Ne uničite svoje fasade s samostojnim čiščenjem

Vaša fasada je odsev vašega doma. A čas in vremenski vplivi sčasoma pustijo sledi, ki lahko omadežujejo njen nekdanji sijaj. Namesto da se odločite za draga obnovitvena dela, obstaja preprost in stroškovno učinkovit način, kako obnoviti privlačen videz svoje fasade - s pravilnim čiščenjem. Tako ne le prihranite denar, temveč tudi ohranjate estetsko vrednost in celovitost vašega doma

Vaša fasada je odsev vašega doma. A čas in vremenski vplivi sčasoma pustijo sledi, ki lahko omadežujejo njen nekdanji sijaj. Namesto da se odločite za draga obnovitvena dela, obstaja preprost in stroškovno učinkovit način, kako obnoviti privlačen videz svoje fasade – s pravilnim čiščenjem. Tako ne le prihranite denar, temveč tudi ohranjate estetsko vrednost in celovitost vašega doma.

Zakaj se čiščenja nikakor ne lotevajte sami?

Alge in plesni na fasadi nastanejo zaradi kombinacije vlage, sončne izpostavljenosti in drugih dejavnikov. Te mikroorganizme spodbuja vlažno okolje ter pomanjkanje sončne svetlobe na nekaterih delih fasade.

  1. Vlaga: Vlaga je ključen dejavnik, ki spodbuja rast alg in plesni. Padavine, megla, visoka vlažnost zraka ali kapljanje vode iz strešnih žlebov lahko povzročijo vlažno okolje, ki je idealno za razmnoževanje teh organizmov.
  2. Sence in pomanjkanje sončne svetlobe: Deli fasade, ki so bolj zasenčeni ali imajo omejen dostop do sončne svetlobe, so nagnjeni k zadrževanju vlage dlje časa. To ustvarja ugodne pogoje za razvoj alg in plesni.
  3. Toplota: Kljub pomanjkanju sončne svetlobe lahko vlažna topla okolja spodbujajo rast alg in plesni. Sončna izpostavljenost na nekaterih delih fasade, tudi če ni neposredna, lahko povzroči segrevanje površine in ustvarjanje ugodnih razmer za rast.
  4. Hranila: Mikroorganizmi, kot so alge, potrebujejo hranila za svojo rast. Na fasadi se naberejo delci prahu, umazanije, organskih snovi in drugih delcev, ki lahko služijo kot vir hranil za alge in plesni.

Čeprav se zdi, da je odstranjevanje alg in plesni z visokotlačnim čistilcem učinkovito, je treba upoštevati, da je to zgolj začasna rešitev. Visokotlačno čiščenje lahko sicer odstrani vidno umazanijo, vendar pa lahko hkrati poškoduje zaključni sloj fasade in celo prispeva k nastanku novih razpok. Sčasoma te razpoke postajajo večje, kar lahko povzroči vdor vode v izolacijo. In več vlage pomeni hitrejši razvoj alg ter plesni.

V hladnejših mesecih se posledice lahko poslabšajo, saj lahko zaradi vlage in poškodb zaključnega sloja pride do krušenja fasadne površine. Uporaba visokotlačnega čistilca za čiščenje fasade zahteva premišljen pristop in natančno izvajanje. Predvsem je ključno upoštevati pravilno razdaljo med curkom vode in fasado, da se prepreči poškodbe.

Pri učinkovitem odstranjevanju take umazanije so ključna BIOCIDNA čistila. Kljub njihovi učinkovitosti pa je treba paziti, saj so lahko nevarna za določene materiale in okolje. Poleg tega lahko v kombinaciji z drugimi čistilnimi sredstvi za mineralno umazanijo tvorijo tudi strupene pline.

V ozadju čiščenja fasade so tako premišljeno izbrana čistila in ustrezna tehnika izvajanja bistvenega pomena za trajnostno rešitev. Priporočljivo je izbrati strokovno podjetje, ki upošteva te dejavnike ter zagotavlja temeljito čiščenje brez škodljivih posledic.

Foto: Pred čiščenjem fasade. Umazana in črna fasada.
Foto: Po čiščenju fasade. Kot nova.

Naj vaša fasada zasije brez nepotrebnih stroškov barvanja

Zaradi zgoraj naštetega je pomembno, da se za vzdrževanje fasade odločimo za pravo metodo. Čiščenje fasad s sistemi čiščenja Prolesk. Poglejte si video, kako poteka čiščenje fasade:

 

Očistiti ali prebarvati?

Vprašanje, ali je bolj smiselno očistiti ali prebarvati fasado, se v zadnjem času pojavlja vse pogosteje. Eden izmed ključnih dejavnikov, ki se izpostavlja pri čiščenju pred barvanjem, je cena. Vendar se postavlja vprašanje, ali je zgolj čiščenje dovolj učinkovito. Pomembno je poudariti, da se fasada pred barvanjem vedno očisti, razlika pa je v tem, kako temeljito se to izvaja. Pogosto se izvajalci barvanja ne posvetijo dovolj čiščenju, kar pa lahko vodi do slabših rezultatov.

 

Z rednim čiščenjem fasade lahko prihranite stroške dragih obnov in obenem ohranite estetski videz ter celovitost vašega doma. Pravilno čiščenje fasade je enostaven in učinkovit način, kako ji povrniti nekdanji sijaj ter podaljšati njeno življenjsko dobo.

 

V mnogih primerih se pokaže, da je s pravilno metodo čiščenja mogoče doseči izjemne rezultate, zaradi katerih prebarvanje ni več potrebno. To pa lahko pomembno vpliva na zmanjšanje stroškov. V video strokovnjak iz podjetja Prolesk pove več o čiščenju fasad:

Kontakt: Prolesk d.o.o., 030 746 150 | info@prolesk.si | www.ciscenje-fasade.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title