Domiselno zasnovana lesena stopnišča [tudi za najmanjše odprtine]

Ob obnovah majhnih stanovanj ali širitvi bivalnih površin v mansardo, podstrešno

sobo ali galerijo smo pogosto omejeni pri izbiri stopnišča, saj je

ključno, da je prostor optimalno izkoriščen. Predstavljamo vam pravi naslov

za izvedbo.

Stopnišče oziroma kar stopnice so nujen element v večnadstropnih hišah, ki poskrbijo, da so posamezna nadstropja hiše med seboj povezana. Glede na obliko ločimo ravno stopnišče in zavito stopnišče. Za katero obliko se bomo odločili je odvisno od prostora, materiala, ki smo ga izbrali in konstrukcije, ki se bo prilagajala prostoru.

Ob obnovah majhnih stanovanj ali širitvi bivalnih površin v mansardo, podstrešno sobo ali galerijo smo pogosto omejeni pri izbiri stopnišča, saj je ključno, da je prostor optimalno izkoriščen. Na trgu smo našli izvajalca, ki ponuja optimalne rešitve tudi tam, kjer je to skoraj nemogoče.

V podjetju Zorman so specializirani za izdelavo lesenih stopnišč, kjer imamo na voljo zelo malo prostora. Za izdelavo stopnišč uporabljajo izključno domače vrste lesa tudi v kombinaciji z drugimi materiali. Za vas izbirajo kakovosten les in zagotavljajo pravilno osušen les. Lesena stopnišča izdelana izpod rok mojstrov podjetja Zorman so individualno zasnovana in ponujajo optimalne rešitve za udobno povezavo etaž tudi tam, kjer je to skoraj nemogoče. Projekt izvedejo od ideje do končnega izdelka in vedno v dogovorjenih rokih. Več na www.stopnicezorman.si 

Okroglo stopnišče – kdaj se zanj odločimo?

Pri zavitem stopnišču stopnice (nastopne ploskve) potekajo neprekinjeno v polkrogu ali spirali od spodnje do zgornje etaže, brez vmesnih podestov. Okroglo stopnišče je v primerjavi z ravnimi stopnicami bolj prilagodljivo določenemu prostoru. Pomanjkanje prostora pa ni edini razlog za uporabo zavitih stopnic, saj se za njih lahko odločimo izključno zaradi estetskih razlogov. Vse je odvisno od investitorja.

Zaradi svoje specifične zasnove, predstavljajo zavite stopnice uporabniku določen izziv za hojo. Pri tem je ključnega pomena, da jih projektiramo z zadostno širino in s tem omogočimo karseda normalno in udobno hojo.

Zavita stopnišča so lahko polkrožna ali spiralna. Polkrožno stopnišče ima stopnice nanizane v obliki polkroga, pri spiralnem pa se ovijajo okoli centralnega pola, z ograjo izključno na zunanji strani. Navadno posamezne stopnice niso enakomernih velikosti, ampak je njihova širina večja na zunanji strani stopnišča, medtem ko so v centru izredno majhne. Spiralne stopnice so izredno učinkovit način povezovanja dveh etaž, saj zavzemajo majhno površino. Njihova glavna pomanjkljivost je v tem, da je po njih težje hoditi in prenašati velike predmete, kot po ravnih stopnicah.

Primer izvedbe okroglega stopnišča za majne odprtine:

Na fotografijah: Po meri narejene stopnice Zorman, www.stopnicezorman.si

Za projektiranje stopnišča v družinskih hišah veljajo določeni kriteriji:

  • Običajna širina stopnic je 80 do 100 cm.
  • Pohodna ploskev, torej globina stopnic je 27 do 30 cm.
  • Višina stopnic, torej razdalja med pohodno ploskvijo spodnje stopnice in zgornjim robom stopnice nad njo je 17-18 cm (minimalna višina je sicer 12 cm, toda hoja po takšnih stopnicah ni najbolj udobna).
  • Naklon stopnic naj bi bil med 30 in 40 stopinj.
  • Ograja na stopnicah naj bi imela med 90 in 100 cm višine.

Ravno stopnišče

Eno ravno vrsto stopnic imenujemo stopniščna rama. Posamezno stopnišče je lahko sestavljeno iz ene, dveh ali več ram. Enoramno stopnišče poteka iz ene etaže v drugo v neprekinjeni liniji, dvoramna  in večramna stopnišča pa med seboj loči podest. V družinskih hišah stopnišče po navadi nima več kot treh ram.  Rame so ravne in imajo določen naklon, ki je potreben za izvedbo ergonomsko najprimernejših stopnic.

Primer izvedbe enkrat zavitega stopnišča za majhne odprtine:

Na fotografijah: Po meri narejene stopnice Zorman, www.stopnicezorman.si

Zaščitna stopniščna ograja

Iz varnostnih razlogov je potrebno na stopnišču izdelati tudi zaščitno ograjo ali vsaj stensko držalo. Stopniščna ograja je lahko lesena ali kovinska (predvsem inox), pogosto je v celoti zaprta ali s steklom ali pa celo pozidana.

Na fotografijah: Po meri narejene stopnice Zorman, www.stopnicezorman.si

Osvetljenost stopnišča

Potem, ko ste zadovoljili vsem kriterijem načrtovanja stopnišča, izbrali materiale in mojstra za izvedbo, se posvetite še primerni  osvetljavi, da boste stopnišče lahko varno uporabljali. Sodobni razsvetljavi elementi pa ne poskrbijo le za vašo varnost, temveč zelo pripomorejo k lepemu, estetsko dovršenemu videzu vašega stopnišča.

Na fotografijah: Po meri narejene stopnice Zorman, www.stopnicezorman.si

Torej, v kolikor imate na voljo zares malo prostora, a potrebujete kakovostne stopnice vam bodo v podjetju Zorman z veseljem priskočili na pomoč. Njihova individualno zasnovana lesena stopnišča ponujajo optimalno rešitev za udobno povezavo etaž tudi tam, kjer je to skoraj nemogoče. Projekt izvedejo od ideje do končnega izdelka in vedno v dogovorjenih rokih.

Kontakt za izvedbo:

Za izvedbo kontaktirajte na 041 760 615 ali po e-pošti na stopnice.zorman@gmail.com, www.stopnicezorman.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title