Celulozna izolacija

Celulozna izolacija

Slovenski produkt, ki ustvarja prihranek.
Dobra izolacija objekta je izredno pomembna, saj doprinese k varčevanju z energijo. Vrhunski slovenski produkt, ki ga pri svojem delu uporablja vse več strokovnjakov, velja za naravno izolacijo, ki je narejena iz recikliranega časopisnega papirja, kar pomeni, da za njeno proizvodnjo narave ne izčrpavamo. Zaradi naravnih lastnosti in dejstva, da je izolaciji dodana borova sol, je le-ta naravni konzervans kar pomeni, da je odporna na plesni in insekte. Uporablja se tako pri novogradnjah kot sanaciji obstoječih objektov. Pri slednji je mogoče pridobiti tudi sredstva iz Eko sklada, kar je še dodaten razlog za izbiro. Celulozna izolacija je pogosta izbira tudi v primeru izolacije prostorov v konstrukcijah, pri vseh vrstah streh, medetažnih plošč, stenskih oblog pregradnih sten, talnih ploščah, … Postopek vnosa je izredno enostaven, zaradi goste in kompaktne vgradnje pa nudi odlično toplotno in zvočno zaščito.

Katere so prednosti celulozne izolacije?
Ščit pred propadanjem: v primerjavi z ostalimi naravnimi izolacijami, celulozna sprejme približno enkrat več vlage, v primerjavi z mineralno volno pa tudi štirikrat več. Njena struktura je namreč takšna, da je pri 40 % vlažnosti še vedno suha na dotik. Ne plesni in ne gori: čeprav bi marsikdo mislil, da bo takšna izolacija zaradi dejstva, da je iz recikliranega časopisnega papirja gorela, to ne drži. Kosmi so namreč impregnirani z borovo soljo in v primeru stika z ognjem zooglenijo, zaradi česar se uvrščajo v požarni razred B2, kot steklena volna. Ne samo to – v primerjavi z mineralnimi izolacijami se je odrezala veliko bolje.

Obenem pa je borova sol tudi dober naravni impregnator pred škodljivci in plesnijo, zato ta izolacija velja kot trajen material. Preprečuje pregrevanje: ker je celuloza sestavina lesa in ker toplota skozi les in lesne materiale prehaja veliko počasneje kot skozi kamen (kamena in steklena volna), bo manjša tudi poraba energije za ogrevanje. Fazni zamik pri 30cm sloju je približno 12ur. Izolacija se ne poseda: izolacija se vgrajuje v raztresenem stanju, po vgradnji pa nastane kompaktna plošča po meri prostora in se tesno prilega vsakršni konstrukciji, izvedba je enostavna in ne škodi zdravju.

Objekti izlolirani s celulozno izolacijo, na trgu dosegajo višje cene. Objekt je energetsko učinkovit in ima daljšo življenjsko dobo.

Kaj pa načini vgradnje, kateri so najpogostejši?
Vpihovanje se uporablja predvsem za zapolnjevanje vseh vrst stropov (mansardnih in medetažnih), pri izolaciji sten, votlih podov in predelnih sten. Po vgradnji nastane kompaktna plošča po meri prostora, ki se ne sesuje tudi v primeru, da bi obložene materiale odstranili Material 100 % zapolni vse prostore, odprtine in pri tem ni možnosti kakršnihkoli toplotnih mostov (kot pri večina izolacijah).Zelo priporočljiva je pri objektih, kjer je potrebna večja zvočna izolativnost.

 

Montažer Založnik d.o.o.,
Gozdarska cesta 72,
Mislinja

T: 041 653 908
T: 02 88 57 641
www.montazer.si

Avtor: Sanja Aplinc

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: