četrtek, 30 junija, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaS pravim prezračevalnim sistemom do boljše kakovosti bivanja

S pravim prezračevalnim sistemom do boljše kakovosti bivanja

V podjetju Lunos trdno stojimo za svojimi sistemi prezračevanja. Vemo, da predstavljajo nepremagljivo razmerje med kakovostjo in ceno, zato vam v posebni športno obarvani akciji Lunosova rumena majica prezračevanja podarjamo kar 40 % popusta na zmagovalno prezračevalno enoto i-Vent. Če kdaj, je zdaj pravi čas za vgradnjo šampiona med prezračevalnimi sistemi!

Ko razmišljamo o vgradnji prezračevalnega sistema, se nam po glavi zagotovo mota tisoč in eno vprašanje. Kakšen bo dejanski učinek prezračevalnega sistema na kakovost bivanja v našem domu? Ali bo vgradnja prezračevalnega sistema dolgoročno vplivala tudi na prihranke pri porabi toplote? In ko si vsaj približno odgovorimo na zgornja vprašanja, že pridejo nove dileme, med katerimi zagotovo izstopata naslednji: Kako se sploh lotiti vgradnje in katero vrsto sistema prezračevanja izbrati?

Kako se lotiti vgradnje prezračevalnega sistema?

Če gradite nov objekt, potem vam priporočamo, da se vgradnje prezračevalnega sistema lotite čim prej. Zelo ekonomično in koristno je, da v čim zgodnejši fazi gradnje opravimo določena dela in z njimi pripravimo vse potrebno za poznejšo vgradnjo prezračevalnega sistema. S tem korakom bomo poznejšo gradnjo bistveno pohitrili, pa tudi pocenili.

Pri prenovi starejšega objekta pa je vgradnja prezračevalnega sistema še toliko bolj na mestu, saj objekti starejšega datuma gradnje pogosto ne zagotavljajo optimalnih bivalnih pogojev. Če se v starejšem objektu denimo odločimo za menjavo oken, bo to pomenilo, da bodo okna veliko bolj tesnila kot prej. Posledično se bodo hitro začele pojavljati neprijetne vonjave, pa tudi čezmerna vlaga in plesen. Vse našteto je za naše zdravje zelo škodljivo in močno zmanjšuje kakovost bivanja. Prav zato je že skoraj nujno, da v tem primeru najdemo rešitev, ki nam bo v notranjih prostorih zagotovila svež zrak in visoko kakovost bivanja. Najbolj optimalna rešitev v tem primeru je zagotovo vgradnja kakovostnega prezračevalnega sistema.

Katero vrsto prezračevalnega sistema sploh izbrati?

Pri vgradnji prezračevalnega sistema imamo dve možnosti, in sicer centralni in decentralni prezračevalni sistem.

Centralni sistem prezračevanja skrbi za odvajanje izrabljenega zraka na prosto preko prezračevalnih vodov v vsakem prostoru, ki so povezani s centralnim ventilatorjem in odzračevalnim vodom.

Zelo podobne lastnosti kot centralni sistem prezračevanja ima tudi decentralni sistem prezračevanja, ki deluje po principu regenerativne izmenjave toplote. Vendar je ključna razlika v tem, da pri decentralnem sistemu prezračevanja ni potreben sistem napeljave prezračevalnih vodov med prostori, ampak več posameznih ventilatorjev preko odzračevalnih jaškov ali direktno skozi zunanji zid odvaja izrabljen zrak iz prostorov, svež zrak pa vstopa skozi stenske vhodne enote. Gre za zelo učinkovit proces, ki omogoča tudi velike prihranke, saj se pri prezračevanju izgubi le 10 % energije, namenjene za ogrevanje. Če želimo zagotoviti uravnoteženo odvajanje in dovajanje zraka, je pomembno, da vgradimo dve enoti oziroma parno število prezračevalnih naprav, posebno pozornost pa moramo nameniti tudi kakovostnemu filtru, ki bo še posebej alergikom močno izboljšal kakovost življenja.

Ne glede na to ali gre za novogradnjo ali pa obnovo starejšega objekta – v obeh primerih je vgradnja prezračevalnega sistema več kot smiselna, njeni pozitivni učinki pa se bodo zagotovo pokazali že zelo kmalu.


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

Izbira med roletami ali žaluzijami ter možnosti pametnega upravljanja senčil

Rolete ali žaluzije? Vprašanje, ki si ga pogosto zastavljajo graditelji. Da bi bila odločitev lažja, bomo podrobneje razložili lastnosti ter prednosti enih in drugih.

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...
Alpod talne obloge