Naravna osvetlitev vašega doma

 

Naravna svetloba na človeka vpliva bolj, kot si to lahko mislimo. Od nje je namreč odvisno naše počutje, zdravje in storilnost, zato je izjemnega pomena, da je imamo dovolj. Vpliva na kakovost našega dela in sposobnost pomnjenja, ljudje pa se veliko raje zadržujemo v prostorih, kjer je naravne svetlobe dovolj in nam ni potrebno čez dan prižigati luči. Naravna svetloba ni samo privlačna na pogled, je tudi manj naporna za oči. Tudi prostori so videti večji, naš svet pa zaživi v naravnih barvah.

Inovativni in energijsko varčni cevasti sistemi so primerni tako za novogradnje, kjer je osvetlitev z naravno svetlobo mogoče predvideti že v fazi projektiranja, pa tudi za starejše stanovanjske hiše, kjer imajo uporabniki naravno svetlobo skopo odmerjeno. Z vgrajenimi sistemi Solatube, s katerimi si boste zagotovili višjo kakovost bivanja, boste prihranili tudi pri električni energiji, ki jo potrebujete za razsvetljevanje.

Solatube – kako deluje?

Gre za cevasti svetlobnik, ki na strehi ujame svetlobo in jo skozi visoko odbojne cevi preusmeri v prostor. Svetloba se nato preko stropnega razpršilnika učinkovito in intenzivno razprši po prostoru. S tem v prostorih preko celega leta omogoča naravno razsvetljavo od sončnega vzhoda pa do zahoda.  Inovativna tehnologija v kupoli skorajda podvoji efektivno površino za prestrezanje dnevne svetlobe (Effective Daylight Capture Surface – EDCS), če jih primerjamo z običajnimi prozornimi kupolami, ki se uporabljajo v “cevnih strešnih oknih”. Cevi je mogoče s strehe v globino objekta podaljševati do 16 m. Tehnologija odbojne cevi uporablja revolucionarno večplastno polimerno površino, ki odbija več svetlobe kot so fiziki mislili, da je mogoče. Pravzaprav je to najbolj odbojen material na svetu, pri katerem niso uporabljene okolju škodljive kovine. Optične leče dajejo projektantom možnost osvetljevanja z dnevno svetlobo, ki je doslej še niso imeli. Ob vnosu svetlobe preprečujejo vdor UV in IR žarkov, ki povzročajo bledenje barv ali neželeno dodatno segrevanje prostora. Optično učinkovita zasnova sistema namreč omogoča prenos večje količine svetlobe skozi manjšo odprtino v plašču zgradbe, kot jo zagotavljajo okna ali strešne line, kar pomeni tudi manjše toplotne izgube ali toplotne presežke. Ne samo, da boste v svoj dom ali poslovni prostor prinesli razkošje dnevne svetlobe in naravnih barv, dodatno boste poskrbeli tudi za prihranek električne energije.

Sistem je primeren za vse prostore – kuhinje, dnevne prostore in  kabinete, njihova uporaba pa je posebej priporočljiva tam, kjer so prostori sicer premalo oziroma preslabo osvetljeni – to so običajno hodniki, kopalnice, delovni prostori oziroma tisti prostori, kjer vgradnja klasičnih ali strešnih oken ni mogoča oziroma smiselna.

Vgradnja takšnega sistema je enostavna in hitra, brez nepotrebnega nereda ali večjega poseganja v obstoječo konstrukcijo. Sam sistem je odporen na vse vremenske vplive in vzdrževanja ne potrebuje, mogoče pa ga je vgraditi na vse vrste streh z različnimi kritinami in nakloni, pa tudi na osončene dele fasad in druge uporabne površine, pod katerimi se nahajajo podzemni prostori. Za montažo v individualne hiše so na voljo sistemi serije Brighten Up® v dveh dimenzijah:  Solatube 160 DS s premerom 25 cm in Solatube 290 DS s premerom 35 cm, ki učinkovito razsvetlita 10 m² oz. 16 m² prostora. Kateri sistem bo primeren za osvetlitev posameznega prostora, bo odvisno od kvadrature prostora, ki ga želite osvetliti. Bivalni objekti imajo glede na svojo lego in namembnost prostorov namreč različne potrebe glede izbire količine in premera svetlobnikov, hkrati pa je različna tudi dolžina cevi, ki povezujejo strešno kupolo s stropnim razpršilnikom v prostoru, ki ga osvetljujemo.

Podjetje Kerber d. o. o. je pooblaščen uvoznik in zastopnik za Slovenijo, na izdelek nudijo jamstvo, obenem pa vam omogočijo brezplačno strokovno svetovanje.

  Prej

  Potem

 

Uredništvo priporoča: 8 dejstev, ki jih morate vedeti pred nakupom kuhinjskega stekla!

Avtor: Lucija Črešnik, spletna urednica

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: