Kapilarna vlaga.

Kapilarna vlaga najpogosteje nastane v starejših hišah, razlog za to pa je neustrezno izvedena ali celo manjkajoča hidroizolacija. Vlaga tako prehaja direktno v zidove in  se, s kapilarnim dvigom, širi po zidovih navzgor. Tudi novejši objekti, zaradi slabo izvedene horizontalne in vertikalne izolacije na kapilarno vlago niso imuni.

 

Drugi vzroki za nastanek kapilarne vlage so tudi neposredno zamakanje konstrukcije zaradi dežja ali snega, površinskih voda ali poškodb na kanalizacijski in vodovodni napeljavi, ponikajoča voda, ki se je nakopičila na neprepustnem sloju zemljine, vlaga, ki se je v konstrukciji nakopičila med gradnjo … Ko torej prične vlaga prodirati skozi porozen gradbeni material in puščati neprijetne posledice je edina trajna rešitev odprava vzrokov.

 

Kako se učinkovito lotiti sanacije?
Glede težav s kapilarno vlago, smo govorili s podjetje HAK PLUS, s specialisti za hidroizolacije. Direktor podjetja, gospod Janos Hack nam je povedal, da odlašanje s sanacijo težav s kapilarno vlago, lahko vodi tudi do zmanjšanja nosilnosti gradbene konstrukcije, zato je objekt nujno potrebno čim prej sanirati. Sanacija se lahko izvede na več načinov. Najbolj poznana je klasična hidroizolacija z bitumenskimi trakovi, kjer se odpravi vzrok zamakanja neizoliranih zidov z odkopavanjem zemlje okoli objekta in vgradnjo nove hidroizolacije. Preizkušena in 100% zanesljiva rešitev, za kapilarno vlago, ki je trajna in takoj prepreči dvigovanje kapilarne vlage v objekt pa je rešitev, ki temelji na žaganju zidov in vstavljanju izolacijskega materiala neposredno v odprtino. Postopek se imenuje »sanacija s trojnim prerezom zidu«  postopek je izredno učinkovit, saj zalije vse pore in tako še dodatno trajno stabilizira objekt. Hidroizolacijski rez se izvede čim nižje na objektu, če je le mogoče v nivoju temelja, sledi čiščenje samega reza in vstavitev hidroizolacijskega materiala.

 

Tretja vrsta sanacije pa je vgradnja posebne elektronske naprave, ki deluje na principu elektroosmoze. S pomočjo te naprave se v spodnji plasti zidu ustvari določeno elektromagnetno polje, ki prepreči kapilarni dvig vlage ter hkrati tudi za vedno izsuši vlažen zid. Pomembno je, da elektronska naprava nenehno deluje tudi po tem, ko vlaga že izgine iz zidov. S tem se prepreči ponovni dvig vlage iz tal. Postopek je primeren predvsem tam, kjer zaradi različnih vzrokov (zaščiteni objekti, meja s sosedi, večstanovanjske zgradbe,…) ni možen gradbeni poseg v objekt. Vas zanima kako poteka postopek sušenja s tem generatorjem? Preverite TUKAJ.

 

 

Kontakt in informacije za strokovno sanacijo:

V podjetju HAK PLUS se ukvarjajo z vsemi hidroizolacijskimi deli na objektih, tako pri obnovah, kot pri novogradnjah. Kakovostno izvedena hidroizolacije je ključna, zato na vsa dela dajejo tudi kar 10 let garancije. S številnimi izkušnjami in več kot 26 letno tradicijo veljajo za specialista za hidroizolacijo in odpravljanje težav z vlažnimi zidovi. Izvajajo tako večja, kot manjša izolacijska in gradbena dela.

  • Hidroizolacijo ravnih streh
  • Hidroizolacijo starejših objektov in kletnih prostorov, ki jih zaliva voda.
  • Hidroizolacijo vlažnih zidov (opeka, kamen, beton)
  • Prerez, proti dviganju kapilarne vlage.
  • Izdelavo vseh drugih gradbenih del.
  • Izdelavo drenažnih sistemov.

 

 

Vsebino pripravila Tanja Gostenčnik iz uredništva revije Gradnja in obnova. Za izvedbo in strokovno svetovanje kontaktirajte:


Hak Plus d.o.o.
, Dobrovnik 13
9223 Dobrovnik, 041 675 039, info@hakplus.si, www.hakplus.si

 

Preberite tudi:

 

Sanacija posedenih temeljnih tal

 

 

 

 

Avtor: uredništvo

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prva klimatska naprava, ki ne piha!

Samsung WIND FREE WIND FREEPrva klimatska naprava, ki ne piha! Poglejte video in odgovorite, 

Več vsebin >

Okensko okovje za zdravo klimo v prostoru

Običajno vrtljivo nagibno okovje na oknu omogoča odpiranje okna nagibno ali na široko po vertikalni osi. …

Več vsebin >

Preobrazba otroške sobe v najstniško: Največji izziv?

Otrokova soba v času njegovega odraščanja večkrat spremeni svojo podobo. 

Več vsebin >

Kako poteka vgradnja in kako zakuriti ogenj?

Skozi proizvodni proces, ki združuje obrtniške sposobnosti in najmodernejšo tehnologijo, se …

Več vsebin >

Wellnes kotiček na domačem vrtu

Za brezmejno uživanje in sprostitev v masažnem bazenu in savni lahko izberete dvoje …

Več vsebin >

Ograje po naročilu

V podjetju Hiša ograj izdelujemo vse vrste notranjih in zunanjih ograj narejenih iz najbolj kakovostnih materialov. 

Več vsebin >