sobota, 25 junija, 2022
DomaOgrevanjeVgradnja geosonde

Vgradnja geosonde [Najbolj varčen sistem ogrevanja]

Ogrevanje z geotermalno energijo je trenutno najbolj učinkovit in preverjeno najbolj varčen sistem ogrevanja. Je celo do petkrat bolj učinkovit kot konvencionalni sistemi ogrevanja. Za svoje delovanje namreč izkorišča geotermalno energijo (toploto), ki je shranjena v nižjih plasteh zemlje oziroma vode.

Optimalno deluje tudi na objektih s slabšo izolacijo in objektih večjih kvadratur. Kljub temu, da je za ogrevanje stanovanjskih objektov na voljo vse širši izbor rešitev, se lastniki stanovanjskih objektov v Sloveniji najpogosteje odločajo za ogrevanje s toplotno črpalko. Medtem, ko še vedno večina vgrajenih toplotnih črpalk deluje po sistemu zrak/voda, pa tudi pri nas v zadnjih letih vgradnja geotermalnih sistemov strmo narašča. Investitorji se namreč vse bolj zavedajo, da vsi argumenti kažejo v prid geotermalni toplotni črpalki. Kako poteka vgradnja sistema in kakšne so njegove ključne prednosti smo preverili pri strokovnjakih s podjetja Vrtine Palir. Več preverite 👇

👀 Oglejte si kako deluje najbolj učinkovit sistem za ogrevanje vašega doma 👌

Uporaba geotermalne energije kot vir ogrevanja strmo narašča, pri nas se tako z geotermalno energijo ogreva vse več objektov. Sistem ogrevanja z geotermalno energijo je povsem neodvisen od zunanjih vremenskih razmer, kar pomeni, da deluje 100% učinkovito tudi pri izjemno nizkih zunanjih temperaturah. Za svoje delovanje namreč izkorišča geotermalno energijo, energijo iz nižjih plasti zemlje ali vode. Po svetu je na različnih koncih od leta 1900 vgrajenih več milijonov ogrevalnih sistemov z uporabo geotermalne energije.

Delovanje sistema je tiho, saj ni zunanje enote. Stroški ogrevanja pa se tudi pri slabše izolirani hiši lahko znižajo kar do 80%. Investicija je podprta s subvencijo EKO SKLADA. Koristite lahko tudi ugoden EKO KREDIT. Rešitev je namenjena lastnikom novogradenj ali obstoječih objektov, ki želijo zanesljivo in ugodno ogrevanje. Sistem je primeren za ogrevanje s talnim ogrevanjem ali z radiatorji, nam je zaupal gospod Iztok s podjetja Vrtine Palir, ki je ob enem poudaril še teh 5 ključnih prednosti ogrevanja z geotermalno energijo, ki jih morate preveriti, ko se odločate za vgradnjo ali prenovo ogrevalnega sistema 👇

1. Zagotavlja vso potrebno energijo v vseh vremenskih pogojih

Sistem z geotermalno toplotno črpalko pokriva vse energijske potrebe objekta v vseh vremenskih pogojih, vedno z najvišjo učinkovitostjo. Posebnost tovrstnih sistemov je, da pametno usmerjajo energijo, torej medtem ko ogrevajo objekt, hkrati grejejo vročo sanitarno vodo na zelo visoko temperaturo. Poleti objekt hladijo, vso toploto iz bivalnih prostorov, usmerijo najprej v ogrevanje sanitarne vode ali bazena in šele nato višek shranijo v zemljo in jo tako regenerirajo.

2. Ogreva in hladi z najnižjimi stroški

Toplotna črpalka ne ustvarja energije, temveč jo zgolj prenaša z ene strani na drugo, iz vira v objekt. Bolj, kot je vir energije stabilen, bolje bo toplotna črpalka delovala na dolgi rok. Višja, kot je temperatura vira, višja bo energijska učinkovitost sistema. Geotermalni je najstabilnejši vir energije za toplotno črpalko in tudi povprečna temperatura je relativno visoka. Zato lahko pričakujemo letno grelno število med 4 in 5, tolikšen je prihranek v primerjavi s konvencionalnimi načini ogrevanja, kot sta kurilno olje ali plin. Poleg tega zagotavlja skoraj brezplačno hlajenje in veliko količino vroče vode pri temperaturi do 95°C.

3. Je popolnoma neopazna, saj ne potrebuje zunanje enote

Sistem sestavljata geosonda in geotermalna toplotna črpalka. Toplotna črpalka ima videz hladilnika, zavzema pol kvadratnega metra vašega doma, lahko je vgrajena tudi v omaro in je med delovanjem skoraj neslišna. Geosonda je po končanem vrtanju in vgradnji popolnoma nevidna, nad njo je lahko objekt, terasa, parkirišče, vrt ali greda, omejitev ni. Sistem zagotavlja vse pogoje, da nanj preprosto pozabite.

4. Dočaka najdaljšo življenjsko dobo

Zaradi omenjenih lastnosti je trajnost sistema z geosondo najdaljše med vsemi alternativami za ogrevanje in hlajenje prostorov. Sama geosonda je praktično večna, geotermalna toplotna črpalka pa ima 2-krat daljšo življenjsko dobo v primerjavi s toplotnimi črpalkami zrak/voda in v času življenjske dobe ne izgublja učinkovitosti ali zmogljivosti doseganja moči in temperatur, kar je značilno za druge sisteme, predvsem za zračne toplotne črpalke.

Zaradi edinstvenih prednosti, ki jih rešitev z geotermalno toplotno črpalko zagotavlja investitorju, je potrebno investicijo v tak sistem ustrezno obravnavati. Približno polovica investicije je vrtanje za geosondo, ki ima pričakovano življenjsko dobo 100 in več let. ​Drugi del investicije je strojnica, ki ima življenjsko dobo med 20-60 let. Zato je investicijo v sistem z geosondo pred primerjavo z investicijo v sistem zrak/voda potrebno ustrezno razčleniti in postaviti na enak imenovalec, vključno s stroški obratovanja in vzdrževanja. Od korektni primerjavi spoznamo, da je sistem z geosondo najbolj ekonomična rešitev za vsak objekt.

5. Ne zahteva vzdrževanja

Geotermalna toplotna črpalka deluje v t.i. zaprtem sistemu, na eni strani je geosonda, po kateri kroži praktično sterilna tekočina – alkohol, na drugi strani je razvod ogrevanja, s katerem je ustrezno pripravljena voda. Kompresor deluje v hermetično zaprtem hladilnem krogu in skoraj nespremenljivih delovnih pogojih. To je recept za trajno delovanje z zanemarljivo možnostjo okvare. Vse kar je potrebno, je periodično spremljati stanje tekočin in pravilnost delovanja komponent.

Vgradnja geotermalnega sistema je hitra in enostavna ☝

V podjetju Vrtine Palir se z vrtanjem vrtin in vgradnjo geosond ukvarjajo že 25 let, kar daje garancijo za kakovostno in ustrezno vgradnjo sistema. Ob posvetu na podjetju so nam zaupali, da je vgradnja hitra in brez večjih gradbenih posegov. Zemeljski poseg se izvede na le nekaj m2.

 

Kako poteka vgradnja?

Ob razgovoru v podjetju Vrtine Palir so nas seznanili s primerom izvedbe in sanacije na stanovanjski hiši v Žalcu – vgradnja za namen zamenjave starega ogrevalnega sistema na olje. Celoten postopek od ogleda do vgradnje je trajal 20 dni. Sama vrtina z vgradnjo geosonde in dovoda se je izvedla že v dveh dneh, nato je sledila še montaža geotermalne toplotne črpalke v kotlovnici, priklop na ogrevalni sistem in zagon, slednji postopek je zaključen v dveh do treh dneh. Vgradnja je torej hitra in brez večjih gradbenih posegov. Zemeljski poseg se izvede na le nekaj m2. Naročnik je predhodno porabil 1.600 l olja za ogrevanje svoje hiše (letni strošek okrog 1.300€), z vgrajenim geotermalnim sistemom pa bo za ogrevanje potrošil le okrog 350,00€ letno. Več informacij najdete TUKAJ

Rešitev je namenjena lastnikom novogradenj ali obstoječih objektov, ki želijo zanesljivo in ugodno ogrevanje. Sistem je primeren za ogrevanje s talnim ogrevanjem ali z radiatorji.

V podjetju Vrtine Palir poskrbijo za celostno storitev na ključ, imajo več kot 25 let delovnih izkušenj. Uredijo in pripravijo kompletno dokumentacijo in speljejo celoten postopek za pridobitev dovoljenj ter pomagajo pri oddaji vloge za pridobitev nepovratnih sredstev. Za vas so pripravili več paketnih rešitev za ogrevanje z geosondo. 

www.vrtine-palir.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...