Razmišljate o gradnji bazena?

Vsak ima svojo predstavo kaj je zanj sanjsko poletje, pa vendar se nihče ne bi branil brezskrbnega poležavanja ob lastnem bazenu. Ker nam hiter tempo življenja in vsakdanjik, zapolnjen s številnimi obveznostmi, ne dovoljujeta pogostega razvajanja, je ideja o bazenu na domačem vrtu še toliko bolj privlačna. Morda pa se odločite in boste proste trenutke v lastnem sprostitvenem kotičku preživljali že letos.

Jesen– idealen čas za postavitev bazena
Jesen velja za enega najbolj primernih, ko govorimo o postavitvi/gradnji bazena. Njegova postavitev oz. gradnja in trajanje le te je odvisno od številnih dejavnikov, vsekakor pa jo je zaradi specifike bolje prepustiti strokovnjakom, ki imajo dovolj izkušenj in znanja. Morda si lahko na tem mestu tudi nekoliko pobližje pogledamo tehnike izgradnje bazena: izbiramo lahko med vgradnimi in montažnimi. Te v nadaljevanju delimo še na vgradne in prostostoječe. Prostostoječi so zelo enostavni za postavitev, prav tako so trajni in obstojni. Vendar je ob njihovem postavljanju potrebna posebna pozornost, saj je pred tem nujna še priprava podlage in izkop. Za postavitev montažnih bazenov sicer ni potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja, oblike in velikosti pa so zelo prilagodljive. Nekoliko drugače pa je z vgradnimi bazeni, ki zaradi svoje kompleksnosti zahtevajo več časa za vgradnjo, so pa zato tudi veliko bolj trpežni, saj so izdelani iz enega kosa. Njihova vgradnja je sicer dokaj preprosta in cenovno ugodna, zahtevani so samo minimalni gradbeni posegi, betonska plošča ni potrebna.

Odločitev za postavitev bazena.
Ko se odločate za postavitev bazena je potrebno premišljeno določiti lokacijo bazena (naj bo tam, kjer je veliko sonca). Pri postavitvi bazena je potrebno upoštevati tudi podnebje, v katerem se bo bazen nahajal. Pozorni morate biti na pravilno izbiro materiala in nikar ne pozabite na varnost otrok in živali, v kolikor jih imate.

Kakšen bazen izbrati?
Zidani bazeni zahtevajo daljši rok izvedbe, od enega pa tudi do šest ali več mesecev. Zato predlagamo, da se zidan bazen gradbeno zaključi jeseni, spomladi se položi folija, opremi strojnica, itd. Jeseni je zemlja suha in je delo enostavno, spomladi je zemlja mokra, vreme pa manj predvidljivo.

Bazenske školjke, kot so Compass karbonsko-keramični bazeni, so za vgradnjo manj zahtevni. Ker bazeni v večini primerov ne potrebujejo betonske plošče, se jih vgradi enostavno in hitro. V kolikor je bazen na zalogi, je vgradnja, od izkopa do urejene okolice, možna že v sedmih dneh. Vgradnjo pospeši tudi montažna strojnica, ki je predizdelana. V tem primeru je vgradnja bazena v enem dnevu končana. Možnost vmesnega skladiščenja bazena pri nas na podjetju nam omogoča večjo prilagodljivost stranki in manjšo vremensko odvisnost.

Pri podjetju Ema d.o.o. poudarjamo, da mora biti bazen uporaben vsaj 6 mesecev, imeti mora nizke obratovalne stroške, delovati mora brez vaše večje skrbi ter tako, da ga ne bo potrebno neprestano čistiti. Predvsem pa mora biti varen in se vklopiti v vaš vrt.

”Pomembno je, da se izbere prava rešitev, primerna za vašo lokacijo, sicer bo bazen draga investicija”.

Preden se dokončno odločite za tip bazena, njegovo velikost, obliko in dodatno udobje, ki ga želimo imeti in tega je kar nekaj (masažne šobe, osvetlitev, ogrevanje vode, barva, …) je potrebno določiti višino investicije, saj boste tako najlažje dobili tisto, kar želite.

Kdaj je bazen čist?
Bazen je čist, kadar je voda kvalitetno filtrirana. Filtriranje bazenske vode je del obvezne bazenske opreme in se izvaja dnevno. Kemični parametri vode morajo biti pravi (dezinfekcija in pH vrednost), lahko se uravnavajo ročno ali avtomatsko in jih je mogoče na oba načina kvalitetno zagotavljati. Bazensko dno mora biti čisto. Čiščenje dna, stopnic in klopi v bazenu se izvaja z ročnim sesalcem, z bazenskim robotom ali pa to opravlja sodoben VANTAGE sistem. Le ta vam zagotavlja čist bazen brez, ne da bi vi morali skrbeti za to.

VANTAGE sitem je sklop strateško razporejenih posebnih patentiranih rotirajočih šob, katere po posebnem programu, s curki pometajo umazanijo, ki se je nabrala na stopnicah in dnu bazena. Šobe so nemoteče integrirane v školjko bazena in se ob delovanju izmenično dvigujejo iz dna. Posebna sesalna šoba MDX, povezana s filtrirnim sistemom bazena, umazanijo trajno odstrani iz bazena. Sistem iz bazena odstrani do 99% umazanije deluje neslišno in nemoteče. VANTAGE sistem je VAREN, UČINKOVIT in ZANESLJIV sistem.

Kako je s toplotno izolacijo bazena?
V našem podnebju je dobro, da je bazen toplotno izoliran. Ker toplota iz bazena uhaja vertikalno, veter pa odvajanje toplote iz vode še pospešuje, je toplotna izolacija bazena zelo pomembna, saj tako ohranimo do 90% toplotne energije.

Pokrivanje bazena
Pokrivanje bazena ali samo vodne površine je najučinkovitejša izolacija. Pokritje bi v naših krajih naj imelo tudi solarno funkcijo – prevajanja sončne energije v vodo za dogrevanje vode, kadar je bazen čez dan zaprt. Pri nepokritih bazenih brez ogrevanja velja, da za en dan slabega vremena potrebujemo pet sončnih dni, da se voda ponovno ogreje.

Izolacija bazenske školjke
Kadar govorimo o zunanjih bazenih, ki se jih uporablja od maja do septembra, je smotrna nižja stopnja izolacije sten. Kadar pa govorimo o zunanjih bazenih, ki se jih uporablja že od marca pa vse do novembra, je smotrno posvetiti več pozornosti tudi izolaciji sten in talne plošče. Prav tako pa ne smemo pozabiti na ustrezno izolacijo strojnice. Tudi ko bazen pozimi ”miruje” voda tako v njem ne zmrzuje.

Izolacija notranjega bazena
Pri notranjem bazenu je pomembna izolacija celotne školjke, vodne površine in objekta. Ker v prostoru vladajo ”tropske” razmere, lahko minimalne izgube predstavljajo velike stroške.

Obratovalni stroški za letno obratovanje povprečnega bazena.
V kolikor je bazen načrtovan lokaciji primerno, lahko računate na zmerne stroške. Na kakovost vode v bazenu vpliva več različnih dejavnikov, zato je tudi količina porabljenih kemikalij precej različna. Vendar pa lahko računate s povprečno količino porabljenih kemikalij v bazenu med 120 in 200 € letnih stroškov. Strošek elektrike obratovanja bazena pa je med 150 do 200 €. Pričakovanim stroškom moramo dodati še ceno vode in čistil ter želeno ogrevanje.

V družinskem podjetju Ema d.o.o. smo poskrbeli že za številne prijetne poletne trenutke v slovenskih domovih. Več kot 25 let izkušenj in na tisoče zadovoljnih strank nam daje dovoljenje, da se predstavimo kot strokovnjaki, specializirani za izvedbo privatnih plavalnih bazenov. Nudimo vse od svetovanja in izvedbe pa do načrtovanja postavitve in spremljajoče opreme z izvedbo bazena na ključ. Prav zaradi tega vam lahko svetujemo, da si, preden se odločite za tovrstno investicijo, odgovorite na nekaj vprašanj – za kaj in kako bomo uporabljali bazen, kje bo stal, kdo ga bo uporabljal … To so osnovne stvari, na podlagi katerih se boste ob naši strokovni pomoči odločali med različnimi tehnikami izgradnje, oblikami in velikostmi …


Vsebino prispeval:
EMA d.o.o.,

Stara cesta 20,
2311 Hoče

02 604 04 55
info@ema-bazeni.si
www.ema-bazeni.si

Avtor: uredništvo

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prva klimatska naprava, ki ne piha!

Samsung WIND FREE WIND FREEPrva klimatska naprava, ki ne piha! Poglejte video in odgovorite, 

Več vsebin >

Okensko okovje za zdravo klimo v prostoru

Običajno vrtljivo nagibno okovje na oknu omogoča odpiranje okna nagibno ali na široko po vertikalni osi. …

Več vsebin >

Preobrazba otroške sobe v najstniško: Največji izziv?

Otrokova soba v času njegovega odraščanja večkrat spremeni svojo podobo. 

Več vsebin >

Kako poteka vgradnja in kako zakuriti ogenj?

Skozi proizvodni proces, ki združuje obrtniške sposobnosti in najmodernejšo tehnologijo, se …

Več vsebin >

Wellnes kotiček na domačem vrtu

Za brezmejno uživanje in sprostitev v masažnem bazenu in savni lahko izberete dvoje …

Več vsebin >

Ograje po naročilu

V podjetju Hiša ograj izdelujemo vse vrste notranjih in zunanjih ograj narejenih iz najbolj kakovostnih materialov. 

Več vsebin >