Ustrezna izbira svetil za dom

Ustrezna osvetlitev bivalnih prostorov je ključnega pomena in le tej pogosto ne namenimo dovolj časa. Dobro je, da so bivalni prostori, glede na njihov namen in rabo ustrezno osvetljeni. Ob neustrezni izbiri svetil težko dosežemo ustrezno osvetlitev prostorov (svetloba je prešibka ali premočna). Ustrezna osvetlitev prostorov pomembno vpliva na naše počutje. Ob nepravi svetlobi si lahko trajno poslabšate vid, lahko vas boli glava, vsakdanja opravila pa težje opravljate. Pravilno načrtovana osvetlitev vašega doma zagotavlja kakovostno bivanje.

Kakšno razsvetljavo izbrati za posamezen prostor?
Dobro je, da se držimo dveh osnovnih pravil pri izbiri razsvetljave. Svetlobni vir je dobro zagotoviti na dveh ravneh s katerima ustvarimo prijeten ambient in zagotovimo ustrezen vir svetlobe glede na namembnost prostora (branje, oblačenje, ličenje, delo,…)

Dnevna soba
Ob izboru svetil za vašo dnevno sobo imejte v vidu, da je to prostor za druženje , zabavo, branje, gledanje televizije,… zato je dobro, da imamo na voljo več svetil, ki bodo namensko postavljena glede na izbrano aktivnost. Osvetlite tri kote sobe od štirih in eno od teh svetil usmerite na določen objekt v dnevni sobi (slika, roža, umetnina). Z usmerjeno svetlobo omogočite branje na čim več sedežih. Uporabite kombinacijo namiznih in talnih svetil, le ta bodo dala svojo noto pri ustvarjanju prijetnega ambienta.

Jedilnica
Miza naj bo najsvetlejša točka v jedilnici, tako le ta še bolj pritegne k posedanju in druženju ob mizi. Nad mizo montirajte viseče svetilo, katerega skupna moč naj bo 100W, priporočena razdalja med mizo in svetilom pa naj bo med 60 do 80 cm.. Drugje v sobi uporabite indirektno sproščujočo in ambientalno razsvetljavo. Priporočamo tudi nekaj okrasnih namiznih ali stenskih luči in notranjo osvetlitev omare v jedilnici. Predlagana kombinacija k osnovni osvetlitvi bo pridodala posebno noto vaši jedilnici.

Kuhinja
V kuhinji preživimo veliko svojega časa, zato je pomembno, da izberemo ustrezna svetila. Osredotočite se na stropne luči, dobro je izbrati stikalo za nastavljanje jakosti svetlobe, da lahko le to za čas kuhanja nastavimo na maksimalno jakost. Ob izbiri lokacije stenskih luči boditi pozorni na njihovo lokacijo. Osvetlitev delovne površine zahteva skrben pristop. Področja pri kuhinjskem umivalniku, štedilniku in drugih delovnih površinah, brez namestitve svetil pod zgornje kuhinjske elemente, ostanejo v senci. Za zagotavljanje udobnih delovnih pogojev ob pripravi hrane ali pomivanju posode poskrbite za lokalno osvetlitev delovnih površin. Za osvetlitev delovnih površin se v zadnjih letih v večji meri uporabljajo LED svetila.

Spalnica
Z dobro osvetlitvijo spalnice lahko bistveno izboljšamo počutje v spalnici. V njej se bomo tako radi zadrževali tudi takrat, ko ne spimo. V prvi vrsti poskrbite za osnovno razsvetljavo, ki služi udobnemu opravljanju vsakodnevnih opravil v spalnici (pospravljanje, pakiranje kovčkov, oblačenje). Osnovan razsvetljava v spalnici ne pomeni nujno montaže stropnih luči, lahko je tudi stenska ali celo stoječa. Pri izbiri svetil za spalnico je dobro, da smo pozorni tudi na to, da ob rabi svetlobe, ne motimo ležečega v postelji. Odlična rešitev je stenska luč, ki ji pravimo tudi »sončni mrk« in indirektno osvetljuje le steno spalnice.. Posredna svetloba in dekorativne lučke so izjemno učinkovite za ustvarjanje prijetnega vzdušja. Veliko se uporabljajo tudi LED svetlobni trakovi, ki se lahko montirajo pod, na ali za pohištvom. Seveda ne pozabite na stensko ali namizno (nočno) svetilko za branje v postelji.

Kopalnica
Razsvetljava v kopalnici naj nudi prijetno vzdušje za sproščanje ob večerih in ustrezno svetlobo za jutranja kopalniška opravila. Ob namestitvi svetil v kopalnico bodite pozorni na možnost vdora vode in v prvi vrsti poskrbite tudi za varnost. Ob osvetlitvi ogledala nad umivalnikom poskrbite za razpršeno osvetlitev z leve in desne strani, lahko dodatno tudi iz vrha. S tem bo obraz enakomerno osvetljen, svetloba na obrazu pa ne bo ustvarjala motečih senc. Osnovna osvetlitev naj bo takšna, da bodo morebitno mokra in spolzka tla vedno opazna, z ambientalno osvetlitvijo pa poskrbite za prijetna doživetja in sprostitev v vaši kopalnici. Možnosti za ureditev SPA vzdušja je neskončno.

V podjetju ELETRO – IN lahko izbirate med številnimi oblikami svetil za opremo vašega doma. Ob nakupu svetil vam seveda tudi ustrezno svetujejo in pomagajo pri ustrezni izbiri svetil za vaš dom ali posamezen prostor. Primerna izbira svetil bo prostoru doprinesla poseben pečat in omogočila udobno bivanje.

 

SALON DEKORATIVNIH SVETIL

Alpska cesta 56,
4248 Lesce (pod Tapro trgovino)

T: 031 760 711
E pošta: salon@elektro-in.si
Delovni čas: od ponedeljka do petka od 10.00 – 19.00 ure

Sobote, nedelje, prazniki ZAPRTO

TRGOVINA ELETRO – IN

Alpska cesta 56,
4248 Lesce (pod Tapro trgovino)

T: 04 535 52 42
T: 051 324 792
E pošta: trgovinaelektroin@gmail.co
Delovni čas: vsak dan od 7 – 19 ure, v sobotah od 7 – 12 ure

Avtor: Sanja Aplinc

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: