ponedeljek, 5 junija, 2023
DomaMoj domInterierDomiselno zasnovana lesena stopnišča

Domiselno zasnovana lesena stopnišča [tudi za najmanjše odprtine]

Ob obnovah majhnih stanovanj ali širitvi bivalnih površin v mansardo, podstrešno sobo ali galerijo smo pogosto omejeni pri izbiri stopnišča, saj je ključno, da je prostor optimalno izkoriščen. Predstavljamo vam pravi naslov za izvedbo.

Stopnišče oziroma kar stopnice so nujen element v večnadstropnih hišah, ki poskrbijo, da so posamezna nadstropja hiše med seboj povezana. Glede na obliko ločimo ravno stopnišče in zavito stopnišče. Za katero obliko se bomo odločili je odvisno od prostora, materiala, ki smo ga izbrali in konstrukcije, ki se bo prilagajala prostoru.

Ob obnovah majhnih stanovanj ali širitvi bivalnih površin v mansardo, podstrešno sobo ali galerijo smo pogosto omejeni pri izbiri stopnišča, saj je ključno, da je prostor optimalno izkoriščen. Na trgu smo našli izvajalca, ki ponuja optimalne rešitve tudi tam, kjer je to skoraj nemogoče.

V podjetju Zorman so specializirani za izdelavo lesenih stopnišč, kjer imamo na voljo zelo malo prostora. Za izdelavo stopnišč uporabljajo izključno domače vrste lesa tudi v kombinaciji z drugimi materiali. Za vas izbirajo kakovosten les in zagotavljajo pravilno osušen les. Lesena stopnišča izdelana izpod rok mojstrov podjetja Zorman so individualno zasnovana in ponujajo optimalne rešitve za udobno povezavo etaž tudi tam, kjer je to skoraj nemogoče. Projekt izvedejo od ideje do končnega izdelka in vedno v dogovorjenih rokih. Več na www.stopnicezorman.si 

Okroglo stopnišče – kdaj se zanj odločimo?

Pri zavitem stopnišču stopnice (nastopne ploskve) potekajo neprekinjeno v polkrogu ali spirali od spodnje do zgornje etaže, brez vmesnih podestov. Okroglo stopnišče je v primerjavi z ravnimi stopnicami bolj prilagodljivo določenemu prostoru. Pomanjkanje prostora pa ni edini razlog za uporabo zavitih stopnic, saj se za njih lahko odločimo izključno zaradi estetskih razlogov. Vse je odvisno od investitorja.

Zaradi svoje specifične zasnove, predstavljajo zavite stopnice uporabniku določen izziv za hojo. Pri tem je ključnega pomena, da jih projektiramo z zadostno širino in s tem omogočimo karseda normalno in udobno hojo.

Zavita stopnišča so lahko polkrožna ali spiralna. Polkrožno stopnišče ima stopnice nanizane v obliki polkroga, pri spiralnem pa se ovijajo okoli centralnega pola, z ograjo izključno na zunanji strani. Navadno posamezne stopnice niso enakomernih velikosti, ampak je njihova širina večja na zunanji strani stopnišča, medtem ko so v centru izredno majhne. Spiralne stopnice so izredno učinkovit način povezovanja dveh etaž, saj zavzemajo majhno površino. Njihova glavna pomanjkljivost je v tem, da je po njih težje hoditi in prenašati velike predmete, kot po ravnih stopnicah.

Primer izvedbe okroglega stopnišča za majne odprtine:

Na fotografijah: Po meri narejene stopnice Zorman, www.stopnicezorman.si

Za projektiranje stopnišča v družinskih hišah veljajo določeni kriteriji:

  • Običajna širina stopnic je 80 do 100 cm.
  • Pohodna ploskev, torej globina stopnic je 27 do 30 cm.
  • Višina stopnic, torej razdalja med pohodno ploskvijo spodnje stopnice in zgornjim robom stopnice nad njo je 17-18 cm (minimalna višina je sicer 12 cm, toda hoja po takšnih stopnicah ni najbolj udobna).
  • Naklon stopnic naj bi bil med 30 in 40 stopinj.
  • Ograja na stopnicah naj bi imela med 90 in 100 cm višine.

Ravno stopnišče

Eno ravno vrsto stopnic imenujemo stopniščna rama. Posamezno stopnišče je lahko sestavljeno iz ene, dveh ali več ram. Enoramno stopnišče poteka iz ene etaže v drugo v neprekinjeni liniji, dvoramna  in večramna stopnišča pa med seboj loči podest. V družinskih hišah stopnišče po navadi nima več kot treh ram.  Rame so ravne in imajo določen naklon, ki je potreben za izvedbo ergonomsko najprimernejših stopnic.

Primer izvedbe enkrat zavitega stopnišča za majhne odprtine:

Na fotografijah: Po meri narejene stopnice Zorman, www.stopnicezorman.si

Zaščitna stopniščna ograja

Iz varnostnih razlogov je potrebno na stopnišču izdelati tudi zaščitno ograjo ali vsaj stensko držalo. Stopniščna ograja je lahko lesena ali kovinska (predvsem inox), pogosto je v celoti zaprta ali s steklom ali pa celo pozidana.

Na fotografijah: Po meri narejene stopnice Zorman, www.stopnicezorman.si

Osvetljenost stopnišča

Potem, ko ste zadovoljili vsem kriterijem načrtovanja stopnišča, izbrali materiale in mojstra za izvedbo, se posvetite še primerni  osvetljavi, da boste stopnišče lahko varno uporabljali. Sodobni razsvetljavi elementi pa ne poskrbijo le za vašo varnost, temveč zelo pripomorejo k lepemu, estetsko dovršenemu videzu vašega stopnišča.

Na fotografijah: Po meri narejene stopnice Zorman, www.stopnicezorman.si

Torej, v kolikor imate na voljo zares malo prostora, a potrebujete kakovostne stopnice vam bodo v podjetju Zorman z veseljem priskočili na pomoč. Njihova individualno zasnovana lesena stopnišča ponujajo optimalno rešitev za udobno povezavo etaž tudi tam, kjer je to skoraj nemogoče. Projekt izvedejo od ideje do končnega izdelka in vedno v dogovorjenih rokih.

Kontakt za izvedbo:

Za izvedbo kontaktirajte na 041 760 615 ali po e-pošti na stopnice.zorman@gmail.com, www.stopnicezorman.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

Hard-Top pergola® [premium senčilo za 365 dni udobja na terasi]

Hard-Top pergola je moderen arhitekturni element najvišje kvalitete, ki z motorno rotacijo lamel regulirano prepušča do 80 % sonca kadar to želite, zadrži pomladanski ali jesenski naliv, vas ščiti pred vročim poletnim soncem in vnaša sonce ali ohrani teraso suho tudi pozimi. Podaljšajte uporabnost vaše terase na vse dni v letu. Spoznajte, zakaj je Hard-Top pergola® premium senčilo za 365 dni udobja na terasi.

VIDEO VSEBINE

Kaj je dobro vedeti, preden se odločimo ograditi zemljišče?

  Preden se odločite za omejitev zemljišča z ograjo morate najprej preveriti, kaj o tem določajo prostorski akti, ki veljajo na območju, kjer želite postaviti...

Enostavna rešitev za čiščenje sončnih elektrarn in fasad

Izkoristite pridobljeno energijo v maksimalni meri V Bentu sledimo smernicam razvoja in novostim ter zahtevam po varnejši in cenejši ter okolju prijazni metodi čiščenja sončnih...

Nova ograja? In kakšno naj izberem?

Ustrezna izbira ograjnega sistema je v prvi vrsti odvisna predvsem od tega, kakšno ograjo potrebujemo in čemu naj ograja služi. Je to večja mera zasebnosti...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA