorja vstopijo skozi anus, dihalne odprtine ali ustno votlino, kjer spustijo simbiotsko bakterijo, ki škodljivca pokonča.

Entomopatogene ogorčice so sicer v naravi že prisotne, vendar ne na vašem domačem vrtu. Zato jih je potrebno nanj le prenesti. Vas zanima kako?

Za zatiranje bramorja uporabite pripravek Nemastar, ki vsebuje bramorju nevarno vrsto entomopatogenih ogorčic.

Gre za naravni pripravek, ki je v obliki prahu, zato je njegova uporaba na vrtu izjemno preprosta:

  1. Najprej zemljo dobro zalijte z navadno vodo.
  2. Vsebino vrečke, glede na priložena navodila, stresite v primerno količino vode in dobro premešajte. Najbolje je, da je to zalivalka, ki ima šobe velike vsaj 1 mm ali pa uporabite namenski aplikator.
  3. Mešanico čim bolj enakomerno polijte po površini, kjer vam bramor povzroča škodo. Najboljši učinek boste dosegli zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, saj so entomopatogene ogorčice občutljive na direktno sonce.
  4. Površino, na katero ste nanesli entomopatogene ogorčice, morate vzdrževati mokro vsaj še 14 dni po nanosu, saj se ogorčice po zemlji premikajo s pomočjo vode.

Kdaj je najprimernejši čas za zatiranje bramorja z entomopatogenimi ogorčicami?

Najprimernejši čas za zatiranje bramorja z entomopatogenimi ogorčicami je od meseca aprila do junija, ko ima zemlja več kot 12°C in manj kot 28°C, ter septembra in oktobra, ko se bramor levi in je takrat veliko bolj občutljiv na okužbe.

Pripravek lahko brez skrbi nanesete na že posejanih gredah, saj je popolnoma naraven.

Že po prvem tretiranju z entomopatogenimi ogorčicami se bo število bramorjev očitno zmanjšalo,, vendar je pri tem potrebno biti vztrajen, saj se bo po prenehanju tretiranja spet razmnožil. Zato morate bramorja zatirati dalj časa. Če ga želite popolnoma znebiti z vašega vrta, potem ga morate zatirati 2-krat letno in sicer 3 leta zapored.

Se tudi vi že vrsto let spopadate z bramorjem na vrtu? Uporabite entomopatogene ogorčice in težave z bramorjem bodo postale preteklost!

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title