12 Atraktivnih Trendov Za Prenovo (Ali Gradnjo) Vaše Hiše

 Ne glede na to, ali se trenutno lotevate prenove stare oziroma gradnje nove hiše (ali mansardnega stanovanja), ali pa če zgolj sanjarite o tem, kako boste to storili v prihodnosti, vas znajo tele rešitve navdušiti. 

Razkrili vam bomo 10 atraktivnih trendov, s pomočjo katerih lahko nadgradite svoje domovanje – tako iz vidika udobja bivanja, kot tudi iz vidika zmanjšanja stroškov. 

Ne skrbite… Trendi, ki vas čakajo v nadaljevanju, niso tisti, ki postanejo zastareli iz danes na jutri. Pravzaprav gre za konkretne rešitve, ki bodo aktualne tudi več 10 let po njihovi implementaciji. 

Pa si poglejmo, o katerih atraktivnih rešitvah govorimo …

 

1… Dvakrat hitrejša gradnja (in to brez dodatne toplotne izolacije)

Predstavljajte si gradnjo nizkoenergijske hiše povsem brez dodatne toplotne izolacije fasade. To niso sanje. To je danes dejansko mogoče. Če uporabljate en specifičen, vrhunski gradbeni material, lahko namreč dosežete odlično toplotno izolativnost, hkrati pa se zaradi parapropustnega materiala za vedno izognete težavam z vlago.

Ta material vam poleg vsega tega omogoča, da gradite tudi do 2x hitreje, kar je v teh hitro odvijajočih se časih neprecenljivo. Če vas zanima, kateri je ta superjunaški material, ki ga proizvajajo tudi v Sloveniji, kliknite tukaj in si preberite več.

 

 

2… Ko hiša (čez noč) postane sodobna – fasadne obloge

Morda se tole sliši malce napihnjeno, a fasadne obloge – trenutno najbolj aktualen trend – tudi tradicionalno grajeno in starejšo hišo spremenijo v popolnoma sodobno zasnovano zgradbo. Najboljša stvar pri fasadnih oblogah družbe James Hardie pa je, da jih lahko med seboj poljubno kombiniramo in dopolnimo tudi s klasičnimi fasadnimi površinami. Tako ta nov trend odlično nadomesti lesene in kamnite obloge tudi na podzidkih, hkrati pa je izjemen dekorativni element. Ponuja namreč veliko fleksibilnost dizajna in širok izbor možnih kombinacij. Če si želite ogledati še več čudovitih načinov uporabe fasadnih oblog, ki navdušujejo (in video prispevek o tem, kako se montirajo), potem kliknite TUKAJ.

 

 

3… Pohodna ravna streha ali bivalna terasa (IDEJE ZA VAŠ PROJEKT)

Gradnja pohodne ravne strehe ali večje terase je vse pogostejša praksa, sploh v strnjenih urbanih naseljih ali na manjših parcelah, kjer je ključno, da vsak m2 površine optimalno izkoristimo. Danes si lahko tako tudi v zgornjem nadstropju eno ali več stanovanjske hiše uredite lepo in zeleno teraso in s tem sledite sodobnemu trendu ali konceptu zelenega bivanja. Iščete ideje in izvajalca? Oglejte si 7 čudovitih projektov izvedbe ravne strehe in bivalne terase. KLIK TUKAJ.

 

 

4… Edinstven fasadni sistem [s karbonskimi vlakni za izjemno trdnost]

Z dodatkom karbonski vlaken v armirni in zaključni sloj fasade so pri Caparolu dosegli za kar 4 do 10 x večjo trdnost fasadnega sistema napram klasični fasadi in to že pri zelo majhni debelini in teži materiala. Fasada s karbonskimi vlakni tako zelo učinkovito kljubuje zelo ekstremnim vremenskim pogojem. Preprečuje pojav lasnih razpok, sušenje je bistveno hitrejše (celo do 6 krat), uporabljamo lahko zelo temne tone barv. Odlična pa je tudi za podzidke, ki veljajo za najbolj občutljive dele fasade. Več o tem, zakaj je danes dobro izbrati fasadni sistem Caparol,  preverite TUKAJ.

 

 

5… Hitra vselitev? Naravno se objekt lahko suši tudi eno leto! 

Prefrigan način ZA HITRO VSELITEV: Vlaga je pogost povzročitelj škode tudi pri novogradnjah ravno zaradi hitre vselitve. Če objekt ali prostor sušimo naravno do te mere, da bo res popolno suh, bi namreč moral postopek naravnega sušenja trajati več kot eno leto, a to ni ravno pogosta praksa. A kljub temu se lahko znebite vlage v prostoru (in to le v nekaj dneh)! 

Kako? S pomočjo profesionalnega izsuševanje vlage. Ne samo, da bo prostor pripravljen za vselitev oziroma dokončanje preostalih suhih zaključnih del v le nekaj dneh, z njim boste tudi občutno znižali stroške ogrevanja vaših bivalnih prostorov. Postopek je priporočljiv tudi v primeru izlitja vode ali poplave. Če vas zanima kako do izvajalca in zakaj je postopek strojnega izsuševanja neprimerljivo boljši od naravnega sušenja gradbenih materialov, kliknite tukaj.

 

 

6… Sodobne strešne rešitve in toplotna izolacija prihodnosti

 

Na področju strešnih kritin obstaja čisto preveč novosti, da bi lahko izpostavili zgolj eno. Po eni strani je v Sloveniji na voljo izjemno odporna pločevinasta kritina Tilcor (izdelana na Novi Zelandiji), ki ima kar 10 let daljšo pričakovano življenjsko dobo od drugih tovrstnih znamk strešnih kritin. Zavidljive poglede prejemajo tudi estetski in v vseh vremenskih pogojih varni betonski strešniki slovenskega proizvajalca Strešniki Golob,  katerih glavna prednost je ta, da vpijajo bistveno manj vode od glinenih, zaradi česar je manjša verjetnost nastanka poškodb zaradi vlage in zmrzali. Več o strešnih kritinah novostih in priporočilih najdete tukaj:  KLIK ZA OGLED

Prav tako imamo še eno dobro novico za vse, ki prenavljate svojo streho. Predstavljamo izjemno SuperFOIL strešno izolacijo nove generacije. Odlikuje jo izjemna energetska učinkovitost. Gre za večplastno toplotno izolacijo, ki se uporablja tudi za izolacijo streh. Ponuja odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Za več o kritinah in sodobnem načinu strešne izolacije, ki ima življenjsko dobo daljšo od 50 let kliknite na tole povezavo in preverite več.

 

 

7… Bivanje z lesenimi okni (eden najbolj vročih trendov) 

Vsak izmed nas si verjetno želi lepa in kvalitetna okna, ki poleg nas očarajo tudi sosede in obiske. Če razen tega v naš dom vnesejo še pridih domačnosti in toplote, toliko boljše. In na srečo to ni nikakršna pravljica, pač pa takšna okna prav zares obstajajo. Seveda ne govorimo o umetnem PVC-ju. Domačnost, toplotno izolativnost in super izgled omogočajo le lesena okna, ki posledično postajajo eden najbolj vročih trendov pri gradnji in obnovi hiš – pa tudi cenovno dostopna so.

Je pa res, da o lesenih oknih kroži en neutemeljen mit – da so tovrstna okna izjemno zahtevna za vzdrževanje. Na srečo gre za laž, ki ne drži. Če vas zanima zakaj je vzdrževanje precej bolj preprosto, kot vam priznajo mnogi in če vas zanima, kaj vse morate vedeti, preden se za lesena okna odločite … Potem kliknite tukaj in si preberite vse, kar morate vedeti, preden naročite svoja nova okna.

 

 

8… HIDROIZOLACIJA: Pogosto spregledana garancija za trajno zaščito

Verjetno tudi vi ob besedi “izolacija” najprej pomislite na toplotno… A pri gradnji in obnovi hiše je ključna tudi dobro izvedena hidroizolacija, ki kot neprepustna plast ščiti objekt pred vodo in vlago. Pomembna je kakovostna hidroizolacija temeljev in kleti, ter hidroizolacija površin, ki so najbolj izpostavljene – balkoni, terase in ravne strehe. 

Pravijo, da je hidroizolacija GARANCIJA za trajno zaščito objekta pred prodiranjem vlage iz terena v objekt. A to drži le, če je hidroizolacija kakovostno izvedena. Več o tem, kaj je potrebno izolirati, kako in zakaj, ter kdo bo to kakovostno izvedel preverite s klikom TUKAJ.

 

 

9… Celulozna toplotna izolacija = več kot le izolacija

Celulozna toplotna izolacija, je toplotna izolacija z vrhunskimi lastnostmi. Je povsem naravna izolacija, s katero lahko stavbo zelo učinkovito toplotno in tudi zvočno izoliramo. Poleg tega pa celulozna vlakna sprejemajo in oddajajo vlago ter tako uravnavajo klimo v prostoru, zato je posebej odlična za izolacijo mansard in podstrešij. Vgradnja je hitra in enostavna, njena cena pa je povsem primerljiva s ceno klasičnih izolacij s tem, da ob vgradnji celulozne toplotne izolacije, že pri manjši debelini dobimo bistveno boljši fazni zamik (večjo izolativnost). Ne gori, glodavci, insekti in glive pa je ne marajo. O vgradnji in prednostih smo govorili s strokovnjaki za vgradnjo. Kliknite tukaj in preverite VEČ.

10… Vse bolj priljubljena REŠITEV za pohodne in povozne površine

Predstavljamo vam učinkovit, preprost in okolju prijazen sistem za ureditev okolice, vrtnih poti in parkirnih površin. INOVGREEN je edinstven sistem za ojačitev tal, ki nudi dve opciji polaganja. S tlakovci ali polnilom. Je odlična rešitev za majhne in velike projekte. Ko so napolnjene s polnilom, gramozom, zemljo (možna je zatravitev) ali drugim okrasnim polnilom, imajo trdnost do 1000 ton/m2! Sistem montaže Inovgreen rešetk je enostaven in hiter, ne zahteva veliko dela (1 oseba lahko v eni uri uredi do 100 m2 površine). Stroški priprave podlage so veliko nižji kot pri betonu ali tlakovanju. Z uporabo sistema Inovgreen pa se ob enem izognemo tudi postopkom, povezanim z odvajanjem deževnice v kanalizacijo. Preverite več o tej edinstveni rešitvi KLIK TUKAJ

11… Očarljive montažne hiše [iz slovenskega lesa], ki navdušujejo

 

Individualno zasnovana hiša je projektirana povsem po željah stranke. Skupna bivalna površina znaša 117 m2. Vhod v hišo je obdelan z macesnovimi letvami, ki dajejo hiši poseben videz. Med elegantno vogalno linijo oken so detajli iz pločevine, obdelani v isti barvi kot okna. V mansardi je umeščen majhen balkon za jutranji pogled na naravo. Vašo hišo si lahko izberete iz  obstoječih referenčnih nizkoenergijskih montažnih hiš in brunaric Javušnik. Izbirate lahko v okviru več sklopov: mansardne, pritlične in nadstropne montažne hiše. Prav vsako hišo pa lahko popolnoma prilagodijo vašim željam in potrebam (od tlorisa, konstrukcije montažne hiše do kombinacije materialov). Vse hiše Javušnik so posebne tudi zato, ker so v celoti izdelane iz slovenskega lesa. Več o izjemnih hišah preverite TUKAJ.

12 … Geotermalna toplotna črpalka [preverjeno NAJBOLJ UČINKOVITA]

Ogrevanje z geotermalno energijo je tudi pri nas v izjemnem porastu. Dejstvo je, da je to trenutno najbolj učinkovit in preverjeno najbolj varčen sistem ogrevanja, ki ga lahko vgradite. Je celo do petkrat bolj učinkovit kot konvencionalni sistemi ogrevanja. Geotermalna toplotna črpalka pa je tudi najbolj učinkovita rešitev med opcijami, ki jih ponuja trg na področju ogrevanja s toplotnimi črpalkami. Rešitev je namenjena lastnikom novogradenj ali obstoječih objektov. Stroški ogrevanja se tudi pri slabše izolirani hiši lahko znižajo kar do 80%. Sistem je primeren za ogrevanje s talnim ogrevanjem ali z radiatorji. Strošek investicije ni bistveno večji od boljših klasičnih toplotnih črpalk. V nadaljevanju predstavljamo štiri ključne prednosti ogrevanja z geotermalno toplotno črpalko, ki jih morate spoznati, v kolikor se odločate za vgradnjo ali prenovo ogrevalnega sistema. KLIK ZA OGLED

Tako, pa smo skupaj obdelali vseh 12 atraktivnih trendov za udobno (in energetsko varčno) bivanje. Upamo, da ste tekom ogleda prispevka našli ustrezno rešitev (ali 3), ki vam bodo pomagale pri gradnji ali obnovi.

Če si želite še več uporabnih vsebin in nasvetov, pa spodaj najdete povezave do trenutno najbolj iskanih rešitev za področje gradnje in obnove doma, pa tudi do spletnega izvoda revije Gradnja, obnova in dom.

Veliko užitka pri gradnji & obnovi!

Za vse, ki gradite ali obnavljate svoj dom je tukaj še  revija “Gradnja, obnova in dom”.  

Prelistajte jo na povezavi TUKAJ 

Za vas smo na 48 straneh zbrali še več trenutno najbolj aktualnih rešitev za varčno, enostavno in sodobno obnovo vašega doma. Dobro si jih je ogledati.

 

V ogled priporočamo tudi tele rešitve za gradnjo ali obnovo vašega doma:

Vgradnja prezračevalnega sistema

Epoksidni tlaki vse večji trend! 👀

TOP 5 vrtnih kreacij, ki so nas navdušile!

Novost za ogrevanje in prezračevanje notranjih bazenov

»NAŠA HIŠA« vsaka zase predstavlja svojo zgodbo

Multifunkcionalna roleta FALCON 👌

6 SODOBNIH rešitev za ogrevanje doma

Sanacija posedenih temeljnih tal

Obnova asfaltnih površin je lahko enostavna!

 

 

Za še več rešitev za obnovo ali gradnjo Vašega doma obišči VSTOPNO STRAN!

Avtor: Tanja

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja