Zataknjeni preostanki hrane v kuhinjskem odtoku so zelo pogost razlog slabe pretočnosti odtočnih cevi. Hrana, ki jo na primer speremo z umazanih krožnikov se prilepi na stene cevi ter s tem onemogoča prost pretok odpadne vode. Izredno dobro se sten cevi oprimejo žitarice in drobtine. Pri spiranju posode lahko uporabite cedilo, ki preprečuje spiranje že zelo majhnih delčkov v odtok.

Prav tako k zamašitvi kuhinjskega odtoka pripomorejo odpadne maščobe. Tekoča maščoba, ki se nahaja v juhah, omakah in solatnem prelivu, se ob ohlajanju strdi ter se tako oprime sten odtočnih cevi. Zamaščene cevi so bolj lepljive in nanje se lahko oprimejo  tudi delci, ki bi jih navadno lahko preprosto odplaknili z vodo. Torej, zlivanje preostankov hrane v korito ni priporočljivo. V primeru, da ne gre drugače, pa priporočamo da po tovrstnem početju v odtok stočite nekaj tople vode, ki bo do določene mere maščobo odplaknila.

Kupljena čistilna sredstva za čiščenje odtokov so običajno zelo agresivna – nekatera lahko celo poškodujejo odtočne cevi. V kolikor voda iz lijaka odteka zelo počasi, se nadloge lahko lotite tudi na okolju bolj prijazen način, in sicer kar s čistilnimi sredstvi, ki jih najdete v skoraj vsaki kuhinji.

Potrebujete:

  • sodo bikarbono
  • beli vinski kis

Postopek:

  • v odtok natresite nekaj sode bikarbone (približno pol skodelice),
  • čez prelijte skodelico kisa,
  • sestavini se bosta začeli močno peniti,
  • vse skupaj pustite stati nekaj minut,
  • za konec v odtok nalijte večjo količino vroče vode, da odplaknete umazanijo.

Še namig: postopek je preventivno priporočljivo ponoviti vsaj enkrat na mesec, kar še zlasti velja za kuhinjska korita in odtoke, ki so praviloma bolj izpostavljeni umazaniji in odplakam.

EKO PRETOK d.o.o.
Spodnja Slivnica 107, 1290 GROSUPLJE

GSM: +386 41 330 451
Modra številka: 080 80 77
E-mail: pavel.bavdek@ekopretok.si

Več informacij na: www.ekopretok.si

UREDNIŠTVO PRIPOROČA -> preberite tudi: Sanacija cevovoda.