Parket – top izbira za vse, ki želite košček narave v domu

Ko gradimo ali obnavljamo dom smo običajno postavljeni pred številne odločitve. In ena izmed njih je tudi, kaj položiti na tla.

Parket je tisti del, ki vaš dom ali poslovni prostor naredi bolj prijeten, domač, topel in mu doda pridih narave. Zagotovo velja za najbolj naravno izbiro, ko se odločate, kaj položiti na tla, po katerih boste hodili dan za dnem, leto za letom. Parket je topel in prijeten na dotik, narejen iz masivnega lesa in posledično vzdržljiv. Njegova življenjska doba je izjemno dolga – ob pravilnem vzdrževanju, ki je, mimogrede, zelo preprosto, bo preživel več generacij!

Da se boste lažje odločili ali je parket tudi vaša top izbira, smo za vas na enem mestu zbrali vse potrebne informacije o njegovih lastnostih, prednostih, govorili smo s strokovnjaki …

Kaj moram vedeti o parketu?

Parket je v osnovi sestavljen iz zgornjega plemenitega lesa ter spodnjega veznega dela. Slednji zagotavlja prostorsko in dimenzijsko stabilnost ter omogoča dober oprijem lepila. Če je pravilno položen in primerno vzdrževan, bo svojemu namenu služil vrsto let. Njegovo vzdrževanje je odvisno od površinske obdelave. Le-ta je lahko oljena ali lakirana. V vsakem primeru ga je najprej potrebno dobro posesati, saj boste tako z njega odstranili trde delce, nato pa ga lahko očistite še s primernim čistilom in vlažno krpo.

Kakšen parket je najbolj primeren, če dom ogrevam s talnim gretjem?

V Parketarni Jager so nas najprej podučili, da je les zelo dober toplotnih prevodnik in da zaradi tega ni nič čudnega, da v zadnjih letih beležijo povečano povpraševanje po dvoslojnih gotovih parketih. Razlog je ta, da se v vse več hiš in domov vgrajuje talno ogrevanje, dvoslojni gotovi parket pa je od vseh parketov najbolj primeren za to. Dvoslojni pomeni, da je sestavljen iz dveh slojev lesa. Osnova je narejena iz vezane plošče breza, zgornji del pa iz hrastovega lesa. Pri dvoslojnem gotovem parketu je površina že obdelana (krtačena in oljena). Dvoslojni gotovi parket, ki ga ponujajo v Paketarni Jager, je narejen iz desk širine 150, 185 ali 190 mm in dolžine 1.000, 1.200, 1.500, 1.800, 2.000 ali 2.200 mm. Stranka lahko izbira med debelino 12, 14 ali več mm. Da pridobi na trdoti je krtačen, dodatno pa oljen z olji Osmo. Ta premaz lesu omogoča da diha in s tem ohranja svojo elastičnost, obenem bo les z njegovo pomočjo ohranil vse pozitivne lastnosti, površina pa bo ostala odporna na težke obremenitve, obrabo, vlago in umazanijo. Robovi parketnih desk so nežno zaobljeni, kar jim daje še bolj poseben in edinstven videz.

Zaradi vseh zgoraj naštetih lastnosti je parket tako najbolj pametna izbira, tudi iz dolgoročnega vidika. Poleg vseh omenjenih prednosti se je potrebno zavedati tudi, da gre za popolnoma naraven material, ki bo vašo bivalno klimo nevede izboljšal.

Kako ga vzdrževati?

Kot pojasnjujejo v Parketarni Jager, je vzdrževanje parketa zelo preprosto. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj splošnih nasvetov, s katerimi boste svojemu parketu zagotovili dolgo življenjsko dobo. Priporočamo vam, da pred prostorom v katerem je parket, uporabljate dober predpražnik, ki bo preprečil vnos vode in peska v prostor. Prav tako lahko spodnjo stran nog stolov in miz ter ostalih predmetov, ki jih premikate po prostoru, zaščitite s tekstilno podlogo oziroma z zaščitnim filcem. Hojo s čevlji z visoko peto po parketu odsvetujemo, saj lahko zaradi tega nastanejo vdolbinice … Za dodatne napotke pa predlagamo, da si ogledate še video, ki so ga pripravili proizvajalci olja Osmo.

Kdaj je pravi čas za obnovo parketa?

Obnova parketa je smiselna takrat, ko je površina poškodovana (praske, vdolbinice, odstranjeno olje) ali dotrajana. Do tega lahko pride zaradi različnih razlogov. Pred samo obnovo priporočamo, da se posvetujete s strokovnjaki iz Parketarne Jager, saj vam bodo oni znali najbolje svetovati. Prikaz, kako izgleda obnova parketa in kako se ga lotiti, pa si lahko ogledate v spodnjem videu.

 

Dodatne nasvete in odgovore na vprašanja, vezana na parkete, si lahko preberete tudi na spletni strani Parketarne Jager, s klikom na GUMB.

 

O Parketarni Jager

Parketarna Jager je družinsko podjetje in slovenski proizvajalec masivnih ter dvoslojnih parketov iz različnih vrst lesa (hrast, jesen, parjena bukev, parjena hruška, češnja, parjen oreh, parjena češnja in javor). Na trgu so že več kot 20 let in vse od začetka ponudbo nadgrajujejo in širijo, da lahko kupcem ponudijo samo najboljše.

 

Parketarna Jager d. o. o.
Proseniško 14
3230 Šentjur

T: 03 749 01 80
info@parketarna-jager.si

 

Preberite tudi:

Ko boste poskrbeli za ureditev notranjosti, je čas za urejanje zunanje okolice. Preberite kako izbrati pravi les za teraso. 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title